Wat is paksoi?

Paksoi is een groente die je het hele jaar door kunt kopen. Maar wat is paksoi precies? We verklapten het al een beetje, maar deze langwerpige bladgroente met witte steel is zeer geliefd in de Aziatische keuken. Deze knapperige smaakmaker, die tot de koolsoorten wordt gerekend, wint ook in Nederland aan populariteit. Niet zonder reden, want je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Bij vrijwel iedere supermarkt ligt paksoi in de schappen. Voor je er direct eentje in je winkelmandje stopt: voel even goed of de stelen niet slap zijn. Ook is het van belang om er eentje te kiezen met mooie, frisse bladeren.

Een slimme airfryer: gezonder koken met minder olie en weinig vet

Een slimme airfryer: gezonder koken met minder olie en weinig vet

• Stel tot 24 uur van tevoren in
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken
• Nu tijdelijk in prijs verlaagd

Hoe smaakt paksoi?

Een paksoi is een knapperige groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf.

Hoe kun je hem vervangen?

Vind je deze groente toch niet zo lekker of heeft de supermarkt hem even niet? Geen probleem, je kunt paksoi vervangen door Chinese kool. Deze groente is weliswaar wat minder zoet, maar ook hartstikke lekker.

Wat kun je eten van deze groente?

Je staat klaar in de keuken om iets lekkers met deze groente te maken. Maar eh, wat kun je eten van paksoi en wat niet? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep. Tip: was de groente even voor je begint met snijden, dat werkt het beste.

Hoe bewaar je hem en hoe lang is de groente houdbaar?

Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met paksoi? Heel veel! Je kunt hem bakken, wokken, stoven, koken, stomen, klaarmaken in de oven, grillen en gebruiken in salades, soepen of als rauw bijgerecht serveren. Door dit ingrediënt krijgt jouw gerecht echt een Aziatische twist. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met paksoi uit en tover een van de volgende gerechten op tafel.

1. Wontonsoep

Een klassieke Aziatische soep, boordevol smaak en vitamines. Hou je van pittig? Voeg een extra pepertje toe voor wat extra smaak!

wontonsoep

2. Paksoi met garnalen en sobanoedels

Sobanoedels zijn wat dunnere noedels. Erg lekker in dit gerecht met garnalen. Hou je niet van pittig? Gebruik dan wat minder pepertjes of voeg wat extra citroensap toe.

paksoi met garnalen

3. Paddenstoelenrisotto

Ook in een Italiaanse risotto is paksoi onweerstaanbaar lekker. Zeker in combinatie met een goede kaas en verse paddenstoelen. Probeer maar eens met dit heerlijke recept!