Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Vispannetje

Deze gerechten maak je met overgebleven vis

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we de lekkerste recepten om te maken met overgebleven vis van gisteravond.

Afgelopen week was het Bewuste Visweek, een initiatief om Nederlanders en Belgen wat bewuster te maken van duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. Daarvoor spraken we de Vlaams-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir die expert is op dit gebied. Zij legt uit dat bewust omgaan met vis is ingeburgerd in de IJslandse cultuur. Daar leer je van jongs af aan: vis gooi je nooit weg. Als je niet alles op kan, dan gebruik je het gewoon in weer in andere gerechten. De restjes maak je op. Doe je dit niet, dan geef je de visser eigenlijk een klap in zijn gezicht want zij gaan door weer en wind voor jouw eten. Weet jij niet goed hoe je overgebleven vis in je gerechten kan verwerken? Bekijk dan onderstaande recepten met overgebleven vis eens. Deze recepten zijn niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor de planeet en je portemonnee!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Viskoekjes

Viskoekjes zijn het perfecte gerecht om vis mee op te maken. Het maakt namelijk niet uit welke vis je gebruikt. De koekjes zijn lekker met elke soort en maat vis. Maak bijvoorbeeld viskoekjes van warmgerookte zalm, aardappel-viskoekjes met dorade of viskoekjes van kabeljauw met harissa-honingdip. Jij kiest jouw favoriet. De koekjes zijn helemaal no-waste en ultiem genieten!

> naar het recept: aardappel-viskoekjes

overgebleven vis

Burgers

Naast viskoekjes kan je ook visburgers maken. Hetzelfde principe maar dan net een tandje groter en dus perfect te serveren als avondmaal. De basis van de burgers is aardappelpuree. Dat maakt ze zo lekker smeuïg. Meng hier de door jouw gekozen vis doorheen met kruiden. Wentel de burgers vervolgens door ei en paneermeel en bakken maar. Wil je hiervoor graag een recept aanhouden? Klik dan op de volgende links: gerookte-schelvisburgers of Thaise visburgertjes.

> naar het recept: gerookte-schelvisburgers

Gerookte-schelvisburgers met erwtjessalade

Ovenschotels

Speciaal voor de Bewuste Visweek ontwikkelde Dagny Ros een recept met minder bekende maar duurzame vissen uit de Noordzee in de hoofdrol. Deze vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese is makkelijk, snel en erg lekker. Perfect om in de vriezer te bewaren en op te warmen op een moment dat je weinig tijd hebt. Hetzelfde geldt voor het recept voor Janssons frestelse (Janssons verleiding).

> naar het recept: vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese van overgebleven vis

Soep of bouillon

Heb je vis bij de visboer gekocht? Dan heb je vast nog de kop en graten over. Gooi deze niet weg maar trek er een bouillon van. Dat is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Zo zit er in de graten collageen, wat goed is voor je huid. Je kunt de bouillon gelijk opdrinken of er een lekkere vissoep van maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een Noorse vissoep met garnalen, Mediterrane vissoep of vispannetje met crème fraîche en bieslook?

> naar het recept: mediterrane vissoep

Mediterrane vissoep

Lees ook: Tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir: “We moeten bewuster met vis koken”

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!