Wat is miso?

Je bent miso vast al weleens tegengekomen bij de ingrediëntenlijst van verschillende recepten, of in gerechten op menukaarten van restaurants. Maar wat is miso eigenlijk? Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel. Afhankelijk van de samenstelling van de koji krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Over het algemeen geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak. De shiro-miso is het meest toegankelijk.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je miso?

Het is te koop bij de grotere supermarkten, gelukkig vind je het ook steeds vaker bij kleinere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Ga je naar de toko? Vraag dan om advies, niet elk miso is van dezelfde goede kwaliteit.

Hoe smaakt miso?

Nu we je vraag ‘wat is miso?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Het is lastig uit te leggen. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami. Het betekent zoiets als een hartige en diepe smaak, met zoute ondertonen. Proef het vooral zelf en laat je verrassen door dit complexe, maar heerlijke ingrediënt.

Hoe kun je miso vervangen?

Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.

Hoe moet je miso bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je koopt het in een pakje. Je kunt het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met miso? Deze heerlijke pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan één van deze heerlijke gerechten met de pasta:

1. Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

Boter is al een geweldig ingrediënt. Door miso toe te voegen krijg je een onweerstaanbare boter! Erg lekker bij een goed gebakken biefstuk bijvoorbeeld.

> naar het recept: biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

biefstuk

2. Gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

Aubergines zijn erg populair in de keuken. En dat is niet zo gek, je maakt namelijk de lekkerste recepten met deze gezonde groente. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept met zoetzure rettich.

> naar het recept: gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

miso aubergines

3. Simpele ramen met eendenborst

Een heerlijke kom ramen is verwarmend, lekker en ultiem comfortfood. Miso mag niet ontbreken in dit recept, samen met de eendenborst zet je gemakkelijk een smaakvol gerecht op tafel!

> naar het recept: simpele ramen met eendenborst

Ramen-Foodies-1

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook: