
Gorgonzola, burrata en taleggio worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over morbier. Want wat is morbier voor een kaas en wat kun je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is morbier?
Je hebt de kaas misschien weleens bij de kaasboer zien liggen, maar wat is morbier eigenlijk? Deze kaas is een halfharde Franse kaas met een gewassen korst, de naam is beschermd. De kaas komt van oorsprong uit het gelijknamige dorp in de Jura.
Deze Franse kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Nadat de wrongel gesneden en de wei verwijderd is wordt de kaas in de vorm geperst. Hierna wordt er een aslaagje toegevoegd. Vervolgens gaat de kaas in de pers en rijpt deze zeker 2 à 3 maanden in een koude ruimte. De kaas krijgt een rode korst tijdens het rijpen.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Kenmerkend is de zwarte ader die door de kaas loopt door de toegevoegde aslaag. Deze werd vroeger toegevoegd om de wrongel te beschermen tegen insecten, niet zozeer voor de smaak.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt de kaas morbier?
De smaak van morbier is over het algemeen nootachtig, lichtpikant en beetje zoet. Door de romigheid heeft de kaas ook nog eens een fijn mondgevoel wat ons betreft. Je kunt er veel kanten mee op, de kaas is heerlijk op brood, maar ook in de kaasfondue (in combinatie met andere kazen) of op een kaas- of borrelplank. De kenmerkende aslaag is neutraal van smaak.

Waar koop je het?
Zeker in de grotere supermarkten is deze kaas goed verkrijgbaar, je vindt ‘m vaak in de koeling bij de overige buitenlandse kazen. Natuurlijk is de kaas ook verkrijgbaar bij diverse kaaswinkels, hier is de kwaliteit vaak nét iets beter. Ga je op vakantie naar Frankrijk? Kijk dan eens of je de kaas tegenkomt en probeer ‘m uit. Vooral in de Jura is de kaas volop verkrijgbaar.
Hoe vervang je morbier?
Wil je aan de slag met deze kaas, maar is morbier in geen velden of wegen te bekennen? Kies dan voor een kaas zoals de Zwitserse gruyère. Zowel qua smaak, romigheid en smeltcapaciteit komt deze kaas dicht in de buurt van morbier. Je kunt ook bijvoorbeeld comté gebruiken, of een mix van meerdere kazen.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Je bewaart de kaas in de koelkast, het liefst verpakt in kaaspapier of een afgesloten bak. Eenmaal geopend is de kaas vaak nog best een tijdje houdbaar, maar kijk en ruik altijd bij twijfel. Zit er wat schimmel op de kaas? Deze kun je vaak gemakkelijk wegsnijden, waardoor de rest van de kaas nog eetbaar is. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je allemaal met de kaas morbier?
Wat ons betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. De kaas past erg goed op een borrelplank of op een toastje. Daarnaast smelt morbier ook goed, dus we gebruiken ‘m maar al te graag op een hamburger, voor een tosti, door een pastasaus of in de kaasfondue. Kortom; wil je ergens kaas voor gebruiken? Probeer eens onze Franse favoriet!
Recepten met morbier
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met deze heerlijke kaas: morbier.
1. In rosé gestoofde peren met morbier
Notenbrood, Franse kaas en in rosé gestoofde peren, dan weet je zeker dat het goed zit.
> naar het recept: in rosé gestoofde peren met morbier
2. Kaasfondue
Traditioneel prikt iedereen een stukje brood aan een vork en dompelt dit onder in de kaasfondue. Degene die zijn stukje brood verliest is volgens de gewoonte een fles wijn schuldig aan zijn tafelgenoten. Vervang één van de klassieke kazen eens door morbier, dat maakt de kaasfondue nét even anders.
> naar het recept: kaasfondue
3. Gevulde portobello’s met kaas
In dit recept gebruiken we roomkaas en cheddar, maar vervang die laatste eens door morbier. Succes gegarandeerd!
> naar het recept: gevulde portobello’s met kaas
4. Rigatoni met broccoli-kaassaus
Pasta en kaas zijn een match made in heaven wat ons betreft. In dit recept gebruiken we taleggio, maar je raadt het vast al: ook hier smaakt morbier ontzettend lekker!
> naar het recept: rigatoni met broccoli-kaassaus
Lees ook:
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.







