Wat is tempeh?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in het schap met vleesvervangers, want dit eiwitbommetje is heel geschikt als basis voor een vegetarische maaltijd.  Maar wat is tempeh precies? Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. Een groot verschil is dat tofu gestremd wordt van sojamelk (een vergelijkbaar proces als het bereiden van kaas), terwijl tempeh bereid wordt met fermentatie, met behulp van de Rhizopus-schimmel. Tempeh heeft een veel stevigere, koekachtige structuur en is daardoor makkelijker om lekker krokant te bakken.

Waar koop je het?

Tempeh heeft de afgelopen jaren flink wat populariteit verworven en dat is de verkrijgbaarheid ten goede gekomen. Bij de meeste supermarkten kun je dit lekkers dan ook gewoon kopen. Neem maar eens een kijkje bij de vleesvervangers!

Kun je ook zelf tempeh maken?

Jazeker! We vertellen je haarfijn hoe je zelf tempeh kunt maken in Foodies juli. Bestel deze uitgave nu zonder verzendkosten via onderstaande button en ontdek hoe leuk het is om dit zelf te doen.

foodies jul/2020

Het Go Green nummer

Go green!

Hoe smaakt tempeh?

Nu we je vraag ‘Wat is tempeh?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe tempeh eigenlijk smaakt. De vleesvervanger heeft een uitgesprokenere smaak dan tofu en kan een beetje zurig zijn. Ook de nootachtige aroma’s vallen je vast op. Door het fermentatieproces kun je bovendien een paddenstoelachtige geur ruiken.

Hoe kan je tempeh vervangen?

Tempeh is niet één op één te vervangen. Je kunt eventueel hele stevige tofu gebruiken. Dit komt het dichtste in de buurt.

Hoe moet je tempeh bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Tempeh is na openen beperkt houdbaar in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Houd er daarnaast rekening mee dat je deze vleesvervanger niet kunt invriezen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met tempeh? Heel veel! Snijd hem in blokjes of reepjes en verwerk ze in je favoriete gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze lekkere recepten met tempeh.

1. Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh

2. Steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise

Steamed buns met tempeh, zoetzure radijs en srirachamayonaise

3. Gadogado met gemarineerde tempeh en satésaus

Gadogado met gemarineerde tempeh en satésaus van Feelgoodbyfood