
Vanaf het voorjaar koken wij volop met seizoensfavorieten als rabarber. Maar wist je dat er nog meer kleurrijke stengels op de markt liggen? Ook snijbiet is heel de (na)zomer in het seizoen. Weet je niet goed wat je hiermee kan maken? Lees dan snel verder want wij delen heerlijke recepten met snijbiet!
Lees verder na de advertentie
Snijbiet in het seizoen
Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Hierdoor lijkt de bladgroente misschien op het eerste oog wat op rabarber, maar schijn bedriegt. Vergis je dus niet, want de smaak verschilt en doet eerder denken aan spinazie. Benieuwd geworden? Probeer onze onweerstaanbare recepten met snijbiet eens.
Snijbiet blijft tot en met oktober in het seizoen. Zo kun je er vanaf het vroege voorjaar tot het begin van het najaar van genieten!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Snijbiet recepten:

Snijbiet-ricottataart
Verse snijbiet is een echte marktgroente in deze tijd van het jaar. Doe er je voordeel mee en bak deze hartige taart met ricotta. Heb je genoeg tijd? Zelf ricotta maken van volle melk is een waanzinnig tof weekendproject.

Bladgroenten met krokante knoflook
Dit heerlijke recept is van Noor Murad, de rechterhand van Ottolenghi. Ze vertelt er zelf over: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht.”

Heek met beurre noisette, snijbiet en orzo

Oeufs en cocotte met snijbiet en gerookte schelvis
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Gele curry met snijbiet en tofu
Is er een groente die niet goed in een gele curry past? Wij geloven van niet… Voel je dus vrij om erop los te experimenteren. Al raden wij iedereen deze gele curry met snijbiet en tofu aan!

Crumpetschotel met gerookte zalm, snijbiet en hollandaisesaus

Panade – hartige broodpudding met bosui, snijbiet en manchego
Gebruik voor deze broodpudding bij voorkeur oud brood. Dat is lekker no waste én oud brood blijft wat steviger. De combinatie van snijbiet en manchego past goed de smaak van olijven.

Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet
Kun jij de combinatie van snijbiet met olijven wel waarderen? Dan is dit recept ook de moeite waard. Door de polenta te bakken in de oven, wordt het lekker krokant. Dat geeft een mooi contrast.

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet
De Turkse snack börek wordt vaak met feta en spinazie gemaakt. Je begrijpt dat je de spinazie ook heel goed door snijbiet kunt vervangen. Dat geeft een verrassende twist, zeker in combinatie met de zoete pompoen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Ons favoriete recept met snijbiet:

Snijbiet-ricottataart
Verse snijbiet is een echte marktgroente en volop in het seizoen vanaf mei tot en met oktober. Doe er je voordeel mee met deze hartige taart!
Ingrediënten
Bereiding
Kneed 300 g bloem, de boter, 2 eieren en een snufje zout tot een stevig deeg. Laat afgedekt ca. 30 minuten staan.
Was de snijbiet en verwijder de steeltjes.* Dep het blad goed droog met een theedoek of droog het in een slacentrifuge. Hak het blad grof.
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit 3 el olijfolie in een pan en fruit er de ui en de knoflook in. Voeg het snijbietblad toe en stoof ca. 2 minuten. Laat uitlekken in een vergiet en laat afkoelen. Rasp de parmezaan en de pecorino. Druk eventueel extra vocht uit de snijbiet. Meng in een kom de parmezaan, de pecorino, de ricotta en 3 eieren met de snijbiet. Breng goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Verwarm de oven voor (elekrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vet een springvorm (ca. 26 cm Ø) in met boter. Neem 2 ⁄3 van het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ca. 28 cm Ø. Bekleed de vorm ermee. Verdeel het snijbietmengsel over de vorm. Rol het overige deeg rond uit. Leg het op het snijbietmengsel en druk het deeg goed aan bij de rand. Snijd overtollig deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant. Kluts 1 ei en bestrijk er het deeg mee. Bak de quiche in ca. 25 minuten goudbruin.
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Idyllisch Instagram-icoon: op bezoek bij Julius Roberts

5x bakken met rabarber

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

16x toetjes in een glaasje

6x bakken met speculaaskruiden

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



