Wat is hoisinsaus?
Hoe hoisinsaus precies is ontstaan, is niet bekend, maar we weten wel dat de saus oorspronkelijk uit de Kantonese keuken komt, de keuken van de provincie Guangdong in China, waarvan de hoofdstad vroeger Kanton heette. Hoisinsaus is dik en donkerbruin en wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonenpasta, venkel, rode pepers en knoflook. Sommige koks en fabrikanten voegen nog ander smaakmakers toe aan de saus, zoals azijn, suiker en vijfkruidenpoeder.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
Het woord ‘hoisin’ betekent ‘zeevruchten’ in het Chinees, maar aan de saus worden geen zeevruchten toegevoegd. De naam heeft dan ook meer te maken met de smaak, de sommigen wellicht aan zeevruchten doet denken. Hoisinsaus heeft een sterke geur en smaak, die zowel zoet als zout is. De saus is ook een beetje pittig en heeft sterke umamismaken. De dikke textuur doet denken aan barbecuesaus.
Wat kun je ermee?
Hoisinsaus wordt veel gebruikt in wokgerechten of om vleesgerechten mee te glaceren. De saus smaakt ook erg goed bij eend, bijvoorbeeld als dipsausje voor Chinese pannenkoekjes met eend of bij pekingeend. In de Vietnamese keuken wordt hoisinsaus gebruikt om phở op smaak te brengen en om springrolls in te dippen. Maak ook eens een marinade voor vlees of groente met hoisinsaus voor een bijzondere nieuwe smaak.
Waar koop je hoisinsaus?
De lekkerste hoisinsaus koop je in Nederland bij de toko, waar je de saus in potten, flessen en blikken kunt kopen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar die allemaal een net andere smaak en textuur hebben: de ene is wat zoeter en wat dunner, de andere wat zouter en wat dikker. Als je kleine verpakkingen koopt kun je uitproberen welke jij het lekkerst vindt. Geen toko in de buurt? De supermarkt heeft hoisinsaus meestal wel in de schappen liggen. De saus is dan meestal bij de woksauzen te vinden.
Hoe vervang je het?
Wij vinden hoisinsaus superlekker, maar vanwege de uitgesproken smaak van de saus kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen het met ons eens is. Als je liever een andere saus probeert of je kunt hoisinsaus niet in de winkel vinden, kun je ook kiezen voor teriyaki (eentje met knoflook erin), oestersaus of zwartebonensaus.
Hoe moet je hoisin bewaren?
In een ongeopend potje of flesje blijft de meeste hoisinsaus wel een paar jaar goed. Heb je gekookt met hoisinsaus en is de verpakking nog niet leeg? Bewaar hem dan in de koelkast, waar het een paar maanden duurt voor hij bederft. Kijk, ruik en proef altijd even aan de saus voor je hem weggooit – wellicht is hij langer goed dan de THT-datum aangeeft!
Recepten met hoisinsaus
Hopelijk hebben we je ervan overtuigd dat dit krachtige sausje een plekje in je keukenkastje verdient. Als je dan eindelijk een potje hoisinsaus in huis hebt gehaald, kun je meteen aan de slag met een van deze heerlijke recepten:
Sticky hoisin-kip met rijst uit één pan
Malse kip, smaakvolle hoisinsaus, heel weinig afwas; wat moeten we nog meer zeggen? Dit gerecht is lekker makkelijk om te maken en maak je af met frisse koriander en lente-uitjes.
> naar het recept: sticky hoisin-kip met rijst uit één pan
Springrolls
Zeiden we niet dat ze in Vietnam hoisinsaus als dipsaus bij springrolls eten? Als je dit recept hebt geprobeerd, begrijp je helemaal waarom.
> naar het recept: springrolls
Gestoomde knoflook-paksoi met sesam en krokante uitjes
Paksoi is wat ons betreft een groente die wel wat meer liefde kan gebruiken. De zout-zoete hoisinsaus past heerlijk bij de ietwat bittere en pittige smaak van paksoi.
> naar het recept: gestoomde knoflook-paksoi met sesam en krokante uitjes
Sticky duck met komkommer-lente-uisalade
Dit is misschien wel een van onze favoriete combinaties: malse eend, zoete hoisinsaus, frisse komkommer en pittige lente-uitjes. Restjes over? Wikkel ze de volgende dag in een wrap voor een snelle lunch.
> naar het recept: sticky duck met komkommer- lente-uisalade
Noedels met gestoomde aubergine, vega gehakt en pepers
Dit vegetarische gerecht tover je binnen een halfuurtje op tafel én je hebt er niet zo veel ingrediënten voor nodig. Maak dit en je hebt een nieuw snel gerecht om aan je repertoire toe te voegen.
> naar het recept: noedels met gestoomde aubergine, vega gehakt en pepers