Wat is tempeh?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in het schap met vleesvervangers, want dit eiwitbommetje is heel geschikt als basis voor een vegetarische maaltijd. Maar wat is tempeh precies? Het wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. Een groot verschil is dat tofu gestremd wordt van sojamelk (een vergelijkbaar proces als het bereiden van kaas), terwijl tempeh bereid wordt met fermentatie, met behulp van de Rhizopus-schimmel. Het heeft een veel stevigere, koekachtige structuur en is daardoor makkelijker om lekker krokant te bakken.

Waar koop je het?

Tempeh heeft de afgelopen jaren flink wat populariteit verworven en dat is de verkrijgbaarheid ten goede gekomen. Bij de meeste supermarkten kun je dit lekkers dan ook gewoon kopen. Neem maar eens een kijkje bij de vleesvervangers! Daarnaast heb je ruime keuze bij diverse toko’s, vaak is deze net even wat lekkerder dan de variant uit de supermarkt.

Kun je ook zelf tempeh maken?

Jazeker, dat kan! We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf tempeh kunt maken.

Creëer je eigen stijl met #YouMake!

Creëer je eigen stijl met #YouMake!

Personaliseer nu je Samsung producten, zodat ze passen bij jouw stijl

Hoe smaakt tempeh?

Nu we je vraag ‘wat is tempeh?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De vleesvervanger heeft een uitgesprokenere smaak dan tofu en kan een beetje zurig zijn. Ook de nootachtige aroma’s vallen je vast op. Door het fermentatieproces kun je bovendien een paddenstoelachtige geur ruiken.

Hoe kan je het vervangen?

Het is niet één op één te vervangen. Je kunt eventueel hele stevige tofu gebruiken. Dit komt het dichtste in de buurt, maar zal toch anders smaken. Ook qua consistentie zal het anders zijn dan.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Het is na openen beperkt houdbaar in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Houd er daarnaast rekening mee dat je deze vleesvervanger niet kunt invriezen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met dit ingrediënt? Heel veel! Snijd hem in blokjes of reepjes en verwerk het in je favoriete gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze onweerstaanbare recepten met tempeh.

Recepten met tempeh:

1. Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

Het haalt het natuurlijk niet bij echte bacon, toch is dit een van onze favoriete recepten. De geroosterde asperges smaken namelijk heerlijk bij de ‘bacon’ van tempeh.

Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

2. Steamed buns met zoetzure radijs en srirachamayonaise

Je kent ze misschien wel uit de supermarkt, steamed buns. Zelf maken is helemaal niet moeilijk én ook nog eens veel lekkerder. Beloofd!

Steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise

3. Gadogado met satésaus

Een goede satésaus is natuurlijk onmisbaar, zeker als je gadogado serveert. Gelukkig zit je met dit recept altijd goed.

Gadogado met gemarineerde tempeh en satésaus van Feelgoodbyfood

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: