Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Zhug

Wat is zhug en wat kun je ermee?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Er zijn naast chilisaus nog veel meer pittige smaakmakers waarmee je je eten een stukje pittiger kunt maken. In dit artikel vertellen we daarom alles over zhug. Want wat is zhug en wat kun je ermee?

Wat is zhug?

Misschien ben je deze smaakmaker weleens tegengekomen, maar wat is zhug eigenlijk? Het is een groene chilisaus afkomstig uit de Jemenitische keuken. Het wordt gemaakt van verse (rode of groene) chilipepers, verse koriander en peterselie, knoflook, zout en verschillende andere specerijen en gemixt met olijfolie. In het Arabisch heet de saus sahawiq, wat komt van het Arabische s-h-q, wat pletten of stampen betekent.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt zhug?

De groene chilisaus smaakt pittig en fris, en heeft een vrij sterke koriandersmaak. Soms worden specerijen als kardemom of komijn toegevoegd, wat de saus een nog rijkere smaak geeft.

Waar koop je zhug?

In de grotere supermarkten vind je vaak kruidenmixen in het schap bij de kruiden en specerijen, om bijvoorbeeld gehakt mee te kruiden. Online vind je ook zhug kruidenpasta, om bijvoorbeeld door hummus of yoghurt te mengen voor een dip.

Kun je zhug ook zelf maken?

Het leukste (en lekkerste) is natuurlijk om de saus zelf te maken. Maal hiervoor 1/2 bosje verse koriander, 1/2 bosje verse peterselie, 1 fijngehakte verse groene peper, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 teentje knoflook (geperst) en zout en peper naar smaak in een vijzel of keukenmachine. Voeg eventueel andere specerijen als kardemom naar smaak toe.

Hoe moet je het bewaren en hoelang is het houdbaar?

Heb je zelf zhug gemaakt? Of heb je een potje ervan opengemaakt? Je kunt zo’n potje enkele weken in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, maar dan zal de chilisaus zijn smaak wel sneller verliezen.

Recepten met zhug

Nu je alle ins en outs hebt gelezen heb je misschien trek gekregen. Dat komt goed uit, want in deze gerechten is (je zelfgemaakte) zhug een belangrijke smaakmaker.

Orzo met zhug-garnalen

Orzo met zhug-garnalen

Geef de garnalen in deze orzo extra veel pit door ze te marineren in zhug kruiden.

Naar het recept
Cover voor

Couscoussalade met bloemkool en zhug

Couscous saai? Helemaal niet! Met de (zelfgemaakte) pittige saus pimp je het gerecht helemaal op.

Naar het recept
Geroosterde zoete aardappel met zhug

Geroosterde zoete aardappel met zhug

Zoete aardappels zijn vrij mild en – de naam zeg het al – zoet van zichzelf. Daarom smaakt zo’n lepel vol spice er heel erg lekker bij. Probeer zelf maar met dit recept!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!