Wat is miso?

Als je al in het Aziënummer van foodies hebt gebladerd, ben je miso al tegengekomen bij de ingrediëntenlijst van menig recept. Maar wat is miso precies? Deze Japanse pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel op basis van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel. Afhankelijk van de samenstelling van de koji krijg je witte shiro- (rijst), rode aka- (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Over het algemeen geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak. De shiro-miso is het meest toegankelijk.

Waar koop je het?

Miso is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed.

Hoe smaakt miso?

Nu we je vraag ‘Wat is miso?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe miso eigenlijk smaakt. Het is lastig uit te leggen. De Japanners hebben naast zoet, zout, zuur, bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven: umami. Het betekent zoiets als een hartige en ‘diepe’ smaak, met zoute ondertonen. Proef het vooral zelf en laat je verrassen door dit complexe, maar heerlijke ingrediënt.

Hoe kan je miso vervangen?

Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt miso vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.

Hoe moet je miso bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Miso koop je in een pakje. Je kunt het lang bewaren in een gesloten verpakking, maar zorg ervoor dat je de pasta na openen in de koelkast bewaart. Daarna is hij nog beperkt houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met miso? Deze pasta is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met miso:

1. Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

biefstuk

2. Gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich

miso aubergines

3. Simpele miso ramen met eendenborst

Ramen-Foodies-1