Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Traybake met zalm en mosterd-dillesaus

Zalm uit de oven: 10+ heerlijke recepten

Wil je eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan is zalm uit de oven altijd een goed idee. Met deze dertien recepten zet jij in een handomdraai een heerlijk stukje zalm op tafel.

Lees verder na de advertentie

Zalm uit de oven

Zalm is misschien wel de meest populaire vissoort van Nederland. Niet verrassend want de vette vis is niet alleen ontzettend lekker maar zit ook nog eens boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar hoe maak je dit vette visje nou het beste klaar?

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

13x recepten met zalm uit de oven:

De meest eenvoudige manier om de vis te bereiden is zalm uit de oven. Deze heerlijke recepten laten zien hoe eenvoudig en gevarieerd zalm uit de oven kan zijn. Van traybakes tot ovenschotel; we delen het allemaal. Welk recept ga jij proberen?

Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

Met dit recept maak je een stukje zalm uit de oven waar je U tegen zegt. De harissa en safraan zorgen niet alleen voor een heerlijke smaak maar ook nog eens voor een prachtige kleur. Met dit gerecht maak je indruk!

Naar het recept
Traybake met zalm en mosterd-dillesaus

Traybake met zalm en mosterd-dillesaus

Zalm, krieltjes en asperges zijn een gouden trio. Je tovert ze eenvoudig om tot een gerecht door ze samen in de oven te schuiven. Samen op een bakplaat heb jij er geen omkijken naar.

Naar het recept
lekker door de week sesamzalm

Sesamzalm met srirachasaus

Niks beter dan een knapperig korstje. Deze krijg je door de zalm te paneren in sesam. De sesamzalm krijgt een authentiek Aziatisch tintje door mirin, de zoete rijstwijn. Eventueel te vervangen door droge sherry.

Naar het recept
Gebakken zalmzijde met knapperige kruidenkorst

Gebakken zalmzijde met een knapperige kruidenkorst

Even inpakken & bakken maar! De overheerlijke kruidenkorst is heerlijk in combinatie met lekkere hasselback potatoes. Serveer er een salade bij om het feest compleet te maken.

Naar het recept
Zalmfilet met pestokorst

Zalmfilet uit de oven (met pestokorst)

Makkelijk, snel en wie heeft er nou geen zin in een zalmfilet met een krokant pestokorstje? Dit recept laat je zien hoe makkelijk zalm uit de oven kan zijn. En het beste? Het is om je vingers bij af te likken zo lekker.

Naar het recept
Zalmfilet met romige mosterd-dilletopping

Zalmfilet met romige mosterd-dilletopping

Wist je dat zalm ontzettend goed combineert met een romige topping? Laat MonChou daar nu het perfecte ingrediënt voor zijn, probeer maar eens uit met dit heerlijke recept!

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

de snelle bakplaat

Zalm met honing-sojasaus, bimi, asperges & sugarsnaps

Dit eenvoudige maar smaakvolle gerecht is snel gemaakt en perfect voor een doordeweekse avond. Serveer het als caloriearme maaltijd of met rijst of kant-en-klare noedels.

Naar het recept
Gebakken zalm met parmezaan-broodkorst

Gebakken zalm met parmezaan-broodkorst

Oud brood over? Geef het een tweede leven door er je zalm uit de oven mee te paneren. In combinatie met Parmezaanse kaas is het korstje haast lekkerder dan de zalm zelf.

Naar het recept
Boterzachte gekonfijte zalm voor je kerstdiner

Boterzachte gekonfijte zalm

Op zoek naar een echte crowdpleaser? Deze zalmfilet met romesco-saus stelt niet teleur! Maak de romesco gerust 1 of 2 dagen van tevoren voor extra gemak tijdens het bereiden.

Naar het recept
Zalm en papillotte

Zalm en papillotte met gember en paksoi

En papillotte is een methode waarbij je de ingrediënten in pakketjes verpakt en in de oven stoomt, een makkelijke en gezonde bereiding. Giet het vocht na het openmaken vooral niet weg, die zit boordevol smaak.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Gebakken avocado met gerookte zalm en ei

Gebakken avocado met gerookte zalm en ei

Haal de pit uit een avocado en vul deze met gerookte zalm en ei. Zo makkelijk kan zalm uit de oven zijn. Lekker om met brood in te dippen.

Naar het recept
Fajita’s met zalm en maïs

Fajita’s met zalm en maïs

Weinig gerechten zijn zo makkelijk als een traybake. Serveer met limoenpartjes, verwarmde tortilla’s, avocado en de chilisaus. Laat iedereen aan tafel zijn of haar eigen fajita samenstellen.

Naar het recept
Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Ovenschotel met zalm en gegrilde prei

Een goede ovenschotel is ieders beste vriend in de keuken. Het is eenvoudig, snel en altijd lekker. Dit ovengerecht met zalm en gegrilde prei is wat ons betreft een echte winner. Zet die oven dus maar aan.

Naar het recept
FOODIES FAVORIET
Zalm met harissa en saffraanboter

Zalm met harissa en saffraanboter

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 zalmzijde met huid ca. 1 kg
1 teentje knoflook gesnipperd
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl harissa
sap en geraspte schil van 1 citroen
1 el olijfolie
2 plukjes saffraan
25 g boter gesmolten
1 bosje koriander fijngehakt
1 handje amandelschaafsel geroosterd
Griekse yoghurt
bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de zalm in 8 moten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de knoflook met het paprikapoeder, het komijnpoeder, de harissa, de citroenschil en de olijfolie. Meng het citroensap met 1 plukje saffraan.

  2. Verdeel het harissamengsel over de zalm en bedruppel met het citroensap. Gril de zalm ca. 10 minuten onder de grill in de oven of tot hij stevig aanvoelt.

  3. Meng intussen 1 plukje saffraan met de gesmolten boter. Laat even staan zodat de saffraan zijn kleur kan afgeven. Serveer de zalm bestrooid met de koriander en het amandelschaafsel. Druppel de saffraanboter over de zalm. Serveer de yoghurt apart erbij. Lekker met couscous met granaatappel.

©olive Magazine/Immediate Magazine Foto’s: Myles New Receptuur: Lulu Grimes, Janine Ratcliffe Styling: Katie Cecil Foodstyling: Sal Henley

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!