De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: Pul biber

Een van de lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: pul biber. Deze mildpittige pepervlokken worden traditioneel gebruikt als smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken. De gedroogde peper is aangenaam scherp en geeft al je gerechten een beetje pit zonder dat het resultaat loeiheet wordt. Pul biber is heerlijk in stoofschotels, marinades of door de hummus. Hij is daarnaast absoluut onmisbaar in de kruiding van de wel bekende Turkse pizza’s. Je kunt ‘m gebruiken in alle gerechten in plaats van chilivlokken. Proef in het begin goed, zodat je leert in te schatten hoeveel je lekker vindt. Geef met pul biber bijvoorbeeld een beetje pit aan de gevulde zoete aardappel met room en pistache.

weekmenu Gevulde zoete aardappel met room en pistache

Sumak

Grote kans dat sumak nog niet in de verzameling van je kruidenpotjes staat. In het Midden-Oosten is sumak een onmisbare smaakmaker. In Europa is deze specerij helaas nog steeds vrij onbekend. Erg zonde als je het ons vraagt. Het rode poeder is niets anders dan gedroogde en vermalen bessen van een struikachtige plant. De smaak is heerlijk fris en een beetje citrusachtig. Je kunt met sumak alle kanten op, want de smaak past bijna overal bij. Van kaas en groente tot vlees en vis. Je kunt het vergelijken met een paar druppels citroensap, het geeft elk gerecht net de frisse ondertoon en benadrukt de diepe smaken. Strooi sumak eens over een zelfgemaakte venkelsalade.

recepten met venkel: Venkelsalade

Oranjebloesemwater

Oranjebloesem, ook wel ma’zaher genoemd, is het extract van de bloesem van de bittere sinaasappel. Het geeft een heerlijk citrustintje aan zoetig heden zoals cake, koekjes en verschillend desserts. Ook lekker: sprenkel een paar druppels over een fruitsalade. Wees wel spaarzaam met oranjebloesemwater, de smaak is namelijk sterk geconcentreerd. Wat dacht je van gevulde meloen met oranjebloesemwater?

De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: gevulde meloen met oranjebloesemwater

Granaatappelmelasse

Deze donkerrode siroop bestaat uit slechts één ingrediënt, en dat is – je raadt het al – granaatappel. Granaatappelmelasse van goede kwaliteit is gemaakt van 100% granaatappels. In de winkel kun je ook goedkopere varianten vinden waar suikerstroop aan is toegevoegd. De melasse heeft een heerlijke zoetzure smaak en wordt veelal gebruikt als smaakmaker in marinades, dressings en sauzen. De melasse is lang houdbaar en veelzijdig te gebruiken. Het is dus absoluut de moeite waard om bij een Turkse supermarkt bij jou in de buurt een flesje te bemachtigen. Verwerk de melasse dan direct in deze kruidige flespompoen met feta en granaatappel.

Kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden

Gedroogde limoen

Ook hiervoor is het de moeite waard om eens naar de Turkse supermarkt te fietsen – een zak met hele gedroogde limoenen. De verschrompelde, bruin gekleurde vruchten zien er misschien niet heel aanlokkelijk uit. Toch verrassen ze je met een heerlijk friszure smaak met rokerige tonen die ontstaan tijdens het droogproces. Kook de hele limoen mee in soepen en stoofgerechten, zodat hij zijn heerlijke smaak langzaam kan afgeven aan het gerecht.

Saffraan

Een vleugje saffraan en je waant je meteen in Perzië. Deze exclusieve specerij wordt gewonnen uit een soort krokus. Deze vinden we vooral in het Middellandse Zeegebied en Iran waar de meeste saffraan uit de winkel vandaan komt. Je kunt gedroogde saffraan kopen in de vorm van fijne draadjes of verwerkt tot poeder. Echte saffraan is vrij prijzig en er zijn daarom veel goedkopere namaakproducten in omloop. Hoe herken je echte saffraan? Slechts 1 gram saffraan kost al snel 4 tot 8 euro. Laat je dus niet verleiden door nepproducten die veel goedkoper zijn. Saffraanpoeder wordt vaak gemengd met de goedkopere kurkuma. Controleer daarom altijd de ingrediënten op de verpakking of ga voor de zekerheid voor de draadjes. Heb je eenmaal echte saffraan te pakken, proef en ruik goed – de smaak en aroma’s zijn onmiskenbaar. Geef de aubeginepilav met krokante halloumi net iets extra’s met een snufje saffraan.

De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: uuberginepilav met krokante halloumi

Tahin

Als er één ingrediënt echt onmisbaar is in de Midden-Oosterse keuken, dan is het wel tahin. Tahin is een smeuïge pasta van gemalen sesamzaadjes. Eigenlijk is het een soort van pindakaas, maar dan van sesam, en vanwege de intense smaak lekker als smaakmaker in sauzen. Waar wij Nederlanders voorzichtig een lepeltje toevoegen aan de zelfgemaakte hummus, lepelt Ottolenghi ‘m waarschijnlijk zo uit het potje. De smaak tahin is vrij intens, dus wees er spaarzaam mee. Doseer tahin naar je eigen smaak en pas de hoeveelheid die het recept aangeeft desnoods aan. Meng wat tahin bijvoorbeeld met yoghurt, knoflook en citroensap voor een lekkere dipsaus. Zoet met tahin kan trouwens ook! Probeer eens deze chocoladecrème met tahin en baharat.

De lekkerste Midden-Oosterse smaakmakers: chocoladecrème met tahin en baharat

Rozenharissa

Harissa is een mildpittige pasta gemaakt van pepers, knoflook en specerijen zoals komijn en koriander. Rozenharissa is lekker aromatisch en net iets specialer door de toevoeging van rozenblaadjes. Rozenharissa is perfect als smaakmaker in dips, sauzen en je kunt er uitstekend vlees, gevogelte en groenten in marineren. Probeer bijvoorbeeld eens deze met rozenharissa gemarineerde kip met couscoussalade.

Kip met rozenharissa en couscoussalade

Waar kun je Midden-Oosterse smaakmakers kopen?

Steeds meer Midden-Oosterse smaakmakers kun je bij een gewone supermarkt halen. Wil je zeker weten dat je alles vindt wat je nodig hebt? Ga dan eens langs een Turkse supermarkt, daar vind je vast en zeker alle Midden-Oosterse smaakmakers van onze lijst. Liever bestellen? Ook online kun je heel veel vinden, kijk bijvoorbeeld naar de webshop van Tjin’s Toko.

Koken met Midden-Oosterse smaakmakers

Op onze website vind je veel lekkere gerechten met deze heerlijke ingrediënten uit de Midden-Oosterse keuken. Heb je ze allemaal uitgeprobeerd en ben je nog niet uitgekookt? Laat je inspireren door een van de heerlijke Midden-Oosterse kookboeken. Onze favoriet? Bazaar van Sabrina Ghayour met vegetarische recepten uit het Midden-Oosten en natuurlijk Flavour van Ottolenghi.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: