
Waarom zou je als host alle gerechten zelf koken? Vraag je vrienden en familie om deze feestdagen ook een gang op zich te nemen. Presenteer alle gerechten als een lopend kerstbuffet op een feestelijk aangeklede tafel en het wordt een kerstdiner om nooit te vergeten!
Lees verder na de advertentie
Buffet voor kerst: grote groepen
Ga jij aan de slag met een groot buffet voor het kerstdiner? Dan komen onze tips en kerstrecepten vast goed van pas!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten
- Binnen 3 dagen bij je thuis bezorgd

Koken voor grote groepen: tips
Tip 1: Reken 2 tot 2,5 bord per persoon
Je kunt er vanuit gaan dat de meeste mensen met een buffet vaker dan één keer opscheppen. Gemiddeld gaat iemand zo’n 2 – 2,5 keer langs het buffet. Dat betekent niet dat je voor de dubbele hoeveelheid gasten moet koken overigens. Niet iedereen schept zijn bord helemaal vol beide keren.
Lees verder na de advertentie
Tip 2: Zorg voor veel variatie voor grote groepen
Een goed buffet bedient iedere gast. Ga voor een mooie mix van vegetarische en niet-vegetarische gerechten. Maar kijk ook naar de zwaarte van de gerechten: zet tegenover een groot braadstuk ook wat lichts, zoals deze freekehsalade of deze aardappels met sumak.
Lees verder na de advertentie
Tip 3: Zorg voor veel volume bij grote groepen
Een buffet hoort er rijkelijk uit te zien. Het moet je gasten het idee geven dat er genoeg is en dat ze niet hoeven te haasten of in een keer te veel moeten opscheppen.
Presenteer daarom je gerechten op grote schalen en zorg dat er naast de grote gerechten, ook kleine bites zijn. Maak bijvoorbeeld onze kerst tapas, serveer er wat ingelegde groenten bij of wat brood met verschillende boters.
Nog meer tips voor het kerstdiner ontvangen?
Lees verder na de advertentie
Tip 4: Vertel je gasten wat het is
Het is natuurlijk niet handig als je de hele tijd aan iedereen moet vertellen wat je hebt gemaakt. Open daarom het buffet met een korte toelichting van de gerechten.
Heb je veel mensen met intoleranties of andere dieetwensen? Zet dan eventueel kaartjes bij de gerechten waarop staat wat het is en waar het van is gemaakt.
Lees verder na de advertentie
Tip 5: Vergeet de drankjes niet
Natuurlijk kun je aan tafel mooie wijnen schenken, maar wij vinden het altijd handig om ook op de buffettafel wat drankjes te zetten.
Bijvoorbeeld wat grote kannen met water met daarin fruit en verse groene kruiden. Of misschien heb je zelf een mooie kombucha gemaakt waar je mensen van wilt laten proeven?
Lees verder na de advertentie
De beste buffet recepten voor kerst
Nu je weet hoe je het beste een kerstbuffet kunt samenstellen, wil je naast tips natuurlijk ook wat handige recepten. Zie hier:

Krans van gerookte zalm
Serveer deze prachtige krans als start van je diner en je gasten zijn meteen onder de indruk! Het leuke? Hij is zo in elkaar gezet.

Knoflookbrioche met tijm
Een goed en lekker broodje, mag niet ontbreken op het buffet. Het leuke aan dit briochebrood is dat je het makkelijk in stukken kan scheuren en kan verdelen. Heb je nog wat knoflookboter over? Serveer dat er dan in een kommetje bij.

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd

Hele kip met truffel gestoofd in bouillon met truffel-roomsaus
Luxer dan truffel wordt het toch niet? Vul er een hele kip mee en stoof het daarna in bouillon. Serveer met romige truffelsaus en voilà: comfortfood op z’n chicst.

Met tomaat gebakken meatloaf
Een gehaktbrood ouderwets? Allesbehalve! Het is wat ons betreft echt een klassieker op de buffettafel. Door de topping van geroosterde pijnboompitten en venkelzaadjes krijgt de bovenkant niet alleen maar kleur, maar ook een heerlijke crunch.

Gepocheerde zalm met dragon-aioli
Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren, waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden of zelfs in zijn geheel kunt meenemen.

Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook
Dit is typisch zo’n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden. De ragout kun je prima van tevoren maken en opwarmen als je gasten er zijn. Tip: serveer de saus nog niet in de bladerdeegbakjes, maar laat dat je gasten zelf doen. Dan blijft het bladerdeeg knapperig.

Amandelbavarois met lemoncurd en wittechocoladeschotsen
En dan aan het einde van het buffet, het klapstuk: het toetje! Deze amandelbavarois kan prima een tijdje staan op het buffet, zonder dat het inzakt, smelt of zijn smaak verliest. Door de wittechocoladeschoten er speels in te steken, krijg je een hele feestelijke look.

Tiramisupavlova
Twee heerlijke desserts in één. Feestelijker dan deze pavlova kan het bijna niet. Perfect voor grote gezelschappen!
Elke week de beste recepten ontvangen?

Krans van gerookte zalm
Serveer deze prachtige krans als start van je diner en je gasten zijn meteen onder de indruk! Het leuke? Hij is zo in elkaar gezet.
Ingrediënten
- 300 g roomkaas met knoflook en kruiden
- 1/2 komkommer
- 1/2 kleine venkel
- 50 g rucola
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 citroenen (½ uitgeperst, 1½ in smalle partjes)
- zout en peper
- 250 g gerookte zalm
- 1/2 rode ui (in dunne ringen)
- 50 g granaatappelpitten
- blini’s, melbatoast of minibagels (om te serveren)
Bereiding
Neem een grote serveerschaal (ca. 45 cm Ø) en gebruik een klein boter- of paletmesje om de roomkaas in twee ringen in dopjes op de schaal te smeren. Laat in het midden ruimte open.
Schaaf met een dunschiller of mandoline dunne linten van de komkommer en de venkel. Houd eventueel venkelloof apart om te serveren. Schep de venkel- en komkommerlinten om met de rucola, de helft van de olijfolie, het citroensap, zout en peper. Verdeel de salade over de roomkaas, scheur de zalm in stukjes en leg deze erbovenop.
Bestrooi met de ui en de granaatappelpitten, besprenkel met de rest van de olijfolie en wat zwarte peper. Steek de partjes citroen in de salade en leg de blini’s, melbatoast of minibagels erbij. Serveer in het midden van de tafel, zodat iedereen zijn eigen toastje kan beleggen.
© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Ailsa Burt Fotografie: Kim Lightbody Styling: Lauren Miller Foodstyling: Hanna Miller
Onze tips

15x voorgerechten voor kerst: makkelijk, luxe én feestelijk

15x borrelhapjes voor kerst

Hoofdgerechten voor kerst: van vlees tot vis en vegetarisch

100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken

De ultieme kerstklassiekers… maar dan zónder vlees (en niemand merkt het)

Deze recepten zorgen voor een onvergetelijke start van je kerstdiner

Dit is hoe jij stressvrij je boodschappen doet tijdens de feestdagen (en budgetproof)

Vergeet de standaard toetjes: deze kerstdesserts maak je met matcha

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



