Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Japanse ramen noedels-scaled

10x Japanse recepten: zo haal je de verfijnde smaken in huis

De Japanse keuken is enorm populair geworden in de loop der jaren. Met verfijnde smaken, verse ingrediënten en het gebruik van umami, maak je altijd de mooiste en lekkerste recepten. Wil je dit zelf ervaren? Probeer dan deze Japanse gerechten.

Lees verder na de advertentie

Japanse gerechten

Als we kijken naar de keuken van Japan, zien we dat ze nog altijd veel invloeden uitoefenen op de rest van de wereld. Van sushi tot ramen en van tempura tot fushion, de Japanse eetcultuur heeft van alles wat. Japanners bereiden – net als veel andere dingen in hun cultuur – hun ingrediënten graag met geduld en liefde. Daarom zie je de mooiste creaties voorbijkomen en worden gerechten met precisie gepresenteerd. Dat bewijzen de Japanse gerechten onderaan dit artikel wel!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Japans smaken

Bij Japans eten zijn de smaken zijn perfect gebalanceerd tussen zoet, zout, zuur en bitter. Daar voegen de Japanners ook nog een vijfde smaak daaraan toe: umami. Denk hierbij aan ingrediënten als sojasaus, ponzu, yuzu en kombu. Juist omdat ze zoveel heerlijke smaakcombinaties weten te maken, zijn wij enorme fan van Japanse gerechten. En daar delen wij natuurlijk graag onze lekkerste recepten van, van vegetarisch tot uitgebreide weekendmenu’s. Itadakimasu (eet smakelijk)!

Japanse recepten:

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Deze heerlijke en verwarmende misosoep staat al binnen een kwartiertje op tafel. Kies je favoriete noedels, leef je uit met toppings zoals verse groenten en geniet van dit snelle succes!

Naar het recept
yakitori van shiitake

Yakitori van shiitake met wakamesalade

Op zoek naar een recept voor vegetarische yakitorispiesjes? Probeer dan deze variant, gemaakt met shiitakes! De paddenstoel heeft een heerlijke bite en de marinade zorgt voor een super smaakvolle spies, zoals je hem gewend bent.

Naar het recept
okonomiyaki

Okonomiyaki

Zeg drie keer heel snel okonomiyaki en je hartige pannenkoek is klaar! Dit recept is om je vingers bij af te likken en zal je nog lang bij blijven. Lekker als lunch, diner of als snack.

Naar het recept
Japanse ramen noedels

Smaakvolle Japanse ramen noedels

Zin in comfortfood na een lange dag? Dit recept voor Japanse ramen noedels zijn precies wat je zoekt: snel klaar en ook nog eens super smaakvol.

Naar het recept
Fluffy cheesecake met karamelsiroop en sesam

Fluffy cheesecake met karamelsiroop en sesam

Deze Japanse cheesecake is wat lichter van structuur dan je gewend bent. Vaak smaken ze ook wat minder zoet. De luchtige textuur lijkt op een soufflé als hij vers uit de oven komt. Wat ons betreft onweerstaanbaar. Volgens sommige is dit zelfs de lekkerste cheesecake die ze kennen.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

fried chicken katsu sando

Japanse katsu sando

Het is een grote portie, maar je mag hem dan ook zeker delen. Eén ding is zeker, na de katsu sando heb je genoeg energie voor twee!

Naar het recept
Snelle Japanse rijstsalade

Snelle Japanse rijstsalade

Met dit recept tover je met een handomdraai een heerlijk frisse salade op tafel met Japanse smaakmakers. Ook lekker om hier verse mango aan toe te voegen.

Naar het recept
Basisboek Japan 50-51 Ochazuke (zalm met theebouillon)

Ochazuke (zalm met theebouillon)

Deze zalm is niet alleen lekker in dit gerecht: je kunt hem ook opdienen als hoofdgerecht met onigiri/rijstballetjes. De gezouten zalm kun je ruim van tevoren klaarmaken en tot gebruik in de koelkast zetten.

Naar het recept
Aardbeien daifuku ©Yoko Inagaki

Aardbeien daifukumochi

Wist je dat westerse mochi heel anders is dan onze Japanse? Voor Japanners zijn traditionele mochi witte, vierkante of ronde hapjes gemaakt van kleefrijst. Ze zijn zeker niet altijd gezoet, zijn niet gekleurd en ze zijn ook niet altijd gevuld. Als mochi gevuld is met traditionele zoetebonenpasta, noemen we het daifuku.

Naar het recept
zalm met misoboter

Zalm met misoboter

Deze zalm met misoboter wil je elke dag wel eten en dat komt goed uit want misoboter kun je van tevoren bereiden en in de vriezer bewaren. Hij past ook uitstekend bij steaks en andere gerechten van de grill.

Naar het recept
Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Romige misosoep met tofu en zachtgekookt eitje

Deze heerlijke en verwarmende misosoep staat al binnen een kwartiertje op tafel. Kies je favoriete noedels, leef je uit met toppings zoals verse groenten en geniet van dit snelle succes!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 600 ml groentebouillon
  • 35 g witte misopasta
  • 1 el rijstazijn
  • 2 tl sojasaus
  • 350 g zijden tofu blok (uitgelekt)
  • zout en peper
  • 300 g sugarsnaps
  • 300 g spinazie
  • 100 g fijne rijstnoedels
  • 4 lente-uitjes (in dunne ringetjes)
  • 4 tl chiu chow chili-olie

Bereiding

  1. Kook de eieren in 7 minuten halfzacht in rustig borrelend water. Haal de eieren uit het water en leg ze direct in een kom met ijskoud water. Laat 2 minuten afkoelen en haal ze uit het water.

  2. Verhit intussen de bouillon in een pan tot hij heel zachtjes borrelt. Roer de miso met een scheut hete bouillon in een kom glad en schenk dit samen met de rijstazijn en de sojasaus weer bij de bouillon in de pan.

  3. Voeg de tofu toe aan de pan en pureer alles met een staafmixer glad. Zeef de soep en schenk hem terug in de pan. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg de sugarsnaps en de spinazie toe. Dek de pan af en houd warm.

  4. Doe de noedels in een hittebestendige kom en giet er kokend water overheen. Laat 3 minuten staan. Pel de eieren en halveer ze in de lengte.

  5. Giet de noedels af en verdeel ze over 4 kommen. Schenk de misosoep eroverheen en maak af met een zachtgekookt eitje, de lente-ui en de chiliolie.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!