Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
kerstontbijt

Het lekkerste kerstontbijt maak je met deze 5 gerechtjes

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Richt je pijlen dit jaar eens niet op het kerstdiner, maar juist op het kerstontbijt. Iedereen in pyjama rond de grote keukentafel genieten van heerlijke verse broodjes. Een beter begin van de feestdagen is er toch niet?

Kerstontbijt

Yvonne is absoluut fan van kerst. Haar favoriete moment? Het kerstontbijt! Yvonne vertelt: “Het is 9.00 uur, eerste kerstdag, en mijn wekker gaat. In mijn pyjama en met mijn pantoffels aan loop ik de trap af naar beneden. De geur van versgebakken croissantjes en zoet kerstbrood komt me tegemoet. Hoe dichter ik bij de keuken kom, hoe meer rumoer ik hoor. Mijn moeder die de pan met eitjes van het vuur haalt, mijn vader die de glazen vult met verse jus en mijn zusje die vrolijk mee-neuriet op White Christmas van Bing Crosby. Het is kerst en dit is het allerbeste begin.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kerstontbijt is traditie

Dat Yvonne zo van het kerstontbijt houdt is niet vreemd: “Zolang ik mij kan herinneren is het kerstontbijt in huize Doorten heilig. Minimaal één kerstdag ontbijten we gezamenlijk aan een tafel vol met lekkers. Iedereen in pyjama – dat is de regel – en altijd met dezelfde oude kerstliedjes op de achtergrond. Iedereen mag meehelpen aan het bakken van de broodjes of het koken van de eitjes, maar als je uit wilt slapen is dat ook goed. Toch zorgen we er allemaal voor dat we op tijd beneden zijn, want juist dat keuvelen in de keuken voordat we aan tafel gaan is zo gezellig. En dan moet het lange tafelen nog beginnen!”

Op de ontbijttafel

Elk jaar ziet de ontbijttafel bij Yvonne thuis er haast hetzelfde uit, met kleine uitzonderingen. Never change a winning concept. Yvonne legt uit: “Vaste prik op de ontbijttafel zijn de gekookte eitjes; zacht- en hardgekookt. Daarnaast staat de tafel vol met verse croissants van de bakker, zelfgebakken kerstbrood en versgeperste jus d’orange. Daarbij maken we ook ieder jaar iets nieuws. Een bijzonder brood, wentelteefjes, sandwiches, scones, flensjes of pannenkoeken. Voor het ontbijt van dit jaar heb ik alvast wat receptideeën verzameld. Dit zijn ze op een rij:”

Recepten voor het kerstontbijt:

Van zoete broodrolletjes met frambozenjam en focaccia met amandelspijs tot hartige geitenkaaswafels met bacon. Zit er ook voor jouw kerstontbijt wat lekkers tussen?

Broodrolletjes met frambozenjam

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dan heb je ook wat. Na een uur staan deze prachtige (én heerlijke) broodrolletjes op tafel. Serveer ze terwijl ze nog warm zijn, dan smaken ze het lekkerst.

> naar het recept: broodrolletjes met frambozenjam

kerstontbijt

Focaccia met spijs en amandelen

Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Maar ook van de zoete variant gaan we watertanden, zeker bij het kerstontbijt.

> naar het recept: focaccia met spijs en amandelen

Wat is spijs?

Geitenkaaswafels met zoete dadels, bacon en sjalot

Deze hartige wafels zijn het perfecte ontbijt als je het ons vraagt. Door de dadels zit er toch wat zoets bij, de bacon en sjalot maken het feestje op je bord helemaal compleet.

> naar het recept: geitenkaaswafels met dadels, bacon en sjalot

kerstonbijt

Kwarkpannenkoekjes met bosvruchten

Hou je ook zo van verse pannenkoekjes in het weekend? Deze kwarkpannenkoekjes zijn ideaal voor het kerstontbijt, al maken wij ze het liefst het hele jaar door en eten we ze graag als ontbijt op bed in het weekend.

> naar het recept: kwarkpannenkoekjes met bosvruchten

kerstontbijt: kwarkpannenkoekjes

Vegan briochevlecht met chocopasta

Staat er bij jouw ontbijt ook altijd een potje chocoladepasta op tafel? Bij dit vegan briochebrood vind je de chocoladepasta er middenin én erop.

> naar het recept: vegan briochevlecht met chocopasta

brioche_so vogan so fine+

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!