Wat is burrata?

Als je bij het zien van bovenstaande foto dacht dat we het vandaag over mozzarella gingen hebben, ben je zeker niet de enige. De twee worden vaak in één adem genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Want wat is burrata precies? Het is verse, Italiaanse kaas die – jawel – deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas) toegevoegd. Om het te maken, wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt. Vervolgens wordt er room aan toegevoegd. Leuk om te weten: vroeger werd dit gezien als de perfecte manier om restjes mozzarella op te maken, maar tegenwoordig is het een echte Italiaanse delicatesse.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je het kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen. Delicatessenwinkels hebben vaak de lekkerste varianten.

Hoe smaakt burrata?

Nu we je vraag ‘wat is burrata?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze kaas is heel zacht en heeft een lekkere, romige smaak. Maak er vooral een simpel gerecht mee, zodat het product niet overschaduwt wordt door sterke smaken. Het past bijvoorbeeld perfect in salades of bij een pasta.

Hoe kan je burrata vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Burrata bewaar je in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Recepten met burrata

Wat kun je allemaal maken met burrata? We vertelden het al even, maar deze kaas heeft helemaal niet veel nodig om goed tot zijn recht te komen. Maak er een simpele salade van, serveer hem bijvoorbeeld met wat olijfolie en een stukje knapperig brood of pimp er je gazpacho mee. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer dan deze heerlijke recepten met burrata.

1. Met gegrilde perzik en serranoham

Als romige toevoeging op een heerlijke maaltijdsalade misstaat deze romige kaas absoluut niet. Zeker niet in combinatie met gegrilde perzik zoals in dit fijne recept.

> naar het recept: gegrilde perzik met burrata en serranoham

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

2. Gebakken met caponata

Kun je burrata ook bakken? Jazeker! Probeer maar eens met dit heerlijke recept. Serveer er een lekker koud biertje bij en je hebt een waar feestmaal op tafel staan.

> naar het recept: gebakken burrata met caponata

3. Groene gazpacho prosciutto

Je kent gazpacho waarschijnlijk als de koude Spaanse soep, gemaakt van tomaten. Ook deze groene variant is ontzettend lekker. Daarnaast zit ‘ie ook nog eens vol met gezonde ingrediënten én onze favoriete kaas.

> naar het recept: groene gazpacho prosciutto

groene gazpacho