Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Wat is shiso

Wat is shiso en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wasabisojasaus en miso worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over shiso. Want wat is shiso en wat kun je ermee?

Wat is shiso?

Misschien heb je weleens van zit Aziatische ingrediënt gehoord, maar wat is shiso eigenlijk? In de keuken gebruiken we voornamelijk de bladeren, maar het is een plant die je misschien wel kent als Japanse basilicum. De bladeren zijn vaak groen of paars, en worden veel in de Japanse keuken gebruikt. Voorheen kwam je het vooral als decoratie tegen, maar tegenwoordig vind je de smaakmaker is steeds meer gerechten. De bladeren lijken een beetje op brandnetel, maar zijn iets ronder van vorm.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt shiso?

De smaak is scherp en doet denken aan munt, en soms zelfs een beetje aan venkel. Het blad wordt vaak gebruikt bij sushi of sashimi, al kun je het ook toevoegen aan een salade. Juist door de uitgesproken smaak is het een goede toevoeging aan diverse gerechten.

Waar koop je het?

In de meeste supermarkten is shiso helaas (nog) niet verkrijgbaar, maar bij de Aziatische supermarkt, groothandels of de toko ben je aan het juiste adres. Koop de bladeren zo vers mogelijk, dan bevatten ze nog de meeste smaak. Het schijnt dat haast elk blad iets anders smaakt, dus bedenk van tevoren goed of je een groen of paars blad wilt gebruiken in je gerecht.

Hoe vervang je het?

Kom je shiso tegen in een ingrediëntenlijst, maar is het nergens te verkrijgen? Gebruik dan bijvoorbeeld verse munt, gecombineerd met wat verse basilicum of met venkelloof. De smaak zal zeker niet hetzelfde zijn en niet dezelfde kick geven als een shisoblad, maar het komt zeker in de buurt.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?

Je bewaart de verse bladeren in de koelkast, het liefst verpakt in een afgesloten bak. Net zoals bij andere verse kruiden is het blad niet heel lang houdbaar, tenzij deze natuurlijk nog aan de plant zit. Gebruik het dan ook binnen een paar dagen als je verse shiso hebt gekocht. Koop je een verpakte variant? Kijk dan altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met shiso?

De mogelijkheden zijn eindeloos. We benoemden het hierboven al, shiso pas perfect bij sushi of sashimi. Al smaakt het ook heerlijk in een salade, als garnering op een broodje of als frisse toevoeging aan rijst of noedels. Kortom, wil je ergens verse kruiden aan toevoegen en ben je op zoek naar een uitgesproken smaak? Dan is shiso het antwoord.

Recepten met shiso

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Om je te inspireren delen we onze favoriete recepten met dit heerlijke ingrediënt: shiso.

Japan - het vegetarische kookboek: gegrilde shiitake met geraspte daikon

Gegrilde shiitake met geraspte daikon

Dit recept komt uit het heerlijke boek ‘Japan – het vegetarische kookboek‘. Nancy vertelt over haar recept: “In de jaren zestig en zeventig waren gegrilde champignons met gehakte steeltjes, broodkruim, kruiden, boter en Parmezaanse kaas een populaire hors-d’oeuvre in de Verenigde Staten. In deze frisse, ongebruikelijke Japanse versie zit geen zuivel, en mengen we de gehakte steeltjes met geraspte daikon in plaats van broodkruim, om de vulling extra smeuïg te maken. Om de daikon de gewenste fijne consistentie te geven moet je een Japanse rasp (oroshiki) of oroshigane gebruiken.”

Naar het recept
Nigiri masu kabayaki

Nigiri masu kabayaki

Dit heerlijke recept komt uit het kookboek ‘Cocina Nikkei‘, een keuken die het beste van de Peruaanse en Japanse keuken combineert. Probeer maar eens met dit heerlijke recept.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!