Wat zijn schorseneren?

Schorseneren mag je tegenwoordig met recht een vergeten groenten noemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze echter volop gegeten, omdat ze toen goed verkrijgbaar waren. Maar wat zijn schorseneren precies? Bij de groenteboer heb je deze lange, donkerbruine stengels vast wel eens zien liggen. Ze zijn familie van de wortel en worden ook wel eens armeluisasperges of zwarte wortel genoemd. Van oktober tot maart zijn ze in het seizoen, dit is dus hét moment om ze juist wel in je mandje te stoppen.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Schorseneren zijn bij de meeste reguliere supermarkten helaas niet verkrijgbaar. Rijd dus even naar de biologische supermarkt, groenteboer of markt om ze te bemachtigen. Let erop dat je een stevig, droog exemplaar koopt zonder uitlopers.

Hoe smaken schorseneren?

Nu we je vraag ‘Wat zijn schorseneren?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze wortelgroente smaakt. Je zou het misschien niet zeggen, maar achter die donkere schil gaat een hele verfijnde, delicate groente schuil. Ze smaken een beetje naar asperges of artisjok. Sommige foodes vinden zelfs dat ze iets weg hebben van een oester. Proef ze vooral eens zelf.

Hoe kan je schorseneren vervangen?

Is deze verfijnde groente niet verkrijgbaar of heb je geen zin om ze schoon te maken (daar komen we zo op)? Je raadt het misschien al, maar schorseneren kun je vervangen door asperges of artisjokken.

Welk deel is eetbaar?

Dat schorseneren tegenwoordig niet zo’n heel erg populaire groente meer is, is mede te danken aan het feit dat het bereiden van deze groente erg bewerkelijk is. Vandaar dat een van de bijnamen van de zwarte wortel keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed is. De schil is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Een tip voor het schoonmaken: draag handschoenen tijdens het schillen van de schorseneren, er komt namelijk een melkachtige substantie vrij die heel erg lastig van je handen te krijgen is. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden, want je moeite wordt beloond door de smaak van deze lekkere groente.

Hoe moet je schorseneren bewaren en hoe lang blijven ze goed?

Als je niet direct met dit lekkers gaat koken, kun je ze schorseneren bewaren op een droge en donkere plek. Hier blijven ze enkele weken goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Ondanks dat het schoonmaken veel werk is, is het toch zeker wel de moeite waard. De groente laat zich namelijk op veel verschillende manieren te verwerken en laat zich goed combineren met diverse andere smaakvolle groenten en fruit. Verwerk hem koud in een salade met sinaasappel, bak hem met paprika en ui, maak er een soep van, kook hem als asperges met ei en ham of frituur hem in een laagje beslag. Veel verschillende mogelijkheden dus, je moet je er alleen even overheen zetten dat het veel tijd in beslag neemt. Enthousiast geworden? Maak dan bijvoorbeeld dit recept voor lamsvlees met schorseneren, spruitjes en bagna cauda.

Lamsvlees met schorseneren, spruitjes en bagna cauda