Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Groenten dips bij kaasfondue

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Profielfoto van
JulieJulie van den Berg

Yum, kaasfondue! Hier op de redactie van Foodies zijn we fan van dit lekkers, vooral omdat je het vaak in goed gezelschap doet én voor ieder wat wils op tafel kan zetten. Maar wat eet je nu bij kaasfondue? Wij geven je allemaal lekkere suggesties voor een geslaagde avond.

Lees verder na de advertentie

Wat eet je bij kaasfondue?

Kaas is onmisbaar in het leven, daar ben je het vast mee eens. Zeker als het gaat om kaasfondue. Maar wanneer je aan de slag gaat met kaasfondue maken en het uitkiezen van welke kaas je gebruikt in de kaasfondue, is het wel handig om te weten wat je er eigenlijk het beste bij kunt eten. Gelukkig is dat uiteindelijk helemaal aan jou! Er zijn héél véél smakelijke opties, maar we kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om voor iedereen wat lekkers op tafel te zetten.

Met dit handige overzicht kun je eindeloos mixen & matchen bij de kaasfondue. Om het je nóg wat makkelijker te maken, hebben we al dat lekkers onderverdeeld in vlees & vis en vegetarisch. Probeer ze allemaal, combineer en kies jouw favorieten voor bij de eerstvolgende kaasfondue!

Wil je vaker dit soort inspiratie in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Klassieke kaasfondue maken

Om te beginnen delen we ons últieme recept voor het maken van de klassieke kaasfondue. Met dit recept zit je gegarandeerd goed en ben je verzekerd van een onwijs lekkere en goedgevulde pan met gesmolten kaas.

Kaasfondue met dippen en kerstboom

Kaasfondue recept

Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook simpelweg ‘gesmolten’.  Zet de fonduepan maar boven de brander, leg de fonduevorkjes maar klaar en iedereen kan beginnen met dippen!

Naar het recept

Kaasfondue dips

Nu je het recept hebt voor de klassieke kaasfondue, is het alleen nog maar een kwestie van uitzoeken wat je kunt eten bij de kaasfondue. Wij helpen je op weg:

Vlees voor in kaasfondue

Je kunt natuurlijk altijd zelf kiezen wat voor vlees je gebruikt voor je kaasfondue, maar wij hebben toch een aantal favorieten die we willen aanraden. Zo zijn zoute vleeswaren altijd goed, maar is de bite ook een belangrijke factor. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt om jou te helpen kiezen:

  • Varkensvlees: dit is vaak wat zouter vlees en daarmee heel geschikt voor in een romige kaasfondue. Denk hierbij aan chorzio, ham, salami, gebakken bacon of pancetta, droge worst, schnitzel, hamburgers, varkensgehaktballetjes of knakworstjes (!);
  • Gevogelte: wat mager vlees gaat goed in combinatie met de zwaardere kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte kip, kipnuggets, kipgehaktballetjes of drumsticks?;
  • Rund: een lekkere hamburger, rosbief, stoofvlees, rundergehaktballetjes of biefstukpuntjes zijn bij veel een grote favoriet.

Vis voor in kaasfondue

Vis in kaasfondue is verrassend goed te combineren,. Kies dan wel voor vissoorten die stevig zijn, niet te uitgesproken van smaak en goed blijven aan een fondueprikker:

  • Rauw: kies hierbij voor vissoorten zoals zalm en tonijn. Zorg er wel voor dat de vis echt vers is en je deze pas serveert wanneer je daadwerkelijk begint met fonduen;
  • Gerookt: zalm, makreel of forel;
  • Gegaard: kabeljauw, forel, garnalen of gamba’s.

Vegetarische dips voor kaasfondue

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten ingrediënten die je kunt gebruiken voor een vegetarische fondue. We gaan ze daarom stap voor stap even langs.

Brood

Er zijn verschillende broden die onwijs lekker zijn om te gebruiken in je kaasfondue. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood, Turks brood, flatbread of naan. Naast brood is het ook lekker om nacho’s of soepstengels in de fondue te dippen, maar natuurlijk niet met de prikker ;).

Oud brood

Heb je brood over van je ontbijt of lunch? Gebruik het voor de kaasfondue! Oud brood heeft namelijk een stevigere structuur en wordt daardoor niet zompig wanneer je hem in de kaas dipt.

Gevulde pasta

We horen je denken: huh, pasta?! Maar geloof ons, dit is echt onwijs lekker. Maak bijvoorbeeld je favoriete gnocchi of ravioli en dip deze vervolgens in de fondue. Zo heb je eigenlijk pasta met kaassaus! Kook de pasta wel eerst volgens het recept of verpakking, voordat je hem op tafel zet.

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Groenten

Ook hier staat voorop dat je zelf kunt bepalen welke groenten jij het lekkerst vindt om in je kaas te dippen. Om je toch een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder een lijstje met groenten voor in de kaasfondue:

  • Verschillende soorten paddenstoelen (champignons)
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Paprika
  • Broccoli (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
  • Bloemkool (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
  • Selderij
  • Knolselderij (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
  • Radijs
  • Mini augurken
  • Zilveruitjes
  • Spruitjes (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
  • Worteltjes
  • Groene aspergetips (blancheer deze even kort voor je ermee gaat kaasfonduen)
  • Wiflof of roodlof

Aardappelen

Ook aardappelen zijn heerlijk om in je kaasfondue te dippen. Het wordt weliswaar dan geen aardappelgratin, maar de combinatie is er eentje die je zeker wilt proberen! Wat dacht je bijvoorbeeld van zoete aardappelfrietjes of kaasfondue met krieltjes uit de oven?

Fruit

Tot slot kun je – ja echt – ook fruit in de kaasfondue dippen! Zo zijn peer, appel, vijg, druif en ananas heel erg lekker in combinatie met kaas. Eigenlijk een soort kaasplank, maar dan in de fondue!

Wat eet je bij kaasfondue? De beste dips voor erbij

Wil je je dips nog nét wat lekkerder maken? Dan kun je er ook verschillende crumbles bij serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een notencrumble? Of eentje met sesamzaadjes en za’atar? Zo krijgt elke hap net even wat meer smaak en ook nog een lekkere bite.

Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete ingrediënt op je stokje te prikken, in de fondue te dippen en dan in je crumble. Genieten is gegarandeerd….

Vind je deze inspiratie lekker en wil je meer daarvan?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!