Advertentie
Misschien heb je ze wel ooit in de supermarkt zien staan, maar wist je eigenlijk niet zo goed wat ze waren of wat je ermee moest: limabonen. Maar deze witte wonderboon kan in ontelbaar veel gerechten gebruikt worden, dus hoog tijd om erachter te komen wat limabonen precies zijn, hoe ze smaken en wat je er allemaal mee kunt.
Wat zijn limabonen?
Limabonen staan ook wel bekend als witte reuzenbonen of olifantsbonen en zijn de zaden van de limaboonplant. Net als andere bonen is de limaboon een peulvrucht die vol zit met vezels en eiwitten. De bonen hebben dezelfde vorm als kidneybonen, maar zijn een stuk groter en platter en hebben een roomwitte kleur. De limaboon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij nog steeds veel gegeten wordt, maar wordt inmiddels ook op andere plekken ter wereld gekweekt. Limabonen zijn een van de ingrediënten van een traditionele Valenciaanse paella.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je ze?
In de supermarkt zijn ze over het algemeen ingeblikt te koop. Je hoeft deze bonen in principe niet op te warmen voor je ze eet, aangezien ze al voorgekookt zijn voor ze in de blikken worden gestopt. Gedroogde limabonen zijn veelal te koop op de markt of bij de natuurwinkel of ecologische supermarkt. Let er wel op dat je gedroogde bonen minstens tien minuten kookt voor je ze eet; ongekookte gedroogde limabonen zijn namelijk giftig.
Hoe smaken limabonen?
Limabonen hebben een zachte, romige textuur die een beetje doet denken aan boter. Net als andere bonen kunnen ze ook soms een melige textuur hebben. Ze hebben een milde, nootachtige en lichtzoete smaak, waardoor ze in veel gerechten passen.
Wat kun je er allemaal mee?
Deze witte bonen zijn superveelzijdig, dus sla maar vast een voorraadje in! Voeg ze bijvoorbeeld toe aan soep of een stoofgerecht, of voeg de variant uit blik direct toe aan een frisse salade om er in een handomdraai een maaltijdsalade van te maken. Je kunt de bonen ook pureren voor een voedzame bonenpuree, of rooster ze met je favoriete specerijen in de oven voor een knapperig zoutje.
Hoe vervang je ze?
Als je niet zo van deze bonen houdt, zijn er gelukkig zat alternatieven die je aan je maaltijd toe kunt voegen. Denk bijvoorbeeld aan tuinbonen (je kunt deze het beste dubbel doppen voor een zachtere textuur), witte kidneybonen of cannellinibonen. Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze en het resultaat kunnen afwijken wanneer in een recept limabonen vervangt door andere bonen.
Recepten met limabonen:
Met deze veelzijdige boon is er voor iedereen wel wat te kiezen. Om je alvast wat inspiratie te geven, hebben we een paar heerlijke recepten met limabonen voor je klaargezet.
Varkenskarbonade met limabonen in romige mosterdsaus
Superlekker, supersnel. De bonen geven dit gerecht wat structuur en de mosterdsaus geeft een beetje pit.
Lamsstoof met tomaat, limabonen en feta
Voor dit gerecht heb je een beetje geduld nodig, maar verder is het een makkie. De bonen zorgen voor een lekkere bite in deze malse stoof.
Limabonen in tomatensaus
Dit recept klinkt supersimpel, maar het is toch verrassend smaakvol. Serveer het als bijgerecht, of met stokbrood en rijst als hoofdgerecht.
Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel
Voor dit recept hoef je eigenlijk alleen maar alle ingrediënten op een bakplaat te gooien en die in de oven te zetten. Slechts 35 tot 40 minuten later staat kun je al opscheppen!
Paella Valenciana
De échte paella maak je zonder zeevruchten, maar mét konijnenbout en natuurlijk limabonen. Met dit recept kan dat Spaanse avondje bijna niet mislukken.
Varkenskarbonade met limabonen in romige mosterdsaus
Superlekker, supersnel. De bonen geven dit gerecht wat structuur en de mosterdsaus geeft een beetje pit.
Ingrediënten
Bereiding
Verhit 1 el olie in een pan en bak er de ui op middelhoog vuur in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut verder. Voeg de bonen en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de spinazie toe, dek de pan af en laat de spinazie in 2-3 minuten slinken. Pureer met een staafmixer ca. 10 seconden zodat het geheel wat indikt maar een deel van de bonen heel blijft. Roer de crème fraîche en de mosterd erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Laat nog ca. 3 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus wat inkookt. Zet apart.
Bestrooi de karbonades aan beide kanten met zout en peper. Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Houd de karbonades vast met een tang en duw ze met de vetrand in de pan om het vet te bruinen. Bak de karbonades 5-7 minuten aan elke
kant tot ze goudbruin en gaar zijn. Verdeel de witte bonen met saus over twee borden en leg de karbonades erbovenop.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Esther Clark Foto’s: Faith Mason Styling: Sarah Birks
Lees ook:
Onze tips
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.