Wat is halloumi?
Het ziet er een beetje uit als mozzarella, maar de smaak en structuur is totaal anders. Wat is halloumi dan wel? Deze lekkernij is gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas en soms wordt er zelfs nog een beetje koeienmelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en wordt daarom soms vergeleken met feta. De structuur is wel totaal anders: halloumi is vrij elastisch – een beetje chewy zelfs.
Deze stevige, kenmerkende structuur ontstaat doordat de kaasmassa (de wrongel) in wei opnieuw, langdurig wordt verhit. De eiwitstructuur verandert hierdoor (er zitten veel eiwitten in halloumi) en er blijven geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Hierdoor smelt de kaas niet tijdens het bakken, maar wordt hij stevig en krijgt hij een knapperig laagje.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Samenstelling van de kaas
Halloumi wordt al sinds jaar en dag gegeten en toch heeft het nog steeds geen beschermde herkomstbenaming in Europa. Pas in 2014 dienden Cypriotische producenten een aanvraag in, nadat ze het eens waren geworden over de voorwaarden en samenstelling van de kaas. Door de toenemende vraag naar halloumi voegen steeds meer producenten koemelk aan de kaas toe. Voor een goedkeuring van de aanvraag mag het uit niet meer dan 50 procent koemelk bestaan.
Hoe maak ik het?
Hoewel je halloumi prima koud kunt eten, vinden wij hem verhit toch het allerlekkerst. Door het verhitten zorgt het hoge eiwitgehalte in de kaas ervoor dat hij krokant wordt – precies wat wij zo lekker vinden aan halloumi! Je kunt ervoor kiezen om de kaas te bakken of (aanrader) te frituren. Door de samenstelling van de kaas smelt hij niet in de pan of frituur.
Waar koop ik halloumi?
Omdat steeds meer vega’s halloumi ontdekken, is het steeds makkelijker verkrijgbaar. In de grotere supermarkt vind je het in het koelvak, vaak bij andere gekoelde kazen als mascarpone en ricotta. Ligt het daar niet? Kijk dan eens tussen de harde kazen of de vleesvervangers.
Hoe moet ik halloumi bewaren?
Een stukje (ongebakken) halloumi over? Bewaar het in een vel keukenpapier in de koelkast. Het kan zijn dat de kaas een klein beetje uitdroogt door de kou, maar dat is niet erg. De kaas blijft minstens een week goed op deze manier. Als de kaas plakkerig aanvoelt (niet vet van de olie-marinade), dan kun je hem beter weggooien. Of ga voor safe en bak alles lekker meteen op!