Wat is polenta?

Waar wij de gekookte aardappel hebben, hebben de Italianen polenta. Maar wat is polenta precies? Dit gerecht zag het levenslicht in Noord-Italië. Vroeger werd het gemaakt van graan, maar tegenwoordig wordt in plaats daarvan maïsgriesmeel gebruikt. Dit is gemaakt van maïs die eerst gedroogd is en vervolgens fijngemalen tot meel. Vaak kom je het tegen als pap of puree. Vroeger was het een gerecht dat voornamelijk door de armen werd gemaakt, maar tegenwoordig staat de klassieker vooral bij de betere Italiaanse restaurants op de kaart. Kijk niet gek op als je een toetje ermee op het menu ziet staan, je kunt dit lekkers gebruikten voor zoete en hartige en voor warme en koude toepassingen.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Hoe smaakt polenta?

Nu we de vraag ‘wat is polenta?’ hebben beantwoord ben je vast ook benieuwd naar hoe het smaakt. De smaak van polenta is over het algemeen vrij neutraal. Je kunt het misschien wel vergelijken met aardappelpuree. Vaak wordt polenta op smaak gebracht met peper, zout, boter en kaas. Daarnaast kun je het ook bijvoorbeeld maken met bouillon in plaats van water, waardoor het al direct meer smaak heeft.

Hoe maak je het?

Ben je benieuwd en wil je het eens zelf maken? Het is gelukkig helemaal niet moeilijk, en ook nog eens zo klaar. Je bereidt het door maïsgriesmeel aan de kook te brengen met water of bouillon. Net zoals bij bijvoorbeeld risotto is het belangrijk dat je continu blijft roeren. Daarna kun je er natuurlijk alle kanten mee op.

Waar koop je het?

Over het algemeen is het in elke supermarkt wel te verkrijgen. Niet altijd als eindproduct (de pap of puree), maar zeker wel als maïsgriesmeel. Vaak kun je in Italiaanse delicatessenwinkels klaargemaakte polenta kopen, zodat je het meteen kunt eten.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Koop je een verpakking met maïsgriesmeel? Deze is vaak lang houdbaar, zeker op een droge en koele plek (bijvoorbeeld de voorraadkast). Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Heb je eenmaal polenta gemaakt? Dan is deze vaak niet langer dan een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Zo zijn er veel heerlijke recepten te vinden, zowel zoet als hartig. Natuurlijk kun je het ook als klassiek bijgerecht serveren als je een Italiaans diner op tafel zet. Om je wat inspiratie te geven verzamelden wij alvast onze favoriete recepten voor je.

Recepten met polenta:

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Polenta als puree kan ontzettend lekker en romig zijn, dat bewijst dit fijne recept wel. Zeker in combinatie met de gebakken worst, knolselderij en salie zet je gegarandeerd een heerlijk gerecht op tafel!

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Ragù bolognese met knapperige polenta

De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.

Wat is polenta

Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Ook in Spanje gebruiken ze graag polenta in diverse gerechten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept met paddenstoelen en manchego. Je bakt de polenta in olie goudbruin en krokant, bijna alsof het frietjes zijn. Om je vingers bij af te likken!

Wat is polenta? Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Bloedsinaasappel-polentacake

Zin in cake? Probeer deze variatie met bloedsinaasappels en polenta eens. Maar pas op; wanneer je deze bloedsinaasappel-polentacake geprobeerd hebt, wil je nooit meer een klassieke boerencake. Verslavend lekker!

Bloedsinaasappel-polentacake