Soep: maak lekker veel

De makkelijkste manier om je soep nog lekkerder te maken? Als je soep maakt, maak dan gelijk lekker veel! Soeppannen zijn niet voor niets de grootste pannen die er zijn. Zo bespaar je energie tijdens het koken, maar het heeft nóg een belangrijk voordeel. De soep is de volgende dag namelijk nog lekkerder! Als je thuiskomt, is zo’n kommetje warme soep de beste manier om je snel op te warmen. Zelfgemaakte soep kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren. Verwarm telkens alleen de hoeveelheid soep die je van plan bent om direct op te eten. Heb je te veel? Vries de soep in. In de diepvries blijft de soep zeker drie maanden goed.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Fruit de groenten aan

Als je soep gaat maken, kun je het beste beginnen met het aanfruiten van de gesneden groenten in een beetje olie, ghee of boter. Doe dit op een laag vuurtje en neem er de tijd voor. Want hoe langer je de groenten aanfruit, hoe meer smaakstoffen en aroma’s er ontstaan en vrijkomen. Zorg dat de groenten niet bruin kleuren en roer ze regelmatig door.

Voeg smaakmakers toe

Voeg na het aanfruiten van de groenten kruiden en/of specerijen toe. Deze geven tijdens het koken hun smaak af aan de soep, dus voeg ze niet pas aan het einde toe. Soep is de perfecte bestemming voor hele takjes kruiden zoals salie, tijm, oregano of rozemarijn. Deze kun je vastbinden met een stukje keukentouw zodat je ze later makkelijk eruit kunt vissen. Ook kun je in de soep de steeltjes van koriander of peterselie meekoken die je anders weg zou gooien. Onze ultieme tip? Gooi het korstje van een stuk parmezaan niet weg maar kook hem eens mee in een lekker soepje voor meer smaak.

Parmezaanse kaas

Gebruik een goede bouillon

Je soep valt of staat met de bouillon die je gebruikt. Het lekkerste is natuurlijk zelfgemaakte bouillon die je in kleinere porties in de vriezer kunt bewaren. Heb je dit niet voorhanden? Kies dan voor bouillon van een goede kwaliteit in een glazen pot, deze is het beste te vergelijken met zelfgemaakte bouillon. Met bouillonblokjes lukt het natuurlijk ook, maar het resultaat is dan toch net iets minder lekker.

Laat de soep pruttelen op laag vuur

Breng alles aan de kook, zet een deksel schuin op de pan en zet het vuur laag. Laat de soep vervolgens heel zachtjes pruttelen tot alles heel zacht is. Hoe langer, hoe beter! Zo krijgen alle smaken de tijd om zich te ontwikkelen en kunnen de smaakmakers hun aroma’s afgeven. Houd wel rekening met de kooktijd van verschillende ingrediënten. Voeg kwetsbare ingrediënten met een korte kooktijd zoals spinazie pas aan het einde toe.

Voeg room toe

Dit geldt uiteraard niet voor alle soepen, maar veel soepen worden nog lekkerder van een scheutje room. Dit kan gewone of plantaardige room zijn en je kunt zelfs een scheutje kokosmelk gebruiken.

Bind de soep

Is je soep een beetje waterig geworden? Lees onze tips hoe je dit kunt oplossen. Wil je je soep meer body geven? Dan kun je pasta, rijst, quinoa of parelgerst in de soep meekoken. Zo maak je ‘m lekker vullend en geef je de soep een beetje bite.

Breng de soep op smaak

Proef de soep altijd voor het opdienen om te kijken of je hem nog op smaak moet brengen met een extra snufje zout en een flinke draai versgemalen peper. Heb je dat gedaan en mis je nog iets? Roer een scheutje balsamicoazijn, een drup worcestersaus of een lepeltje miso door de soep. Deze ingrediënten zorgen voor een meer complexe smaak en de perfecte finishing touch van je soep.

Wat is miso?

Soep nog lekkerder maken? Voeg toppings toe

Garneer je soep tot slot met lekkere toppings. Dat is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens heel mooi uit! Bestrooi je soep voor het serveren met croutons, noten, pitten of zaden voor een lekkere crunch. Een handvol verse kruiden (zoals peterselie, koriander, munt of bieslook) of ringetjes bosui maken je soep lekker aromatisch en fris. Je kunt ook wat room over de soep druppelen voor een mooi swirl-effect of je kommetje soep versieren met een lepeltje crème fraîche of pesto. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees vooral creatief!

Serveer met lekker brood of crostini

Onze laatste tip om je soep lekkerder te maken: serveer er lekker brood bij. Rooster bijvoorbeeld wat sneetjes stokbrood of maak heerlijk vers zuurdesembrood voor bij de soep. Ook crostini zoals deze knoflookcrostini zijn een lekkere aanvulling. Bij ons thuis maken we vaak tosti’s voor bij de soep. Deze kun je in repen snijden en in de warme soep dippen. Wedden dat soep op die manier een feestje wordt?

De lekkerste soepen

Krijg je direct enorme zin in een verwarmend kommetje soep? We hebben een paar van onze lekkerste soepen voor je op een rijtje gezet:

Tomatensoep met tostirepen

Onze favoriete tomatensoep is deze romige variant met tostirepen. Heerlijk om je aan te verwarmen op een koude dag!

> naar het recept: romige tomatensoep met tostirepen

Romige tomatensoep met tostirepen

Feestelijke bietensoep met crostini

Deze bietensoep smaakt lekker zoet, de blauwe kaas op de crostini is een pittige tegenhanger. Na deze soep zijn je smaakpapillen wakker!

> naar het recept: bietensoep met blauwekaascrostini

Bietensoep met blauwekaascrostini

Indiase bloemkoolsoep

Heb je nog nooit bloemkoolsoep gemaakt? Probeer dan eens deze smaakvolle Indiase soep met gemarineerde peulen en gerookte makreel.

> naar het recept: tikka masala-bloemkoolsoep met gemarineerde peulen en gerookte makreel

Tikka Masala-bloemkoolsoep

Wortel-pastinaaksoep

Pastinaak is wat ons betreft een ondergewaardeerde groente. Je maakt er de lekkerste puree mee bijvoorbeeld, al smaakt pastinaak ook geweldig een deze soep.

> naar het recept: wortel-pastinaaksoep

Wortel-pastinaaksoep

Spinaziesoep met krokante chorizo

Krokante chorizo maakt haast alles lekkerder, zo ook deze groene soep met spinazie.

> naar het recept: spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo

Spinazie-aardappelsoep met knapperige chorizo

Romige pompoensoep

Hier kijken we stiekem de hele zomer naar uit: frisse salades maken plaats voor dampende soepjes met dikke tosti’s zoals deze romige pompoensoep.

> naar het recept: romige pompoensoep met blauwekaastosti

pompoensoep soep herfst

Lees ook: