Wat zijn linzen?

Rode, bruine, gele, oranje, zwarte en groene: linzen heb je in allerlei verschillende varianten. Ze geven je gerecht dus niet alleen smaak, maar ook kleur. Maar wat zijn linzen precies? Het zijn peulvruchten die veel gebruikt worden in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. Vroeger stonden deze zaden van de linzenplant bekend als armenvoedsel, maar tegenwoordig zijn ze vooral populair als vleesvervanger door de mooie hoeveelheid ijzer, eiwit en B-vitamines.

Waar koop je het?

Je koopt linzen gewoon bij de supermarkt. Ze zijn zowel in voorgekookte als in gedroogde vorm verkrijgbaar.

Hoe smaken linzen?

Nu we je vraag ‘Wat zijn linzen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe linzen eigenlijk smaken. Dit verschilt per soort. De rode en oranje zijn bij veel foodies favoriet door hun ietwat zoete en nootachtige smaak. Groene linzen zijn steviger (minder melig) en ietwat peperachtig, terwijl de bruine en zwarte juist weer een rijke en aardse smaak hebben. Probeer ze allemaal uit en kies je favoriet!

Hoe kan je linzen vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan kom je erachter dat je de linzen bent vergeten bij de supermarkt. Je kunt ze vervangen door andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen of borlottibonen. Net wat je nog in je keukenkastje hebt staan.

Hoe moet je linzen bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als andere gedroogde en ingeblikte peulvruchten zijn linzen erg lang houdbaar. Bewaar ze op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Check altijd de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met linzen? Heel veel! Gebruik ze in stoofschotels, verwerk ze in curry’s, salades of soepen of maak er een traditionele Indiase dal mee. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met linzen eens.

1. Gegrilde kip met mosterdlinzen

Gegrilde kip met mosterdlinzen

2. Gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie

gevulde uien

3. Linzensoep met worst

Linzensoep-met-worst

4. Dal met gevulde naan

dal