
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Bij klassieke stoofgerechten zoalsĀ stoofvlees weten we allemaal wel waar we op moeten letten. Maar hoe zit dat met een vegetarisch stoofpotje? Wij delen tips & tricks!
Lees verder na de advertentie
Bij stoofpotjes denken mensen al snel aan hachee, goulash of boeuf bourguignon maar een vegetarisch stoofpotje is minstens net zo lekker. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Wanneer je voor de juiste groenten, specerijen en kooktijd kiest, komt het helemaal goed. Wij leggen je er meer over uit Ʃn delen heerlijke recepten. Lees dus maar gauw verder!
Nieuwsbrief
Vegetarisch stoofpotje
Lees verder na de advertentie
Stoven is een kooktechniek waarbij je ingrediƫnten langzaam gaart. Deze bereidingswijze is met name geschikt voor minder mals vlees omdat dit door de langzame garing voldoende tijd krijgt om botermals te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je andere ingrediƫnten niet op dezelfde wijze kunt bereiden. Zo krijgen groenten juist extra veel smaak door het stoven en zijn vegetarische stoofpotjes heerlijk.
Tips voor een vegetarisch stoofpotje
Bij het maken van een vegetarisch stoofpotje is het verstandig om te kiezen voor wat hardere groenten. Deze behouden namelijk wat meer bite wanneer je ze langere tijd gaart. Denk bijvoorbeeld aan een pastinaak, winterpeen en pompoen. Met als bijkomend voordeel dat deze groenten vaak ook nog eens in het seizoen zijn wanneer je in de koudere maanden een pruttelende pan op het vuur wil zetten.
Lees verder na de advertentie
Omdat er tegenwoordig heel veel vleesvervangers verkrijgbaar zijn, is het eenvoudig om het vlees in traditionele recepten hiermee te vervangen. Maak bijvoorbeeld eens je favoriete rendang recept met jackfruit of pasta bolognese met linzen. Verdiep je vooral ook eens in andere keukens, zo is het in veel Aziatische landen heel gewoon om te stoven met tofu. Maak bijvoorbeeld eens jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu) of groene curry met aubergine en gemarineerde tofu.
Onze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Want goed materiaal is het halve werk. Wie een vegetarisch stoofpotje wil maken, raden wij de AIR pannen van Tefal aan. Omdat deze van gietaluminium gemaakt zijn, voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot ⬠50,- retour.
Lees verder na de advertentie
Recepten voor een vegetarisch stoofpotje
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het vlees in klassieke stoofgerechten te vervangen door vegetarische alternatieven, maar er zijn ook heel veel heerlijke recepten voor vegetarische stoofpotjes:

Pastinaken met miso, gember en sesam
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.

Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier
Niemand maakt zuurkool lekkerder dan oma, dat beseffen wij maar al te goed. Maar met dit recept met witte wijn, appeltjes en laurier maak je ‘m net zo ouderwets lekker als oma’s klassieke zuurkool.

Gestoofde bladgroenten met specerijen
Bladgroenten saai? Zeker niet! Probeer deze heerlijke variant met specerijen en rijst, waardoor het gerecht een extraĀ touch krijgt. Geloof ons, het zal je verbazen!
Nieuwsbrief

Pastinaken met miso, gember en sesam
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.
Ingrediƫnten
- 2 uien
- 50 g verse gember
- 4 pastinaken
- 3 el boter
- 200 ml groentebouillon
- 2 el miso (Japanse bonenpasta, bij de toko of grotere supermarkt)
- 3 el sojasaus
- 1 el maizena
- 200 g firm tofu (stevige tofu, in blokjes)
- 2 el sesamzaad (geroosterd)
- sesamolie (om te besprenkelen)
Bereiding
Snijd de uien in parten. Schil de gember en snijd in plakjes. Schil de pastinaken en snijd in dikke schijven. Verhit de boter in een stoofpan en bak de uien en de gember er ca. 2 minuten in. Voeg de pastinaak en de groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en stoof de pastinaak ca. 20 minuten op laag vuur, tot hij boterzacht is.
Meng in een kommetje de miso, de sojasaus en de maizena tot een glad papje. Voeg het mengsel al roerend toe aan de kokende saus, zodat deze indikt. Voeg de tofu toe en verwarm ca. 2 minuten in de saus. Bestrooi het geheel met het geroosterde sesamzaad en druppel er wat sesamolie overheen.
Fotografie en receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereidenĀ

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.


