Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Deze ingrediënten moet je niet rauw eten

Wist je dat? Deze ingrediënten mag je niet rauw eten

Advertentie

Waarschijnlijk moet je er niet aan denken om rauwe kipfiletblokjes of gehakt te gaan snoepen tijdens het koken. Dat hopen we in ieder geval, deze ingrediënten dienen namelijk altijd goed verhit te worden voor consumptie. Anders kun je er flink ziek van worden. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende etenswaren die je beter niet rauw eet. Benieuwd welke het zijn? Lees dan snel verder!

Deze ingrediënten mag je niet rauw eten

Bij sommige weet je het misschien allang, toch is het goed om dit lijstje eens aandachtig door te nemen. Is het niet voor jezelf, dan is het wel voor grijpgrage kinderhandjes die in no-time iets van het aanrecht pakken. Geen paniek, je valt heus niet meteen neer als je één van onderstaande ingrediënten rauw eet, maar het is goed om voorzichtig te zijn. Deze ingrediënten mag je niet rauw eten: lees snel verder.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Peulvruchten

Hoewel peulvruchten hartstikke gezond zijn, kunnen ze schadelijk zijn wanneer je ze niet op de juiste manier bereidt. Dit komt door de giftige stof lectine. Een planteneiwit dat van nature in peulvruchten voorkomt. Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten. Maar geen zorgen! Als je peulvruchten op de juiste manier kookt, wordt lectine onschadelijk gemaakt en kun je ze veilig eten. Benieuwd naar de beste manier om peulvruchten te bereiden? We vertellen je hier alles over in dit artikel.

rauwe peulvruchten

2. Groene peulvruchten

Hoewel we haricots verts, sperziebonen, doperwten, tuinbonen of edamame (jonge sojabonen) vaak tot groente rekenen, zijn dit botanisch gezien jonge peulvruchten. Net als gedroogde peulvruchten kun je ze dus beter niet rauw eten. Hoewel de hoeveelheid lectine iets lager is dan bij gedroogde peulvruchten, kun je groene peulvruchten het beste blancheren voordat je ze bijvoorbeeld aan je salade toevoegt. Uit pot of blik en uit de diepvries zijn ze al geblancheerd en dus direct te gebruiken.

Deze ingrediënten moet je niet rauw eten

3. Kiemgroenten

Kiemgroenten bevatten van nature geen schadelijke stoffen, toch wordt het afgeraden om bijvoorbeeld rauwe taugé van de markt te eten. Dit komt omdat kiemgroenten een broeinest zijn voor gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli. In een warme, vochtige omgeving kunnen deze bacteriën zich heel snel vermeerderen. Grote bakken taugé bieden een ideale omgeving voor deze ziekteverwekkers. Het is ook geen toeval dat bij veel recalls van afgelopen jaren de ziektekiemen in kiemgroenten de oorzaak van een voedselvergiftiging bleken. Om alle risico’s uit te sluiten, kun je kiemgroenten het beste kort onderdompelen in kokend water en vervolgens onder koud water spoelen. Zo blijven ze ook lekker knapperig. Ook kun je ze kort roerbakken in je gerecht.

rauwe kiemgroente

4. Aardappels

Er zullen niet veel mensen zijn die rauwe aardappelblokjes tijdens het koken snoepen, toch willen we benadrukken om dit niet te proberen. Vooral jonge kinderen willen vaak de gekste dingen proeven. Rauwe aardappels kun je ze beter niet geven. Aardappels bevatten namelijk de gifstof solanine. De meeste solanine zit in de uitlopers en de schillen, deze kun je daarom het beste verwijderen. Bewaar aardappels ook altijd op een donkere plek en nooit op het aanrecht, omdat het licht de productie van solanine bevordert. Dit kun je zien aan groene plekken. Maar wanneer je aardappels zonder uitlopers en groene plekken neemt en goed gaart, hoef je uiteraard niets te vrezen. Dit ingrediënten mag je dus niet rauw eten.

Deze ingrediënten moet je niet rauw eten

5. Champignons

Als je een schaaltje rauwe champignons ziet liggen tijdens het gourmetten of barbecueën, kun je zomaar eentje proeven en denken ‘best lekker, rauwe champignons, waarom heb ik ze niet eerder zo gegeten?’ Well, think again. Rauwe paddenstoelen zoals champignons of shiitake’s bevatten namelijk agaritine. Dit is een natuurlijke gifstof die mogelijk kankerverwekkend is. Deze stof wordt tijdens het verhitten afgebroken en onschadelijk gemaakt. Zo nu een dan een plakje opeten zal geen ernstige gevolgen hebben. Ben je op zoek naar een gezonde snackgroente? Sla champignons dan liever over. Gebakken champignons zijn veel beter!

rauwe champignons

6. Zalm

Als je regelmatig bij een sushirestaurant eet is rauwe zalm eten voor jou misschien de normaalste zaak van de wereld. Tenminste als je niet tot een risicogroep behoort. Zoals zwangere vrouwen, ouderen of mensen met een verminderde weerstand. Die moeten rauwe vis eigenlijk altijd laten staan. Hoewel de consumptie van rauwe zalm verder over het algemeen veilig is, moet je toch oppassen als je zelf met rauwe zalm aan de slag gaat voor bijvoorbeeld sushi of zalmtartaar. Als je niet voor de juiste vis kiest en je niet goed aan de regels van voedselhygiëne houdt, kan zalm gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in de vorm van bacteriën, wormparasieten en andere ziekteverwekkers. Niet elke zalmfilet die je in de winkel koopt, is geschikt om rauw geconsumeerd te worden. Geniet liever van rauwe zalm in een goed restaurant waar ze weten waar ze de vis vandaan halen en hoe ze hem veilig moeten bereiden. Of haal je zalm bij een goede vishandel. Check altijd voor de zekerheid bij de verkoper of de vis geschikt is voor rauwe consumptie.

rauwe zalm

7. Olijven

Loop je tijdens je vakantie in Spanje of Italië door een prachtige olijvenboomgaard en bedenk je om wat vruchtjes lekker vers van de boom te proeven? Dit idee betreur je waarschijnlijk snel. Olijven zijn direct van de boom erg bitter en praktisch oneetbaar vanwege de hoge concentratie van oleuropein. Geoogste olijven moeten eerst een heel verwerkingsproces ondergaan. Waaronder pekelen, om oleuropein af te breken. Daardoor verdwijnt de bittere smaak en worden olijven eetbaar.

rauwe olijven

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!