
Een koude pastasalade, daar zeggen wij nooit nee tegen. Het is makkelijk, snel klaar en altijd lekker. Maar hoe maak je nou een salade om van te smullen? Wij delen tips en recepten ter inspiratie!
Lees verder na de advertentie
Pastasalade
Een warme dag waarop je liever in de tuin zit dan in de keuken staat? Dan is een goede koude pastasalade je partner in crime. Terwijl de pasta kookt, maak je de rest van de ingrediënten klaar. Vervolgens meng je alles door elkaar en je bent klaar om naar buiten te gaan!
Of je nu gaat voor een klassieke variant, eentje met orzo of volkoren pasta, je kunt er alle kanten mee op. Kun je naast recepten ook wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!
Meer pasta-recepten ontvangen?
Koude pastasalade maken
Een koude pastasalade maken is niet moeilijk. Zo kun je ervoor kiezen om de onderstaande recepten stap-voor-stap op te volgen. Maar nog leuker is om je eigen salade samen te stellen. Houd hierbij ongeveer 75 gram pasta per persoon aan en een dubbele hoeveelheid opvulling met je andere ingrediënten. Zo maak je de salade geheel naar eigen smaak!
Je mengt de ingrediënten met de pasta zodra deze is afgekoeld. Hoe langer je de salade vervolgens laat staan, hoe smaakvoller het wordt. Je kunt deze dus ook perfect een dag van tevoren klaarmaken. Al kent de houdbaarheid natuurlijk zijn grenzen…
Koude pastasalade recepten
Laat je inspireren door deze koude pastasalade recepten:

Orecchiette-salade met garnalen en feta
Voor garnalen mag je ons altijd wakker maken, maar al helemaal in combinatie met orecchiette, feta en een dressing van zongedroogde tomaat. Een feestje op je bord, snel én ook nog eens erg lekker!

Pastasalade met mozzarella, kappertjes en tomaten
Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!

Orzosalade met sperziebonen en tonijn
Bij het maken van een pastasalade, denk je misschien niet gelijk aan het gebruik van orzo. Zonde, want dit is een pastasoort die je heel goed kunt gebruiken in maaltijdsalades. De korrels zijn namelijk klein en door hun stevige bite ook koud heel lekker.

Griekse tortellinisalade
Maak eens een Griekse salade met een twist. De toegevoegde tortellini maakt deze salade een echte maaltijd. Geloof ons maar, zodra je dit recept eenmaal geprobeerd hebt wil je ‘m meerdere keren per week maken.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Orzosalade met artisjok
Ben je overtuigd? Dan moet je eigenlijk ook dit recept met artisjok eens proberen. Door de orzo vult de salade goed, de artisjokken, uien en olijven geven de salade diepte en smaak.

Garnalen-pastasalade met dille
Wil je een snelle salade op tafel zetten? Dan is dit hét recept voor jou. Dit recept staat met een kwartier op tafel en is super fris. Deze kun je ook perfect met volkoren pasta maken.

Pastasalade met knalgroene pestodressing
Met de groene kleur ziet hij er niet alleen goed uit, maar smaakt hij ook nog eens heerlijk. De pesto doet wonderen in deze koude pastasalade. Maak deze een dag van tevoren, zodat de smaken er extra goed intrekken.

Pastasalade met tonijn en kappertjes
Een warme dag waarop je liever in de tuin zit dan in de keuken staat? Dan is een goede pastasalade is je partner in crime. Deze frisse pastasalade met tonijn en kappertjes is op de redactie favoriet.

Pastasalade van Ottolenghi met za’atar en groene olijven
Meer pasta recepten ontvangen?
Welke pasta in pastasalade?
Bij het maken van een pastasalade kun je het beste kiezen voor een pasta met ribbels of bochten, zoals fusilli of penne, omdat deze vormen ervoor zorgen dat de dressing aan de pasta blijft kleven. Wil je er zeker van zijn dat dressing goed blijft plakken? Meng deze dan met de pasta wanneer die nog warm is. Dan absorbeert de pasta de dressing beter en trekken de smaken er goed in.
Kies altijd voor gedroogde in plaats van verse pasta. Gedroogde pasta blijft namelijk een stuk langer stevig en dat is handig wanneer je de salade even wil bewaren.

Orecchiette-salade met garnalen en feta
Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af en spoel hem af met koud water. Laat goed uitlekken.
Doe de ingrediënten voor de dressing in een kleine foodprocessor en draai tot een glad geheel. Giet de dressing in een grote kom. Voeg de pasta, de garnalen en veel zout en peper toe. Meng het geheel goed door elkaar.
Voeg de feta, de basilicum en de rucola toe en serveer direct.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Katja Harding-Irmer Foodstyling: Amy Kinnear
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

5x lekkere salades om van te genieten

10x de meest gezonde oliën en hoe je ze gebruikt

15x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet

15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

11 zomerse salades die zó lekker zijn dat je ze blijft maken

5x de beste maaltijdsalades voor de winter

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



