Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
zomerse visrecepten

Zomerse visrecepten: dit wil je maken!

In samenwerking met MSC
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wist je dat vis zich perfect leent voor zomerse recepten? Op de barbecue, met taco’s of uit de oven: met deze zomerse visrecepten zet je de lekkerste gerechten op tafel. Om zelf een steentje bij te dragen aan duurzame visserij kiezen we natuurlijk voor vis mét het MSC-keurmerk.

Zomerse visrecepten

Met de juiste recepten heb je binnen een mum van tijd een smakelijk maaltje op tafel staan. De meeste van deze zomerse visrecepten zijn zelfs al binnen een half uur klaar.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een mooi stukje vis bij de visboer haalt – of in ieder geval MSC-gecertifieerde vis en laat je adviseren. Vaak heeft de visboer handige tips & tricks als het aankomt op het bereiden van vis.

Over MSC

De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale non-profitorganisatie. MSC is opgericht om overbevissing aan te pakken. Hun doelstellingen:

  • Het behoud van de visbestanden en een gezonde oceaan.
  • Het veiligstellen van vis als een bron van voedsel voor toekomstige generaties en als een middel van bestaan voor degenen die in de mondiale visserij werkzaam zijn.
  • De wereldwijde visserij als geheel in een duurzamere richting sturen.

MSC ontwikkelt en beheert twee standaarden: een visserijstandaard voor duurzame visserij en een traceerbaarheidsstandaard voor transparante en traceerbare handelsketens. Deze standaarden maken deel uit van het MSC-programma.

Populaire vissoorten in Nederland

Vis wordt steeds populairder in Nederland, bij veel mensen staat het dan ook wekelijks op het menu. Benieuwd naar alle verschillende vissoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn? Hier vind je een uitgebreide lijst.

Ondertussen delen wij alvast wat meer over de populairste soorten zoals garnalen, tonijn en zalm.

Schaal- en schelpdieren

Wist je dat we in Nederland de perfecte kokkels hebben voor een Italiaanse klassieker zoals pasta vongole? De schelpen komen rechtstreeks uit de Waddenzee.

Daarnaast zijn scheermessen uit de Noordzee om hun kwaliteit erg populair in Zuid-Europa, dus grote kans dat je Nederlandse schaal- en schelpdieren met het MSC-keurmerk eet als je wat tapas bestelt op een Spaans terrasje…

Recepten met schaal- en schelpdieren:

De perfecte gnocchi alle vongole

De perfecte gnocchi alle vongole

Met dit recept maak je de gnocchi helemaal zelf, wat het nóg lekkerder maakt…

Naar het recept
Moules frites met tuinkruiden

Moules frites met tuinkruiden

Een klassiek mosselpannetje smaakt nét wat lekkerder in de zon, of niet? Serveer de mosselen met een smaakvolle witte wijn en je maakt gegarandeerd indruk.

Naar het recept

Tonijn

Tonijn is heel gezond en erg populair door de vleesachtige consistentie. Maar na krantenkoppen over zijn uitsterven en de dood van dolfijnen in de tonijnvisserij, stellen velen zich de vraag: kan je nog wel tonijn eten? We maken duidelijk wat erachter zit, welke tonijn bedreigd wordt en welke soorten een duurzaam alternatief vormen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is tonijn niet helemaal taboe voor de consument. Alleen kun je jouw aankoop het beste beperken tot MSC-gecertificeerde producten. Momenteel vind je witte tonijn, geelvintonijn en skipjack met het MSC-keurmerk in Nederlandse supermarkten.

Recepten met tonijn:

Tonijn tataki

Tonijn tataki

Je kunt voor dit recept ook MSC-gecertificeerde zalm gebruiken. Snijd dan wel het dunne gedeelte (de wam) van de zalm af. Zorg dat de olie goed heet is en bak niet teveel tegelijk in de pan, dan koelt de vis te snel af.

Naar het recept
Salade niçoise

Salade niçoise

Gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker met deze klassieke salade niçoise. Aan twee blikjes MSC-gecertificeerde tonijn heb je meer dan genoeg voor dit recept. Zorg dat je blikjes tonijn in water koopt, tonijn in olie maakt de salade minder lekker.

Naar het recept

Zalm

Gezond, sterk van smaak en veelzijdig in gebruik: zalm is misschien wel de superster onder de eetbare vissen. Maar ook de manier van leven is interessant: zo verandert de zalm van zoet- naar zeewatervis en weer terug, om maar liefst duizenden kilometers af te leggen tussen de geboorteplaats, de open oceaan en de paaigronden.

Wilde zalm met het MSC-keurmerk voldoet aan de richtlijnen van de MSC-standaard. Deze vis is gegarandeerd afkomstig van duurzame visserijen waarvan de visserijmethoden zowel de bestanden als het ecosysteem respecteren en beschermen. Zo zijn gecertificeerde zalmvisserijen bijvoorbeeld verplicht om hun vangstgegevens beschikbaar te stellen voor wetenschappelijke evaluatie en worden ze regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen.

Recepten met zalm:

Gebakken zalm met waterkerssaus

Gebakken zalm met waterkerssaus

Je hebt nog geen halfuur nodig voor dit heerlijke recept. De kappertjes en de bimi passen ook nog eens perfect bij de verse zalm.

Naar het recept
Romige pasta met zalm

Romige pasta met zalm

Maak bij dit recept gebruik van diepvrieszalm, maar dan wel Pink Salmon, deze is namelijk duurzaam, MSC-gecertificeerd én heel erg lekker!

Naar het recept
warmgerookte zalm met mosterdhollandaisesaus

Warmgerookte zalm met mosterdhollandaisesaus

Zelf zalm roken is een ideaal weekendproject, al heb je er maar hooguit een halve dag voor nodig. Zeker met de mosterdhollandaisesaus is dit recept een succes!

Naar het recept

Nog meer zomerse visrecepten

Tijd om aan de slag te gaan met onze favoriete zomerse visrecepten. Kies er eentje uit en duik de keuken in!

Vistaco's

Vistaco’s

Dit recept is verrassend eenvoudig, zonder in te leveren op smaak. Zeker niet als je ook nog een een goed stukje vis haalt.

Naar het recept
Zeetong met peterselie en aardappelsalade

Tong met peterselie en aardappelsalade

Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Deze tong met peterselie maak je in een uurtje klaar en is heerlijk met de gepofte aardappelsalade.

Naar het recept
Heek met paprikakorst, chorizo, tuinbonen en aardappelen

Heek met paprikakorst, chorizo, tuinbonen en aardappelen

De tuinbonen maken dit recept extra zomers wat ons betreft. Tel daarbij de smaken van paprika en chorizo op, en je hebt een fantastisch gerecht.

Naar het recept
Taco's met gamba's

Taco’s met gamba’s

Naast garnalen kun je ook andere soorten vis gebruiken in dit recept. Denk aan soorten zoals koolvis, kabeljauw of zalm. Let er wel op dat de vis MSC-gecertificeerd is, aan de hand van het keurmerk.

Naar het recept

Meer inspiratie?

Op zoek naar nog meer recepten? Maak dan eens deze heerlijke recepten met oesters, deze Alaska koolvis met watermeloen, deze horsmakreel met roergebakken groenten of deze zomerse gegrilde sardines.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Meer over duurzame vis?

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!