Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
moeilijke namen van eten

12 culinaire tongbrekers: spreek jij deze moeilijke namen van eten goed uit?

Advertentie

Twijfel je altijd of je nou go-ri-tzo of tsjo-ri-zo zegt of heb je het gewoon voor de zekerheid over de 'pittige Spaanse worst, je weet wel'? Na vandaag kun je deze wereldse delicatessen mooi luid en zelfverzekerd uitspreken, want wij vertellen je precies hoe dat moet.

Moeilijke namen van eten

Er staat vast een aantal woorden in dit lijstje die je altijd al verkeerd uitspreekt, of waar je drie keer over na moet denken voor het woord goed uit je mond komt. Wij struikelen in ieder geval regelmatig over deze moeilijke namen van eten. Gedeelde smart is halve smart, dus we delen onze meest voorkomende versprekingen graag met jullie.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Worcestershiresaus

Moeilijke namen van eten –  er zijn er genoeg. Laten we gelijk met misschien de grootste tongbreker van ons rijtje beginnen: de gefermenteerde Britse saus die als smaakmaker wordt gebruikt in verschillende gerechten. De ‘Worcestershire’ in de naam verwijst naar de plaatsnaam in Engeland waar de saus aan het begin van de 19e eeuw is ontstaan. Het lijkt een mond vol te zijn, maar de ‘Worcestershire’ in de naam spreek je enkel met drie lettergrepen uit als wu-stuh-shuh. Heb je nog geen flesje in huis? Ga dan snel eentje aanschaffen, want met slechts een paar druppels breng je heel veel verschillende gerechten heerlijk op smaak, zoals zelfgemaakte steak tartare of de Franse uiensoep.

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Naar het recept

2. Ceviche

Ceviche is een speciale techniek uit de Peruaanse keuken, waarbij rauwe vis wordt ‘gegaard’ in citroen- en/of limoensap. Als je ooit in Zuid-Amerika bent geweest, heb je deze delicatesse vast geproefd, maar ook in Nederland wint dit gerecht steeds meer aan populariteit. Onlangs is er zelfs het kookboek Ceviche verschenen dat volledig gewijd is aan dit visgerecht. Veel mensen spreken dit als ‘se-vietsj’ uit, maar de juiste uitspraak van ceviche is suh-vie-tsjuh. Wil je deze lekkernij eens zelf bereiden? Op onze website vind je het recept voor ceviche waar je zelfs als beginner mee aan de slag kunt.

3. Moeilijke namen van eten: chipotle

We hebben nog veel meer moeilijke namen van eten. Vanuit Peru reizen we namelijk af naar Mexico. Chipotle is een populaire smaakmaker in de Mexicaanse keuken. Het is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper die vaak verwerkt wordt in sauzen en pasta’s. Maar hoe spreek je chipotle uit? De enige juiste uitspraak is tsji-pot-le. Verwerk deze rokerige peper bijvoorbeeld in de salsa voor bij de tortilla’s met chorizo en jalapeño’s.

Mexicaans feestje Tortilla met chorizo, jalapeño's en chipotlesalsa

Tortilla met chorizo, jalapeño’s en chipotlesalsa

Snel een lekker Mexicaans feestje in elkaar draaien? Dat doe je met dit heerlijke recept met authentieke smaakmakers zoals chipotle, jalapeño’s en salsa verde. Ga jij deze tortilla maken?

Naar het recept

4. Chorizo

De populaire Spaanse worst met grof, roodkleurig worstvlees en een pittige smaak verdeelt het volk in twee groepen. De ene groep spreekt het met de Nederlandse ‘g’ uit als ‘go-rie-tso’, de andere groep zweert bij de uitspraak ’tsjo-rie-zo’. Maar wie heeft er gelijk? De juiste uitspraak van chorizo is tsjo-rie-zo, de ‘ch’ dien je dus uit te spreken zoals de beginklank in ‘Tsjechië’. Dat is in ieder geval voor eens en altijd duidelijk. Nu rest er nog de vraag wat het volgende gerecht wordt dat je gaat maken met chorizo. Wordt het de zoete aardappel gevuld met krokante chorizo of de Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego?

Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Spaanse tosti met chorizo, paprika en manchego

Naar het recept

5. Moeilijke namen van eten: beignet

Deze Franse lekkernij van gefrituurd beslag en plakjes appel vind je vaak rond kersttijd op de markt naast de oliebol. Wijs je deze delicatesse altijd liever aan, omdat je niet zeker weet hoe je beignet uitspreekt? Voortaan kun je gewoon ben-je zeggen, want zo simpel is de uitspraak van beignet. Wil je appelbeignets liever zelf maken? Dat kan makkelijk met ons recept en stap-voor-stap uitleg.

zelf appelbeignets maken

Zelf appelbeignets maken: stap-voor-stap uitleg

Ben jij altijd team appelbeignet met oud & nieuw? Dan is dit jouw nieuwe favoriete recept. Vandaag legt Willem je stap-voor-stap uit hoe je zelf appelbeignets kunt maken. Doe je keukenschort maar vast om, we gaan gelijk aan de slag!

Naar het recept

6. Niçoise

Salade niçoise is een van de populairste salades. Hoewel de kappertjes, vis en olijven ons eerder aan de Italiaanse keuken doen denken, is dit gerecht vernoemd naar de Franse stad Nice. Je hoort dit gerecht dan ook op z’n Frans uit te spreken als nie-swaaz. Maak met ons recept binnen 45 minuten je eigen salade niçoise met knapperige krieltjes en een heerlijke zelfgemaakte dressing.

Salade niçoise

Salade niçoise

Gezond was nog nooit zo makkelijk én lekker!

Naar het recept

7. Foie gras

We blijven nog even in Frankrijk. Foie gras is een Franse lekkernij van vette ganzen- of eendenlever. Dierenrechtenactivisten pleiten al jaren voor het verbod van deze lekkernij omdat de productie hiervan niet bepaald diervriendelijk is. Hoe dan ook is het handig als dit gerecht ter sprake komt om de juiste uitspraak te hanteren: fwa-graa. De ‘s’ op het eind spreek je dus onder geen omstandigheden uit.

Foie gras bij kweker dagboek foodiesredactie

8. Gnocchi

Ook in Italië liggen er aardig wat addertjes onder het gras als het op de uitspraak ven de typische lekkernijen aankomt. Het woord gnocchi nodigt bijvoorbeeld veel mensen uit om het als gno-tsji uit te spreken, maar dat is niet juist. De enige juiste uitspraak van gnocchi is njokkie. Nu je het weet, ga je nooit meer een flater slaan bij een Italiaans restaurant. Zelf deze kleine aardappelknoedeltjes maken? Op onze site vind je veel lekkere recepten, zoals gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes of gnocchi met champignons en parmezaan.

Gnocchi met champignons en parmezaan

Gnocchi met champignons en parmezaan

Deze heerlijke gnocchi  met champignons en een flinke laag Parmezaanse kaas zijn op en top comfortfood.

Naar het recept

 9. Focaccia

We zijn dol op dit Italiaanse platbrood met die typische kuiltjes en lekkere Italiaanse kruiden. Toch hoor je nog vaak de onjuiste uitspraak fo-kaa-sie-ja. De juiste uitspraak van focaccia is fokkatsja. Maak eens met ons recept je eigen focaccia. Naast bloem, gist en zout heb je hiervoor alleen goede olijfolie en rozemarijn nodig.

focaccia rozemarijn

Olijfolie focaccia met rozemarijn

Een goede olijfolie is van zichzelf al lekker, maar in deze focaccia komt hij helemaal tot zijn recht. Ga een keertje niet langs de supermarkt, maar langs je lokale Italiaanse delicatessenzaak. Hier importeren ze vaak olijfolie van Italiaanse bodem of neem gewoon een flinke fles mee van je vakantieadres. Gegarandeerd een vollere smaak en waar voor je geld.

Naar het recept

10. Ciabatta

Ook deze broodjes uit Italië zijn onwijs populair. Maar hoe spreek je ciabatta uit? De juiste uitspraak is geen ‘siejabatta’ maar tsjabatta, dus met de klank zoals in ‘Tsjechië’. De klemtoon ligt zoals bij alle Italiaanse woorden op de voorlaatste lettergreep, dus leef je uit en spreek het lekker dramatisch uit de volgende keer als je deze broodjes bij de bakker koopt. Maak van de ciabatta bijvoorbeeld deze lekkere portobelloburgers.

portobelloburgers

Portobelloburgers

Rooster de portobello’s op de BBQ voor een verrassende smokey burger.

Naar het recept

11. Gochujang

Gochujang is een Koreaanse chilipasta van rode pepers, rijst en gefermenteerde sojabonen. Wil je bij de toko even vragen waar je deze heerlijke smaakmaker precies kunt vinden? Spreek gochujang dan uit als goo-sjoe-djang. Maak van gochujang bijvoorbeeld een pittige mayonaise en druppel hem over Koreaanse frietjes.

moeilijke namen van eten: Wat is gochujang

12. Pho

We eindigen onze reis in Azië met moeilijke namen van eten. Pho is een Vietnamese soep van bouillon, noedels en vlees en lijkt ietwat op de Japanse ramen. Maar hoe bestel je deze soep zonder hem simpelweg op de menukaart aan te wijzen? Hoe simpel en onschuldig dit woord ook lijkt, de uitspraak is moeilijker dan je zou verwachten. De ‘ph’ in ‘pho’ spreek je in ieder geval uit als ‘f’. De klank die volgt is wat lastiger en klinkt als iets tussen ‘ah’ en ‘uh’. Je kunt de uitspraak het beste oefenen met deze Youtube-video waarin dit enkele keer wordt voorgedaan door een native speaker. Maak terwijl je oefent met ons recept deze heerlijke zelfgemaakte pho.

pho met shiitake en krokante prei

Pho met shiitake en krokante prei

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!