Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
lavas

Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Lavas is typisch zo’n product dat je wel vaker in de supermarkt ziet liggen of in ingrediëntenlijsten ziet staan, maar waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het is. Gelukkig hebben we het mysterie achter dit smaakvolle kruid ontrafelt en zetten we de belangrijkste feitjes over lavas voor je op een rij. Aan het einde vind je ook nog onze favoriete recepten met lavas!

Wat is lavas?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is lavas eigenlijk? Het is een plant die van origine uit Zuidoost-Azië en Iran komt en via Zuid-Europa door de Romeinen over de rest van het werelddeel verspreid werd. In de middeleeuwen was lavas erg populair en werd hij volop gekweekt in kloostertuinen, vanwege de vermeende geneeskrachtige werking ervan en omdat het kruid gewoon erg lekker is. Ook nu, meer dan 2000 jaar later, eten we de bladeren, de wortels en de zaden van de lavasplant nog. De blaadjes zijn helder groen en kartelig en doen een beetje denken aan platte peterselie, maar zijn een stuk groter. De zaadjes zijn bruin en plat met streepjes.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je lavas?

Lavasblad is veelal gedroogd en gesneden of in poedervorm verkrijgbaar in de supermarkt of de natuurwinkel. Verse lavas vind je in grotere tuincentra of op internet en kun je thuis makkelijk kweken. De zaadjes en gemalen of gedroogde wortels van de lavasplant zijn een stuk minder goed verkrijgbaar; met veel geluk vind je ze nog in de natuurwinkel of op internet.

Hoe smaakt lavas?

De geur van de lavasplant doet sterk denken aan de smaakmaker Maggi en wordt daarom ook wel ‘maggiplant’ genoemd, ook al zit er in Maggi helemaal geen lavas. De smaak van het verse blad is hartig en doet denken aan selderij en een beetje aan peterselie en anijs, al is de smaak van lavas een stuk sterker en iets pittiger. Gedroogd lavasblad smaakt hetzelfde, maar nog iets sterker. Mocht je het geluk hebben een potje lavaszaad te bemachtigen, dan kun je een smaak verwachten die lijkt op tijm en venkelzaad. De wortels van de lavasplant smaken ongeveer hetzelfde als de zaadjes, maar hebben een iets zoeter aroma.

Wat kun je er allemaal mee?

Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep! Het blad kan vers of gedroogd ook gebruikt worden om thee van te trekken. In zuidelijker oorden wordt lavaszaad ook wel gebruikt om smaakvol brood mee te bakken.

Hoe vervang je het?

Omdat lavas zo’n unieke smaak heeft, is hij lastig te vervangen als er even geen lavas verkrijgbaar is. Je komt het dichtst in de buurt met selderij, al is de smaak iets minder sterk. In plaats van lavaszaad kun je ook venkelzaad, tijm, dille of selderijzaad gebruiken.

Recepten met lavas

Dit smaakvolle kruid verdient zeker een plekje in iedereens menu. Om je op weg te helpen, hebben we alvast onze favoriete recepten met lavas voor je klaargezet.

Pilav

Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn

In dit gerecht gebruik je verse lavas, die zorgt voor een heerlijk kruidige smaak, zeker in combinatie met het mosterdzaad en het korianderzaad.

Naar het recept
Geitenkaasdip met dadels en pijnboompitten

Geitenkaasdip met dadels en pijnboompitten

In dit recept een minder grote rol voor de smaakvolle plant, maar net zo onmisbaar. Deze romige geitenkaasdip contrasteert heerlijk met de zoete dadels en het kruidige, pittige lavasblad.

Naar het recept
Cover voor

Gehaktpasteitjes met lavas en tomaat

Deze pasteitjes zijn ideaal om mee te nemen en zitten stuk voor stuk bomvol smaak. Voeg daar mals varkensgehakt en sappige zongedroogde tomaatjes aan toe en je hebt gegarandeerd een nieuwe favoriet.

Naar het recept
Vega shepherd's pie met savooiekool en witte bonen

Vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen

Shepherd’s pie is ultiem comfortfood, maar helaas niet voor alle diëten geschikt. Gelukkig is er dit vegetarische recept, waardoor ook vegetariërs van dit verrukkelijke gerecht kunnen genieten.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Lavasrisotto met gegrilde tomaten

Lavas risotto met gegrilde tomaten

Dit recept is speciaal: het is namelijk het eerste gerecht waarin onze chef Willem lavas proefde. Dat het nog steeds op het menu staat, is nadat je het hebt geproefd geen verrassing meer.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 ui
1 teentje knoflook
2 groentebouillonblokjes
3 el olijfolie
300 g arboriorijst
400 g kleine tomaten (bijv. tasty tom)
1 bos lavas
50 g parmezaan
2 el boter
zout en peper

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook. Breng 1 l water met de bouillonblokjes aan de kook. Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 2 minuten in. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst glazig is.

  2. Voeg zoveel hete bouillon toe zodat de rijst net onderstaat. Kook de rijst op laag vuur rustig in 18-20 minuten gaar en voeg telkens als de bouillon is opgenomen wat nieuwe toe. Roer af en toe door.

  3. Verhit een grillpan. Was de tomaten en halveer ze. Dep de snijvlakken goed droog met keukenpapier en bestrijk ze met 1 el olijfolie. Gril de tomaten ca. 5 minuten met het snijvlak naar beneden in de grillpan. Was de lavas, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Rasp de parmezaan.

  4. Snijd de lavas fijn. Neem de risotto van het vuur en laat hem ca. 1 minuut rusten. Roer de parmezaan, de boter en de lavas door de risotto en breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de gegrilde tomaten.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Styling: Janneke Duister en Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!