Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle recepten waarmee je altijd indruk maakt

Gek op Italiaanse pasta? Dan staat er naast macaroni en spaghetti vast ook wel eens tagliatelle bij jou op tafel. Maar heb je deze heerlijke tagliatelle recepten al wel eens geprobeerd? 

Lees verder na de advertentie

Tagliatelle is een Italiaanse pasta die heel geschikt is om met een stevige pastasaus te serveren. Denk aan pasta recepten met rijke vleessauzen, zoals bolognese of ragù, of goedgevulde sauzen met schelpdieren of groenten. Dit komt doordat de saus goed aan de dikkere deegslierten blijft kleven.

Zelf tagliatelle maken

Wil je zelf pasta maken? Goed idee! Zelfgemaakt is namelijk altijd het lekkerste én je kunt variëren met smaakmakers naar keuze. Gebruik in elk geval altijd pastabloem van goede kwaliteit en goede eieren. Hoe rijker de kleur van de eidooier, hoe helderder geel het deeg wordt.

Verse tagliatelle recepten

Heb je de basis onder de knie? Dan kun je aan de slag met deze heerlijke recepten met tagliatelle! Voor een handig overzicht hebben we de recepten opgedeeld in zelfgemaakte tagliatelle en de gedroogde variant uit de supermarkt.

Zelfgemaakte tagliatelle recepten

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino

Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.

Naar het recept
Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver

Yvette van Boven voegt graag kruiden aan haar pasta toe: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”

Naar het recept
Rodebiettagliatelle met kalettes en room

Rodebiettagliatelle met kalettes en room

De prachtige rode kleur dankt deze pasta aan de toevoeging van rode bieten. Lekker met kalettes en room.

Naar het recept
Tagliolini met morilles

Tagliolini met morilles

Tagliolini is een lintpasta vergelijkbaar met tagliatelle. Je maakt het van eidooiers, wat resulteert in een simpele pasta met een hele diepe smaak.

Naar het recept
Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio

Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio

Het leuke van de pasta zelf maken, is dat je er je eigen draai aan kan geven. De Italiaanse nonna’s uit het kustplaatsje Savio namen dat wel heel letterlijk…

Naar het recept

Wekelijks heerlijke pasta recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gedroogde tagliatelle recepten

Heb je gedroogde pasta uit de winkel gekocht? Dan zijn dit de ideale tagliatelle recepten voor jou:

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Een bordje verwarmend comfortfood is alles wat we willen tijdens deze regenachtige herfstdagen. Deze is er eentje die aan alle voorwaarden voldoet!

Naar het recept
Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen

Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen

Je kunt natuurlijk ook gedroogde tagliatelle kopen. In dit recept maak je er een heerlijke maaltijd mee; met flespompoen en cannellinibonen.

Naar het recept
Tagliatelle met gebakken camembert

Tagliatelle met gebakken camembert

Dat kaas een eerste levensbehoefte is, bewijst deze pasta met camembert. De romige, aardse smaak van de kaas past goed bij de zoutige prosciutto.

Naar het recept
De buitenkeuken: tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Dat tagliatelle en pompoen goed samengaan, bewijst ook dit heerlijke recept met kastanje, salie en hazelnoot. Heerlijk herfstig, al smaakt ‘ie het hele jaar door goed.

Naar het recept
Cover voor

Tagliatelle met garnalen en peultjes

Dat de pastasoort goed past bij recepten met zeevruchten, bewijst dit fijne gerecht. De peultjes voegen een zoete toets toe.

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

tagliatelle met pecorino

Tagliatelle met groene asperges en courgette

Dit tagliatelle recept is van onze foodies friend Nienke, ze maakte de tagliatelle met groene asperges en courgette

Naar het recept
Snelle tagliatelle stroganoff met worst

Snelle tagliatelle stroganoff met worst

Stroganoff is misschien niet gelijk de rijke vleessaus die je bij Italiaanse gerechten verwacht, maar het gaat verassend goed samen. Probeer maar!

Naar het recept
porc stroganoff

Porc stroganoff

Liever met kip dan worst? Dan is dit recept wat voor jou!

Naar het recept
Eenpanspasta met courgette en spek

Eenpanspasta met courgette en spek

Deze pasta maak je in één pan en eenpansgerechten hebben vele voordelen: snel, makkelijk én het scheelt afwas.

Naar het recept

Wekelijks heerlijke pasta recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
FAVORIET
Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Een bordje verwarmend comfortfood is alles wat we willen tijdens deze regenachtige herfstdagen. Deze is er eentje die aan alle voorwaarden voldoet!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

parmezaan (om te serveren)
zout en versgemalen zwarte peper
sap van ½ citroen
Voor het pastadeeg
260 g bloem + extra (type 00 of pastabloem)
2 eieren
3 eidooiers
zout
semolina (Italiaans griesmeel om te bestuiven)
pastamachine
Voor de saus
4 el olijfolie
4 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
2 rode pepers (fijngehakt en de zaadlijsten verwijderd)
12 ansjovisfilets
200 g rucola

Bereiding

  1. Schep voor de pasta 260 g bloem op een schoon werkblad, maak een kuiltje in het midden en doe de eieren en de eidooiers erin. Klop de eieren met een vork en neem langzaam de bloem vanaf de randen mee terwijl je dit doet. Gebruik, wanneer het deeg samenkomt, je handen om het deeg te kneden. Duw het deeg van je af met je handpalm en gebruik je andere hand om het deeg een kwartslag te draaien na elke keer kneden.

  2. Bestrooi het deeg met wat extra bloem wanneer het te vochtig is. Is het deeg juist te droog en te kruimelig? Maak je handen nat onder de kraan en kneed het deeg even door. Na 10 minuten zou het deeg soepel en elastisch moeten zijn. Vorm het deeg tot een platte schijf, dek af met een omgekeerde kom en laat minimaal 30 minuten rusten terwijl je de saus maakt.

  3. Verhit voor de saus de olijfolie in een hapjespan en fruit er de knoflook ca. 30 seconden in, tot hij begint te geuren. Voeg de rode peper toe en fruit 5 minuten verder op laag vuur. Voeg de ansjovis met aanhangende olie toe aan de pan en bak verder tot de ansjovis is gesmolten tot een saus. Voeg 50 ml water dat net van de kook af is toe en roer alles door elkaar. Houd de saus apart.

  4. Neem ¼ van het pastadeeg (laat de rest afgedekt staan tot gebruik) en haal het deeg twee keer door elke stand van de pastamachine, beginnend met de breedste stand. Het twee keer rollen van het deeg zorgt voor een fijnere, soepelere structuur. Snijd het deeg in plakken van ca. 25 cm lang, of welke lengte je zelf fijn vindt. Herhaal dit met de overige 3 delen deeg.

  5. Bestrooi een bakplaat met een flinke laag semolina. Zet het opzetstuk voor tagliatelle op de pastamachine.Haal de lappen deeg één voor één door de machine om er tagliatelle van te snijden. Wikkel de gesneden pasta om je vingers tot losse nestjes en leg ze op de bakplaat. Snijd je de pasta langer dan een uur voor het koken? Dek de bakplaat dan af om uitdrogen te voorkomen.

  6. Breng een grote pan met water en een flinke snuf zout aan de kook en doe de tagliatellenestjes erin. Kook 1-1½ minuut (of volgens de aanwijzingen op de verpakking als je kant-en-klare pasta gebruikt). Zet tegelijkertijd de saus terug op het vuur en verhit tot hij begint te pruttelen. Giet de pasta af maar vang daarbij wat van het kookvocht op. Schep de pasta in de saus en meng door elkaar. Voeg de rucola toe en laat slinken. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe om de saus smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en wat citroensap. Serveer met geraspte parmezaan en wat extra versgemalen zwarte peper.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Simon Love, Jay Patel & Mateo Zielonka Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Wei Tang Foodstyling: Esther Clark

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!