Advertentie
Miso, kimchi en chilisaus worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over gochujang. Want wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is gochujang?
Gochujang, wat je uitspreekt als goo-sjoe-djang, wordt veel gebruikt in de Koreaanse keuken. Deze chilipasta geeft je gerechten extra pit, terwijl er ook een zoete ondertoon te vinden is in de pasta. Maar wat is gochujang eigenlijk? Het is een dikke, plakkerige chilipasta die uitstekend geschikt is om je gerechten te voorzien van wat extra spice en diepte. Naast rode pepers bevat deze pasta ook kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Door de kleefrijst is gochujang wat minder pittig en zoeter dan bijvoorbeeld de Thaise chilisaus sriracha of Chinese Chiu Chow chili-olie. De kleur van de pasta is donkerrood.
Om de pasta te maken heb je een fermentatieproces nodig die soms wel een paar maanden duurt. In Korea gebeurt dit oorspronkelijk gewoon buiten in de zon, in grote aardewerken potten. Wist je dat sommige soorten jaren worden gefermenteerd voor een nog intensere smaak?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt gochujang?
Gochujang heeft een uitgesproken smaak die het best te omschrijven is als zoete pittigheid. Je proeft namelijk nog steeds de pit van de pepers, maar door de kleefrijst en gefermenteerde sojabonen heeft de pasta ook een geweldige zoete smaak. Daarnaast zit gochujang ook vol met de smaak umami. De smaken zijn diep, rijk en geconcentreerd. Vaak gebruik je dan ook maar een klein beetje van de pasta in diverse gerechten.
Waar koop je gochujang?
In Nederland wordt de Koreaanse chilipasta steeds populairder, waardoor je hem inmiddels zelfs bij een aantal supermarkten kunt kopen. Wil je zeker weten dat je niet misgrijpt? Ga dan even langs de toko, want daar hebben ze ‘m sowieso. Je koopt gochujang in een bakje of in een fles.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Omdat het een gefermenteerde pasta is blijft gochujang vaak maandenlang goed, zelfs na het openen van de verpakking. Ideaal, zo hoef je het bakje niet in één keer leeg te lepelen als je wat nodig hebt. Bewaar ‘m altijd in de koelkast voor langere houdbaarheid en kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
Kom je een recept tegen met gochujang maar heb je het niet in huis en is het in geen velden of wegen te bekennen bij de supermarkt? Dan zou je eventueel de pasta kunnen vervangen door sriracha of Chinese chili-olie, al zijn de smaken daarvan een stuk pittiger en niet zo mooi in balans als bij gochujang. Voor wat extra diepte zou je het eventueel kunnen combineren met wat miso en wat suiker. Daarnaast vind je bij de toko ook gochugaru, dit zijn Koreaanse gedroogde pepervlokken. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken, al moet je die dan maar wel net in huis hebben.
Wat kun je allemaal met gochujang?
Sinds we hebben ontdekt dat je deze pasta in tal van gerechten kunt gebruiken staat er standaard een bakje in de koelkast. Je gebruikt het voor marinades, op een tosti, in diverse noedelgerechten of zelfs in mayonaise. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Om je wat inspiratie te geven verzamelden we hieronder onze favoriete recepten.
Recepten met gochujang:
Angry Asian Man tosti
Dit recept komt uit het boek “Nomnomnom” van Dorothy Porker. Ze vertelt over de tosti: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”
Naar het receptKoreaanse friet
Met onze favoriete gefermenteerde pasta zet je de alledaagsheid der dingen in vuur en vlam, zo ook deze overheerlijke Koreaanse frietjes!
Naar het receptBibimbap met spek en eieren
Dit klassieke Koreaanse gerecht bestaat uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemengd worden. Daar wordt vaak vlees aan toegevoegd en een gebakken eitje. Eén van de smaakmakers die niet mag ontbreken in bibimbap is natuurlijk gochujang!
Naar het receptKoreaanse lamskoteletjes
Met afhaalgerechten beschikbaar uit bijna elke keuken, duiken we dit keer onze eigen keuken in voor dit heerlijke gerecht. We maken Koreaanse lamskoteletjes from scratch!
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Wat is worcestersaus en wat kun je ermee?
Wat is taleggio voor een kaas en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.