
Crème fraîche, slagroom en mascarpone worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. We vertellen je dan ook graag alles over kokosmelk. Want wat is kokosmelk en wat kun je ermee?
Wat is kokosmelk?
Misschien gebruik je de blikjes weleens in een curry, maar wat is kokosmelk eigenlijk? Veel mensen denken dat dit het sap van een kokosnoot is, maar dat is kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van een kokosnoot, door dit te laten weken in warm water.
Zo wordt bijvoorbeeld ook kokosroom gemaakt, al bevat de room een stuk minder water. Het vruchtvlees wordt geraspt en vervolgens geweekt in warm water. Door het mengsel te filteren (bijvoorbeeld in een kaasdoek) ontstaat de melk (of -room).
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt kokosmelk?
Je verwacht het misschien al wel, het smaakt naar kokos. Het ziet eruit als melk en smaakt vooral erg romig. Pure kokosmelk smaakt anders dan de meeste blikjes die je in de supermarkt tegenkomt, daar zit vaak nog suiker aan toegevoegd om het geheel wat zoeter te laten smaken.

Is kokosmelk gezond?
Jazeker, kokosmelk is gezond! Zo zit dit plantaardige product boordevol vitamines en gezonde vetten. Kijk uiteraard wel goed op de verpakking, soms wordt er onnodig suiker aan toegevoegd.
Zit er lactose in kokosmelk?
Nee, ondanks de naam bevat kokosmelk geen lactose. Het is namelijk een volledig plantaardig product, lactose is een dierlijk product en komt alleen voor in producten met melk.
Waar koop je het?
Over het algemeen is kokosmelk in elke supermarkt of toko verkrijgbaar. Ondanks de naam moet je juist niet bij de zuivelproducten zijn, vaak staan de blikjes in het gangpad waar je ook gecondenseerde melk en Aziatische producten vindt.
Hoe kokosmelk vervangen?
Mits je niet op zoek bent naar een plantaardig alternatief kun je kokosmelk vaak vervangen door gewone melk of slagroom. Gebruik je het als plantaardig alternatief, maar vind je de smaak van kokos te overheersend? Kijk dan eens naar sojamelk of amandelmelk als alternatief.
Kokosmelk bewaren: hoe doe je dat?
In tegenstelling tot zuivel, is kokosmelk ontzettend lang houdbaar, zeker als de verpakking nog ongeopend is. Heb je een blikje opengemaakt? Bewaar het dan afgedekt in de koelkast, vaak is het dan nog zeker een aantal dagen houdbaar.
Ongeopende blikjes bewaar je op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Heel veel! Zo is het vaak een onmisbaar ingrediënt in diverse curry’s, al kun je er ook heerlijk ijs van maken. Je kunt er ook een soort lactosevrije (en plantaardige) slagroom van maken, of het gebruiken in een romige soep.
Kortom, zorg altijd dat je een blikje op voorraad hebt, deze smaakmaker kun je in tal van gerechten gebruiken.
Recepten met kokosmelk
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten.

Frisse curry met mungbonen
Met een curry zit je altijd goed, zeker met dit recept. Lekker, verwarmend én ook nog eens heel voedzaam. Helemaal als je de curry maakt met mungbonen!

Mosselen in kokosmelk
Misschien ben je wel dol op klassieke mosselen, maar probeer eens dit heerlijke recept. Smaaksensatie gegarandeerd, beloofd!

Gegratineerde zoete aardappel met rode curry
Ixta Belfrage over haar recept: “Dit gerecht smaakt een beetje als panangcurry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente, geef het bij vlees of vis, of serveer het als onderdeel van een reeks gerechten.”

Pandan-pannenkoekjes
Ook in zoete recepten smaakt kokos heerlijk. Met deze zoete pandan-pannenkoekjes breng je de geur van pandan en kokos in je keuken.

Wentelteefjes met kokos en geroosterde ananas
Wentelteefjes zijn ideaal om restjes oud brood op te maken. Probeer eens deze frisse variant met kokos en ananas komend weekend!
Meer recepten?
Lees ook:
Onze tips

15x de lekkerste mozzarella recepten

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is spijs en wat kun je ermee?

Wat is guanciale en hoe bereid je het?

Wat is orzo en wat kun je ermee?

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten

Alles over kumquat (+ heerlijke recept)

Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.