“Het is 09:00 uur, eerste kerstdag, en mijn wekker gaat. In mijn pyjama en met mijn pantoffels aan loop ik de trap af naar beneden. De geur van versgebakken croissantjes en zoet kerstbrood komt me tegemoet. Hoe dichter ik bij de keuken kom, hoe meer rumoer ik hoor. Mijn moeder die de pan met eitjes van het vuur haalt, mijn vader die de glazen vult met verse jus en mijn zusje die vrolijk mee-neuriet op White Christmas van Bing Crosby. Het is kerst en dit is het allerbeste begin.”

Kerstontbijt is traditie

“Zolang ik mij kan herinneren is het kerstontbijt in huize Doorten heilig. Minimaal één kerstdag ontbijten we gezamenlijk aan een tafel vol met lekkers. Iedereen in pyjama – dat is de regel – en altijd met dezelfde oude kerstliedjes op de achtergrond. Iedereen mag meehelpen aan het bakken van de broodjes of het koken van de eitjes, maar als je uit wilt slapen is dat ook goed. Toch zorgen we er allemaal voor dat we op tijd beneden zijn, want juist dat keuvelen in de keuken voordat we aan tafel gaan is zo gezellig. En dan moet het lange tafelen nog beginnen!”

Op de ontbijttafel

“Vaste prik op de ontbijttafel zijn de gekookte eitjes – zacht- en hardgekookt -, verse croissants van de bakker, eigengebakken kerstbrood en versgeperste jus d’orange. Daarbij maken we ook ieder jaar iets nieuws. Een bijzonder brood, wentelteefjes, sandwiches, scones, flensjes of pannenkoeken. Voor het ontbijt van dit jaar heb ik alvast wat receptideeën verzameld. Dit zijn ze op een rij:”

Van zoete broodrolletjes met frambozenjam en focaccia met amandelspijs tot hartige geitenkaaswafels met bacon. Zit er ook voor jouw kerstontbijt wat lekkers tussen?

Broodrolletjes met frambozenjam

kerstontbijt

Focaccia met spijs en amandelen

kerstontbijt

Geitenkaaswafels met dadels, bacon en sjalot

kerstonbijt

Kwarkpannenkoekjes met bosvruchten

kerstontbijt

Zoete briochevlecht

kerstontbijt

Tekst: Yvonne Doorten