
Wie van bakken houdt, is vast weleens het ingrediënt maple syrup tegengekomen, ook wel esdoornsiroop genoemd. Maar wat is het eigenlijk? Wij vertellen je alles over deze zoete smaakmaker en delen onze favoriete recepten ermee!
Lees verder na de advertentie
Wat is maple syrup?
Voor veel zoete – maar ook hartige – recepten wordt maple syrup gebruikt. Deze siroop is een bekende smaakmaker in Noord-Amerika en met name in Canada populair. Dat komt omdat hier veel esdoornbomen groeien. Deze bomen slaan suiker op in hun wortels, dat er in het voorjaar uitstroomt. Door dit af te tappen en te concentreren, ontstaat maple syrup. Ongeveer 80% van deze siroop komt uit Canada, de rest van de productie vindt elders in de Verenigde Staten plaats.
Maple syrup wordt veel gebruikt als topping over bijvoorbeeld pannenkoeken, wafels of havermoutpap of als ingrediënt voor je favoriete bakrecepten. Maar ook in hartige gerechten zie je deze smaakmaker veel terugkomen, zoals door salades, over geroosterde groenten of in marinades. Kortom, deze siroop is een must in je keukenkastje!
Lees verder na de advertentie
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Hoe smaakt maple syrup?
Zoals je van siroop kan verwachten, smaakt maple syrup heerlijk zoet. Maar hier zitten nog verschillende gradaties in. Want hoe lichter de kleur, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin). De donkerkleurige C-variant heeft wat van karamel weg. Lekker voor over je stapel American pancakes!
Lees verder na de advertentie
Maple syrup vervangen?
De siroop is steeds beter verkrijgbaar en kun je tegenwoordig eigenlijk wel bij alle grote supermarkten vinden. Het ligt bij de suiker en stroop in het schap. Kun je het niet vinden? Kijk dan eens of je het product onder de Nederlandse benaming kan vinden: ahornsiroop en esdoornsiroop zijn hetzelfde als maple syrup. Is dat ook niet verkrijgbaar? Kies dan voor agavesiroop of honing ter vervanging.
Lees verder na de advertentie
Wat kun je ermee maken?
Maple syrup wordt dus veel gebruikt als zoete smaakmaker, maar de zoete tonen doen het ook juist in hartige gerechten goed. Voeg eens wat toe aan je uitgebakken spek of deze verrassende recepten:

‘Snickers’ baked oats
De zoete smaakmaker doet het ontzettend goed in bakrecepten. Bijvoorbeeld deze gezonde havermout met Snickers-smaak.

Vegan baklavarolletjes
Wist je dat de siroop een goede vervanger is voor honing? Hiermee kun je op een plantaardige manier baklava maken. Want waar honing gebruik wordt gemaakt van bijen, is de siroop geheel vegan.

Kibbeling van Konijnenvoer
Ten slotte het meest verrassende recept in dit lijstje. Want wie verwacht nou zoete siroop bij je kibbeling? Niemand, maar probeer het eens. Het krokante korstje krijgt zo extra veel smaak!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Wat is palmsuiker en wat kun je ermee?

3x recepten met honing

Kun je gekristalliseerde honing nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen kristalsuiker en basterdsuiker

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



