Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wat is muscovadosuiker

Wat is muscovadosuiker en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Basterdsuiker, kristalsuiker en zoetstof worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over muscovadosuiker. Want wat is muscovadosuiker en wat kun je ermee?

Wat is muscovadosuiker?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord of ben je het sporadisch weleens tegengekomen, maar wat is muscovadosuiker eigenlijk? Deze suikersoort wordt gemaakt van suikerriet en vervolgens gesneden, verwarmd en heel kort gecentrifugeerd. Het diksap wat overblijft is nog bruin (in tegenstelling tot kristalsuiker bijvoorbeeld) en wordt vervolgens in de zon gedroogd.

Daar waar kristalsuiker bijvoorbeeld een stuk langer wordt gecentrifugeerd (totdat deze wit is) gebeurt dat bij muscovadosuiker niet. Nu zul je vast denken; er zijn toch nog veel meer soorten bruine suiker? Dat klopt zeker, al zijn dit vaak geraffineerde witte suikers die gekleurd zijn met karamelsiroop.

Wil je dus een bruine suiker die zo min mogelijk bewerkt is? Dan is muscovadosuiker een goed product om te gebruiken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt muscovadosuiker?

Omdat het eindproduct wordt gemaakt uit ongeraffineerde rietsuiker proef je een sterke smaak van melasse. De melasse is een bijproduct van geraffineerde suiker, wat ontstaat bij het centrifugeren. Het ziet eruit als een donkere suikerstroop.

Bij muscovadosuiker is de melasse niet verwijderd wat de suiker zijn typische smaak geeft. Fris, licht bitter, zoet en een beetje anijsachtig. Daarnaast heeft de suiker door de melasse ook een hoger vochtgehalte.

Waar koop je het?

Over het algemeen is muscovadosuiker lastig te verkrijgen in Nederland, we zijn dan ook niet zo gewend om te werken met dit ingrediënt. Je kunt het kopen bij de meeste groothandels of online bestellen. In de supermarkt is het helaas nauwelijks verkrijgbaar.

Hoe vervang je muscovadosuiker?

Een ander voorbeeld van ongeraffineerde suiker is bijvoorbeeld ahornsiroop. Ondanks dat de structuur natuurlijk compleet anders is, zou je eventueel wat ahornsiroop kunnen gebruiken in plaats van muscovadosuiker. Natuurlijk kun je ook kristal- of basterdsuiker gebruiken, maar dit geeft het eindproduct wel een andere smaak.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Net als andere suikersoorten is deze variant haast oneindig te bewaren. Bewaar de suiker in een afgesloten pot, het liefst op een donkere en koele plek zoals de voorraadkast of in een keukenkastje. Kijk voor de uiterste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking van het product.

Wat kun je allemaal met muscovadosuiker?

Ondanks dat we in Nederland niet heel bekend zijn met dit ingrediënt kun je er ontzetten veel mee maken. Musvovadosuiker heeft een frisse smaak met wat tonen van drop. Het voegt smaak en vochtigheid toe aan koekjes, cakes, muffins en brood, maar je kunt het ook prima gebruiken in cocktails of warme dranken.

Wil je een diepere smaak toevoegen aan je baksels? Gebruik dan eens muscovadosuiker in plaats van gewone suiker.

Recepten met muscovadosuiker

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met muscovadosuiker.

1. Rumcocktail met sinaasappel en muscovadosuiker

‘Esma’ move over! De koffiecocktail van dit jaar is deze rumcocktail met sinaasappel en cold brew koffie, gemaakt met de Eletta Explore van De’Longhi.

Rumcocktail met sinaasappel en muscovadosuiker

2. Bourbon-broodpudding

Deze broodpudding klinkt net zo lekker als dat ‘ie smaakt, al smaakt ‘ie misschien nog wel lekkerder. Dat komt vast niet alleen door de bourbon, al heeft het er wel mee te maken…

Bourbon-broodpudding

3. Sticky toffee puddings

Dit cakeje is het ultieme comfortfood. Zodra je een hap neemt van deze sticky toffee pudding blijf je gegarandeerd verlangen naar meer.

Sticky toffee puddings

4. Appel-brioche pudding

Je kunt in dit recept ook de calvados weglaten, al maakt ‘ie de pudding nét even wat lekkerder dan een gewone pudding. Probeer maar eens uit!

Appel-brioche pudding

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!