
Yum, kaasfondue! Hier op de redactie van Foodies zijn we fan van dit lekkers, vooral omdat je het vaak in goed gezelschap doet én voor ieder wat wils op tafel kan zetten. Maar wat eet je nu bij kaasfondue? Wij geven je allemaal lekkere suggesties voor een geslaagde avond.
Lees verder na de advertentie
Wat eet je bij kaasfondue?
Kaas is onmisbaar in het leven, daar ben je het vast mee eens. Zeker als het gaat om kaasfondue. Maar wanneer je aan de slag gaat met kaasfondue maken en het uitkiezen van welke kaas je gebruikt in de kaasfondue, is het wel handig om te weten wat je er eigenlijk het beste bij kunt eten. Gelukkig is dat uiteindelijk helemaal aan jou! Er zijn héél véél smakelijke opties, maar we kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om voor iedereen wat lekkers op tafel te zetten.
Met dit handige overzicht kun je eindeloos mixen & matchen bij de kaasfondue. Om het je nóg wat makkelijker te maken, hebben we al dat lekkers onderverdeeld in vlees & vis en vegetarisch. Probeer ze allemaal, combineer en kies jouw favorieten voor bij de eerstvolgende kaasfondue!
Wil je vaker dit soort inspiratie in je mail?
Klassieke kaasfondue maken
Om te beginnen delen we ons últieme recept voor het maken van de klassieke kaasfondue. Met dit recept zit je gegarandeerd goed en ben je verzekerd van een onwijs lekkere en goedgevulde pan met gesmolten kaas.

Kaasfondue recept
Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’. Zet de fonduepan maar boven de brander, leg de fonduevorkjes maar klaar en iedereen kan beginnen met dippen!
Kaasfondue dips
Nu je het recept hebt voor de klassieke kaasfondue, is het alleen nog maar een kwestie van uitzoeken wat je kunt eten bij de kaasfondue. Wij helpen je op weg:
Vlees voor in kaasfondue
Je kunt natuurlijk altijd zelf kiezen wat voor vlees je gebruikt voor je kaasfondue, maar wij hebben toch een aantal favorieten die we willen aanraden. Zo zijn zoute vleeswaren altijd goed, maar is de bite ook een belangrijke factor. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt om jou te helpen kiezen:
- Varkensvlees: dit is vaak wat zouter vlees en daarmee heel geschikt voor in een romige kaasfondue. Denk hierbij aan chorzio, ham, salami, gebakken bacon of pancetta, droge worst, schnitzel, hamburgers, varkensgehaktballetjes of knakworstjes (!);
- Gevogelte: wat mager vlees gaat goed in combinatie met de zwaardere kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte kip, kipnuggets, kipgehaktballetjes of drumsticks?;
- Rund: een lekkere hamburger, rosbief, stoofvlees, rundergehaktballetjes of biefstukpuntjes zijn bij veel een grote favoriet.
Vis voor in kaasfondue
Vis in kaasfondue is verrassend goed te combineren,. Kies dan wel voor vissoorten die stevig zijn, niet te uitgesproken van smaak en goed blijven aan een fondueprikker:
- Rauw: kies hierbij voor vissoorten zoals zalm en tonijn. Zorg er wel voor dat de vis echt vers is en je deze pas serveert wanneer je daadwerkelijk begint met fonduen;
- Gerookt: zalm, makreel of forel;
- Gegaard: kabeljauw, forel, garnalen of gamba’s.
Vegetarische dips voor kaasfondue
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten ingrediënten die je kunt gebruiken voor een vegetarische fondue. We gaan ze daarom stap voor stap even langs.
Brood
Er zijn verschillende broden die onwijs lekker zijn om te gebruiken in je kaasfondue. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, Turks brood, flatbread of naan. Naast brood is het ook lekker om nacho’s of soepstengels in de fondue te dippen, maar natuurlijk niet met de prikker ;).
Heb je brood over van je ontbijt of lunch? Gebruik het voor de kaasfondue! Oud brood heeft namelijk een stevigere structuur en wordt daardoor niet zompig wanneer je hem in de kaas dipt.
Gevulde pasta
We horen je denken: huh, pasta?! Maar geloof ons, dit is echt onwijs lekker. Maak bijvoorbeeld je favoriete gnocchi of ravioli en dip deze vervolgens in de fondue. Zo heb je eigenlijk pasta met kaassaus! Kook de pasta wel eerst volgens het recept of verpakking, voordat je hem op tafel zet.
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Groenten
Ook hier staat voorop dat je zelf kunt bepalen welke groenten jij het lekkerst vindt om in je kaas te dippen. Om je toch een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder een lijstje met groenten voor in de kaasfondue:
- Verschillende soorten paddenstoelen (champignons)
- Tomaat
- Komkommer
- Paprika
- Broccoli (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
- Bloemkool (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
- Selderij
- Knolselderij (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
- Radijs
- Mini augurken
- Zilveruitjes
- Spruitjes (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
- Worteltjes
- Groene aspergetips (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
- Wiflof of roodlof


Aardappelen
Ook aardappelen zijn heerlijk om in je kaasfondue te dippen. Het wordt weliswaar dan geen aardappelgratin, maar de combinatie is er eentje die je zeker wilt proberen! Wat dacht je bijvoorbeeld van zoete aardappelfrietjes of kaasfondue met krieltjes uit de oven?
Fruit
Tot slot kun je – ja echt – ook fruit in de kaasfondue dippen! Zo zijn peer, appel, vijg, druif en ananas heel erg lekker in combinatie met kaas. Eigenlijk een soort kaasplank, maar dan in de fondue!
Wat eet je bij kaasfondue? De beste dips voor erbij
Wil je je dips nog nét wat lekkerder maken? Dan kun je er ook verschillende crumbles bij serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een notencrumble? Of eentje met sesamzaadjes en za’atar? Zo krijgt elke hap net even wat meer smaak en ook nog een lekkere bite.
Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete ingrediënt op je stokje te prikken, in de fondue te dippen en dan in je crumble. Genieten is gegarandeerd….
Vind je deze inspiratie lekker en wil je meer daarvan?
Onze tips

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit

Wat is gruyère voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is raclette en wat kun je ermee?

Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel

De ultieme gourmetgids: tips, trucs en geheime hacks

Raclette van A tot Z: dit zijn de beste kazen

Wat is emmentaler voor een kaas en wat kun je ermee?

Wat is comté voor een kaas en wat kun je ermee?

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



