
Sambal, gebakken uitjes en gember kennen we allemaal wel, maar heb je ook wel eens van seroendeng gehoord? In veel Indonesische recepten kom je het tegen. Maar wat is seroendeng precies en wat kun je ermee?
Wat is seroendeng?
Seroendeng is een mengsel van kokosrasp, pinda’s, gebakken uitjes en verschillende specerijen zoals koriander, komijn en trassi. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Lekker als knapperige topping over bijvoorbeeld rijst of boontjes, maar wist je dat je het ook in zoete baksels kunt verwerken?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
De basis van seroendeng is geroosterde kokos, vandaar dat je dit goed terug proeft. Vanwege de verschillende specerijen en ander ingrediënten is seroendeng lekker kruidig en ontzettend smaakvol. Het wordt dan ook veelal gebruikt als extra smaakmaker. Omdat seroendeng een knapperige structuur heeft voegt het naast veel smaak ook een bepaalde textuur toe aan je gerecht.
Wat kun je ermee?
Zoals gezegd wordt seroendeng niet alleen vanwege de smaak, maar ook veelal vanwege de structuur toegevoegd aan veel Indonesische gerechten. Strooi het als knapperige topping over rijst, nasi, bami of sajoer boontjes. Of verwerk het in de bananencakejes verderop in dit artikel!
Waar koop je het?
De Indonesische smaakmaker is te koop in de supermarkt bij de Aziatische producten als sojasaus, sambal en gebakken uitjes. Ook vind je het bij de toko.
Hoe kun je het vervangen?
Heb je geen seroendeng in huis of kun je het niet vinden in de supermarkt bij jou in de buurt? Geen zorgen! Misschien heb je nog wel een restje kokosrasp, wat pinda’s, gebakken uitjes en gemalen komijn en koriander in huis. Dan kun je het mengsel zelf (na)maken. En met dit eenvoudige seroendeng recept maak je het voortaan heel makkelijk zelf!
Recepten met seroendeng
Nu we je alles over seroendeng hebben verteld (en je misschien zelf wel een potje hebt gemaakt!) is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Verwerk het heerlijke mengsel bijvoorbeeld eens in deze gado gado bowl of ga zelfs voor de bananencakejes!
1. Vegan gado gado bowl
Geniet van de stukjes gekruide tempé, sperziebonen en pindasaus. Vervang eventueel de rijst door bloemkoolrijst voor extra groente op je bord. Én maak het gerecht extra lekker door het te bestrooien met wat (zelfgemaakte) seroendeng.
> naar het recept: vega gado gado bowl
2. Kip met Chinese paddenstoelen
Cantonese gestoomde kip is makkelijker dan je denkt. De Chinese paddenstoelen voegen een lekkere aardse noot toe én zo’n knapperige topping maakt het echt af.
> naar het recept: kip met Chinese paddenstoelen
3. Bananencakejes met kokos en seroendeng
Deze cakejes bak je verrassend genoeg niet in de oven. Nee, je stoomt ze in een stoommandje. Besprenkel ze na het stomen met karamelsaus en bestrooi met seroendeng. Mmm!
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?