
Wil jij de feestdagen goed beginnen? Maak dan een van deze voorgerechten voor kerst!
Lees verder na de advertentie
Langzaamaan komt kerst steeds dichterbij.. Tijd om kerst recepten uit te zoeken. Ben jij al helemaal klaar voor het kerstontbijt en de kerstbrunch? En heb je het kersthoofdgerecht of die ene feestelijke salade al uitgezocht? Dan zoek je misschien nog een bijpassend kerst voorgerecht. En daarmee kunnen we je helpen. Bekijk snel deze kerst voorgerechtjes en stel je ideale kerstmenu samen!
Welk voorgerecht voor kerst ga jij maken dit jaar?
Kerst voorgerechten met vis
Vis als voorgerecht is altijd goed. Het is licht, lekker en vaak net wat specialer dan je normaal gesproken serveert.

Coquille en kaviaar

Zalmtartaar met appel, dille en selderij
De combinatie van het vette van de zalm met het frisse van de appel en selderij werkt perfect. Voor het mooiste resultaat van deze tartaar van zalm gebruik je een uitsteekvorm om de tartaar in te maken. Wel zo feestelijk!

Dirty martini-garnalencocktail
Een garnalencocktail maar dan anders! Deze variant met gin en vermout geeft een onweerstaanbare smaak aan de saus, waardoor je een uniek gerecht op tafel zet.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Kerst voorgerechten met vlees
Liever een lekker voorgerecht voor kerst met vlees? Dan zijn dit de recepten voor jou:

Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing
Deze carpaccio is iets anders dan je gewend bent, maar minstens net zo lekker. De eendenborstfilet is super mals, waardoor dit voorgerecht niet te zwaar valt. Een perfecte start van het diner!

Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende voorgerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept en volg slechts een paar simpele stappen.

Kip-dragonpasteitjes
We trappen af met een warm voorgerecht voor kerst. Deze kip-dragonpasteitjes zijn een echte klassieker, en als er een moment is waarop klassiekers uit de kast mogen is het wel met kerst. Als je het ons vraagt kun je iedereen blij maken met zo’n krokant deegbakje met zachte ragout. En dan wel zelf de bakjes maken hè!

Paté maken
Dit gaan je gasten wel next level vinden hoor, zelfgemaakte paté. Wat ons betreft is dit een ultiem koud voorgerecht voor kerst. Natuurlijk kun je ook naar de traiteur gaan en een bakje paté halen, maar is het niet veel leuker om zelf met de smaken te gaan experimenteren? Met dit recept voor boerenpaté voel je je als een chef in Frankrijk. Dit is één van onze favoriete kerst voorgerechten!

Bresaola-carpaccio met Parmiggiano Reggiano en knolselderij-appelsalade
Deze bresaola-carpaccio is net even anders dan de klassieke versie. De combinatie met knolselderij-appelsalade zorgt voor een frisse bite. Een luxe voorgerecht dat weinig moeite kost, maar verrassend lekker is!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

Vegetarische voorgerechten
Voor de vega’s aan tafel zetten wij deze kerstgerechten graag op tafel:

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.

Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar
Een makkelijk voorgerecht met een luxe tintje? Say no more. Deze toast met makreel is zo gemaakt en toch onwijs smaakvol. Je hoeft alleen de makreel een dag van tevoren te marineren!

Rodebietentartaar met kastanjecrème
Een tartaar is altijd goed, maar niet iedereen zit te wachten op rauw vlees. Deze rodebietentartaar met quinoa is helemaal van nu en geschikt voor vega’s (en vegans als je de cashewcrème achterwege laat). Of gebruik vegan kookroom!
Soepen als voorgerecht met kerst
Een soep kan ook hartstikke chique staan. Dat bewijzen deze voorgerechten voor kerst wel:

Aardappelsoep met truffel en porcini
Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Pastinaaksoep met appel
Verse soep is zoveel lekkerder dan soep uit blik of zak, probeer maar eens met dit smaakvolle recept voor pastinaaksoep. De appel maakt het nóg lekkerder en maakt het geheel wat frisser én zoeter.

Feestelijke voorgerechten: 15x recepten
Makkelijke en snelle voorgerechten
Heb je weinig tijd? Dan zijn dit jouw go to recepten voor de feestdagen:

Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook
Dit gerecht is super voor een buffet: je kunt het koud, lauw of warm serveren waardoor je het makkelijk kunt voorbereiden en op locatie afmaken.

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen
Deze gegrilde andijvie hoort ook zeker in het rijtje bijzondere voorgerechten voor kerst thuis. Helemaal als je kerst voorgerecht ook vegetarisch moet zijn. Met krokante sjalotten, noten en rozijnen maak je er echt een feestelijk voorafje van.
Meer inspiratie voor verrassende voorgerechten?
Ons favoriete voorgerecht voor kerst
Kun je niet kiezen welke voorgerecht jij deze kerst gaat serveren? Dan maak je toch gewoon onze grote favoriet:

Pastinaaksoep met appel
Pastinaken zijn een echte vergeten wintergroente. Perfect om tijdens de kerstdagen mee te koken dus.
Ingrediënten
- 50 g boter
- 1 ui (gesnipperd)
- zout en peper
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 500 g pastinaak (in blokjes)
- 2 appels (geschild en klokhuis verwijderd en in blokjes)
- 1 l kippenbouillon
- 50 g crème fraîche (+ 4 tl)
- bieslook (fijngesneden en voor de garnering)
Bereiding
Smelt de boter in een grote pan en fruit er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de knoflook, de pastinaak en de appel toe en fruit ca. 5 minuten verder. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook ca. 30 minuten tot de pastinaak heel zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer helemaal glad. Voeg 50 g crème fraîche toe aan de soep en pureer kort verder. Schenk de soep in kommen en maak van een lepeltje crème fraîche een mooie swirl in iedere kom. Garneer met de bieslook en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Victoria Eldridge Foodstyling: Ellie Mulligan
Onze tips

5x een spectaculair en makkelijk kerst voorgerecht

Italiaans voorgerecht: 25+ recept ideeën

8x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst

Feestelijke voorgerechten: 15x recepten

Foodies testen: deze producten raden wij aan

9x de lekkerste gourmet recepten

Gourmettips voor een gezellige avond

Gourmet bijgerechten: deze recepten zijn altijd een succes

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?



