Wat is lavas?
Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is lavas eigenlijk? Het is een plant die van origine uit Zuidoost-Azië en Iran komt en via Zuid-Europa door de Romeinen over de rest van het werelddeel verspreid werd. In de middeleeuwen was lavas erg populair en werd hij volop gekweekt in kloostertuinen, vanwege de vermeende geneeskrachtige werking ervan en omdat het kruid gewoon erg lekker is. Ook nu, meer dan 2000 jaar later, eten we de bladeren, de wortels en de zaden van de lavasplant nog. De blaadjes zijn helder groen en kartelig en doen een beetje denken aan platte peterselie, maar zijn een stuk groter. De zaadjes zijn bruin en plat met streepjes.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je lavas?
Lavasblad is veelal gedroogd en gesneden of in poedervorm verkrijgbaar in de supermarkt of de natuurwinkel. Verse lavas vind je in grotere tuincentra of op internet en kun je thuis makkelijk kweken. De zaadjes en gemalen of gedroogde wortels van de lavasplant zijn een stuk minder goed verkrijgbaar; met veel geluk vind je ze nog in de natuurwinkel of op internet.
Hoe smaakt lavas?
De geur van de lavasplant doet sterk denken aan de smaakmaker Maggi en wordt daarom ook wel ‘maggiplant’ genoemd, ook al zit er in Maggi helemaal geen lavas. De smaak van het verse blad is hartig en doet denken aan selderij en een beetje aan peterselie en anijs, al is de smaak van lavas een stuk sterker en iets pittiger. Gedroogd lavasblad smaakt hetzelfde, maar nog iets sterker. Mocht je het geluk hebben een potje lavaszaad te bemachtigen, dan kun je een smaak verwachten die lijkt op tijm en venkelzaad. De wortels van de lavasplant smaken ongeveer hetzelfde als de zaadjes, maar hebben een iets zoeter aroma.
Wat kun je er allemaal mee?
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep! Het blad kan vers of gedroogd ook gebruikt worden om thee van te trekken. In zuidelijker oorden wordt lavaszaad ook wel gebruikt om smaakvol brood mee te bakken.
Hoe vervang je het?
Omdat lavas zo’n unieke smaak heeft, is hij lastig te vervangen als er even geen lavas verkrijgbaar is. Je komt het dichtst in de buurt met selderij, al is de smaak iets minder sterk. In plaats van lavaszaad kun je ook venkelzaad, tijm, dille of selderijzaad gebruiken.
Recepten met lavas
Dit smaakvolle kruid verdient zeker een plekje in iedereens menu. Om je op weg te helpen, hebben we alvast onze favoriete recepten met lavas voor je klaargezet.
Pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
In dit gerecht gebruik je verse lavas, die zorgt voor een heerlijk kruidige smaak, zeker in combinatie met het mosterdzaad en het korianderzaad.
> naar het recept: pilav met lavas, gesmoorde groenten en rodewijnazijn
Geitenkaasdip met dadels en pijnboompitten
In dit recept een minder grote rol voor de smaakvolle plant, maar net zo onmisbaar. Deze romige geitenkaasdip contrasteert heerlijk met de zoete dadels en het kruidige, pittige lavasblad.
> naar het recept: geitenkaasdip met dadels en pijnboompitten
Gehaktpasteitjes met tomaat
Deze pasteitjes zijn ideaal om mee te nemen en zitten stuk voor stuk bomvol smaak. Voeg daar mals varkensgehakt en sappige zongedroogde tomaatjes aan toe en je hebt gegarandeerd een nieuwe favoriet.
> naar het recept: gehaktpasteitjes met lavas en tomaat
Vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen
Shepherd’s pie is ultiem comfortfood, maar helaas niet voor alle diëten geschikt. Gelukkig is er dit vegetarische recept, waardoor ook vegetariërs van dit verrukkelijke gerecht kunnen genieten.
> naar het recept: vega shepherd’s pie met savooiekool en witte bonen
Lavasrisotto met gegrilde tomaten
Dit recept is speciaal: het is namelijk het eerste gerecht waarin onze chef Willem lavas proefde. Dat het nog steeds op het menu staat, is nadat je het hebt geproefd geen verrassing meer.
> naar het recept: lavasrisotto met gegrilde tomaten