Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is burrata

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Parmezaan, mozzarella en brie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over burrata. Want wat is burrata en wat maak je ermee?

Wat is burrata?

Als je bij het zien van bovenstaande foto dacht dat we het vandaag over mozzarella gingen hebben, ben je zeker niet de enige. De twee worden vaak in één adem genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Want wat is burrata precies? Het is verse, Italiaanse kaas die – jawel – deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas) toegevoegd. Om dit te maken, wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt, vervolgens wordt er room aan toegevoegd. Tegenwoordig is het een echte Italiaanse delicatesse die haast iedereen wel kent.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je het kopen, je vindt het product in de koeling, bij de kazen. Delicatessenwinkels en speciaalzaken hebben vaak de lekkerste varianten, dus het loont de moeite om een stukje om te rijden wat ons betreft.

Hoe smaakt burrata?

Nu we je vraag ‘wat is burrata?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze kaas is behoorlijk zacht en heeft een lekkere, romige smaak. Maak er vooral een simpel gerecht mee, zodat het product niet overschaduwt wordt door sterke smaken. Het past bijvoorbeeld perfect in salades of bij een pasta.

Hoe kan je het vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig). Tegenwoordig kun je ook stracciatella kopen, dat is de romige inhoud van burrata. Ook dit is erg lekker.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Recepten met burrata

Wat kun je allemaal maken met burrata? We vertelden het al even, maar deze kaas heeft helemaal niet veel nodig om goed tot zijn recht te komen. Maak er een simpele salade van, serveer ‘m bijvoorbeeld met wat olijfolie en een stukje knapperig brood of pimp er je gazpacho mee. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer dan deze heerlijke recepten met burrata:

weekmenu Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Gegrilde perzik met burrata en serranoham

Als romige toevoeging op een heerlijke maaltijdsalade misstaat deze romige kaas absoluut niet. Zeker niet in combinatie met gegrilde perzik zoals in dit fijne recept.

Naar het recept
Salade met tomaat, burrata en tuinbonen

Salade met tomaat, burrata en tuinbonen

Fris, zomers én ontzettend lekker; dat is deze heerlijke salade met tomaat en tuinbonen. Natuurlijk mag onze favoriete kaas niet ontbreken!

Naar het recept
groene gazpacho

Groene gazpacho met burrata en prosciutto

Je kent gazpacho waarschijnlijk als de koude Spaanse soep, gemaakt van tomaten. Ook deze groene variant is ontzettend lekker. Daarnaast zit ‘ie ook nog eens vol met gezonde ingrediënten én onze favoriete kaas.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!