
Een kerstdiner sluit je natuurlijk af met een feestelijk kerst dessert op tafel. Maar ga je dan voor een klassieke tiramisu, een frisse fruitsalade of een écht spectaculair kerst nagerecht? In dit artikel inspireren we met de lekkerste kerst toetjes die je thuis zelf kunt maken.
Lees verder na de advertentie
Kerstdessert
Eén van de laatste kerstrecepten van het diner, maar misschien wel als eerste uitgezocht: het kerstdessert. Waar ga jij voor dit jaar? Houd je van klassiek, en ga je voor tiramisu of crème brûlée als kersttoetje? Of ben je meer fan van een makkelijke trifle of van een toetje in een glaasje?
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

Dit zijn de allerlekkerste kersttoetjes:

Lemoncurdcheesecake
Wil je je kerstdessert op een leuke manier presenteren? Ga dan voor een van deze kersttoetjes in een glas. Onze lievelings? Dat is zonder twijfel deze favoriete kersttaart in een glas: lemoncurdcheesecake.

Ultieme tiramisu recept
Hét nummer één klassieke kerst nagerecht is als je het ons vraagt tiramisu.

Crème brûlée met citroengras en passievrucht
Nog zo’n klassiek kersttoetje: crème brûlée. Hier lees je hoe je zo’n perfecte crème brûlée op tafel zet. En wil je nou direct aan de slag? Bekijk dan dit recept.

Panna cotta
Panna cotta een heerlijk romige toetje. De perfecte panna cotta – gekookte room in het Italiaans – is net stevig genoeg om zijn vorm te behouden, maar zacht genoeg om in de mond te smelten.

Citroen-meringue trifle
Soms heb je gewoon zin in een feestelijk dessert dat makkelijk te maken is. Onze tip? Ga voor trifle. Met laagjes cake, custard en fruit stapel je zo’n toetje voor kerst zo op elkaar. Zo’n trifle bestaat in allerlei soorten en maten, maar onze favoriet is bij uitstek deze variant met citroen-meringue.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Panettonetiramisu met clementine
Clementines zijn een kruising tussen een sinaasappel en een mandarijn en zijn wat minder zuur en wat makkelijker te schillen dan die eerste. Heerlijk om in dit prachtige kerstdessert te verwerken.

Tiramisu in een glas
Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek mij omhoog’ of, vrij vertaald, ‘beur me op’. Dat slaat ongetwijfeld op de zalvende werking van de ruime hoeveelheid suiker in combinatie met een flinke scheut espresso en alcohol. In dit recept gebruik je vin santo, een versterkte Toscaanse wijn met een zoete en kruidige smaak.

Cakerol met matcha en witte chocolade
Om in de kleur van kerst te blijven: maak een groene cakerol met matcha. Matcha is Japans groenetheepoeder en wordt gebruikt om (duh) thee van te zetten, maar ook om mee te bakken. De smaak? Een beetje bitter. Maar geen paniek: de witte chocolade brengt dat mooi in balans.

Affogato
Affogato betekent ‘verdrinken’ in het Italiaans want je ‘verdrinkt’ een bolletje vanille-ijs met warme espresso. Belachelijk eenvoudig maar erg lekker.
Meer inspiratie voor de allerlekkerste toetjes?

Citroenpannacotta met geroosterde amandelen
Ga je op chic, maak je eigen variatie op deze panna cotta.

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Een oud-Hollands nagerecht met een twist. De miso-karamel maakt dit dessert met stoofpeertjes verrassend. Wij serveren de peertjes koud maar warm zijn ze ook heerlijk!

Apfelstrudel
Wat zo leuk is aan strudel is het deeg. Je hebt namelijk een oud stuk laken nodig om het deeg op uit te rollen en een krant. Het deeg moet zo dun worden dat je de krant erdoorheen kunt lezen. Het laken helpt je om de strudel mee op te rollen. Met dit recept maak je 2 stuks.

Tarte tartin met peren
Het klassieke Franse dessert wordt nog lekkerder met rijpe Nederlandse peren en een bolletje ijs.

Semifreddo met amarenakersen
Koken voor een groot gezelschap? Dan is een semifreddo de uitkomst.
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten


Cornflake-panna cotta met notencrunch
Panna cotta met cornflakes? Jazeker! Dit dessert klinkt misschien een beetje gek, maar dat is ‘ie absoluut niet. Geniet je ook altijd zo van dat laatste slokje melk in je kom met cornflakes? Precies daarmee maak je dit toetje voor kerst.

Pavlova met cranberrycoulis
Slaat de stress je al om het hart? Niet nodig! Met ons recept lukt je pavlova altijd. En weet je, omdat je gasten wéten hoe lastig het maken van pavlova is, gooi je extra hoge ogen!

Trifle met kersen, port en suikerbrood
Dat suikerbrood ook heel goed in een dessert gaat, bewijst dit heerlijke recept wel. Deze trifle staat toch prachtig in een cocktailglas?
Meer inspiratie voor de allerlekkerste toetjes?

Lemoncurdcheesecake
Hét nummer één klassieke kerst nagerecht is als je het ons vraagt tiramisu.
Ingrediënten
- 100 g digestives
- 50 g roomboter (gesmolten)
De vulling
- 250 g lemoncurd
- 200 ml slagroom
- 100 g mascarpone
- 100 g volvette zuivelspread
De topping
- 50 ml slagroom
- 1 el poedersuiker
- 25 g mascarpone
- citroenschijfjes (om te garneren)
Benodigdheden
- dessertglazen
- spuitzak
Bereiding
Doe de digestive koekjes in een keukenmachine en maal tot fijne kruimels, of verkruimel ze in een grote kom met de punt van een deegroller. Doe in een kom en meng met de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over vier coupes of dessertglazen en druk licht aan. Zet ca. 10 minuten in de koelkast.
Klop voor de vulling de slagroom lobbig. Voeg de mascarpone toe en klop stijf. Lepel ca. 25 g lemoncurd in elk glas. Meng de rest van de lemoncurd met het roommengsel en de zuivelspread en klop glad. Verdeel de citroenvulling over de glazen en zet minimaal 1 uur of een nacht in de koelkast.
Klop voor de topping de slagroom met de poedersuiker lobbig. Voeg de mascarpone toe en klop tot het een consistentie heeft waarmee je toefjes kunt spuiten. Lepel de room in een spuitzak en spuit een toef room op elke cheesecake (of lepel de room erop als je geen spuitzak hebt). Decoreer elke cheesecake met een schijfje citroen en serveer. De cheesecakes blijven in de koelkast tot een dag goed.
© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Jane Dunn Foto’s: Jonathan Gregson Styling: Agathé Gits Foodstyling: Amy Kinnear
Onze tips

3x Italiaanse taarten: de lekkerste recepten

15x borrelhapjes voor kerst

Red velvet fan? Deze 5 recepten zijn té goed om niet te proberen

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

16x de lekkerste recepten voor pavlova

Waar kun je clotted cream voor gebruiken?

Vegan dessertrecepten: 10x heerlijke plantaardige toetjes

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?





