Wat is kardemom?

De kans dat je al eens kardemom hebt gegeten zonder dat je het wist, is heel groot. Zowel in zoete en hartige gerechten als in warme en koude drankjes komt de smaakmaker tot haar recht. Maar wat is kardemom eigenlijk? De specerij is familie van de gember en wordt vooral in Indiase en Midden-Oosterse gerechten veel gebruikt. Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die de aroma’s afgeven. Niet alleen op zichzelf staand vind je het kruid in de schappen. Kardemom wordt in heel veel specerijenmixen gebruikt, waaronder garam masala en de in ons land zo geliefde koekkruiden.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Je vindt kardemom in het kruidenschap van je supermarkt of online, zowel in peulvorm als in gemalen vorm. Voor curry’s, stoofgerechten en dergelijke kun je het beste kiezen voor de peulen. Als je iets lekkers gaat bakken of kardemom wil toevoegen aan een drankje, is de gemalen vorm beter geschikt.

Hoe smaakt kardemom?

Nu we je vraag ‘Wat is kardemom?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Kardemom is fris met een ondertoon van eucalyptus. Bij het gebruik komt een heerlijke, bloemachtige smaak vrij. Tenminste, als je de juiste dosering gebruikt. Het kruid overheerst al snel, dus gebruik niet te veel. In een passende hoeveelheid tilt kardemom jouw gerecht echter naar een hoger niveau.

Hoe kan je het vervangen?

Kardemom heeft zo’n uitgesproken en unieke smaak dat vervangen eigenlijk geen optie is.

Wat kun je allemaal met kardemom?

Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel. Op zoek naar gegarandeerd succes? Kardemom combineert geweldig met zoete aardappel, appel, sinaasappel, peren en verschillende peulvruchten. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

 

1. Dutch baby met peer en kardemom

Dutch baby met peer en kardemom

2. Romige korma met groenten

Vegetable_Korma

3. Brooklyn black-outtaart

Brooklyn black-outtaart