Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Tartaar van geroosterde biet

9x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst

Op zoek naar originele vegetarische voorgerechten voor kerst? Foodies to the rescue! Wij hebben hier de lekkerste recepten voor je op een rij gezet. Met de juiste voorbereidingen en een mooie presentatie, stelen jouw gerechten gegarandeerd de show tijdens de feestdagen.

Lees verder na de advertentie

Vegetarisch voorgerecht kerst

Naast de vegetarische hoofdgerechten, zijn de vegetarische voorgerechten voor kerst minstens zo belangrijk. Je kunt de lat zo hoog leggen als je zelf wilt, maar presentatie is in dit geval key. Welke kant je ook opgaat, met deze recepten heb je de ideale start van jouw vegetarische kerstmenu.

Lees verder na de advertentie

9x vegetarische voorgerechten

Het leuke aan het maken van een voorgerecht is dat het van alles kan zijn. Of je nu kiest voor een kerstsoep, samengestelde kerstsalade of een wat kleiner, maar super smaakvol kersthapje, het maakt allemaal niet uit. En wat ook heel fijn is? Je kunt het gerecht vaak van tevoren al klaarmaken. Zo ervaar je geen stress terwijl de gasten al binnen zijn. Ideaal toch?

Tartaar van geroosterde biet

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata

Is het geen plaatje? Deze bietentartaar is een heerlijke variatie op de gewone tartaar, maar met net zoveel smaak. Serveer met getoast brood en het kerstdiner kan beginnen!

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

kerst voorgerechten

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Een simpel kerst voorgerecht voor de easy chef: dit eenvoudige vegetarische voorgerecht voor kerst is zo gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een mix maken van verschillende crostini’s, zoals deze mooie crostini kerstkrans!

Naar het recept
Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie

Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie

Een makkelijk en chic voorgerecht is deze geroosterde venkel met smeuïge wittebonenpuree. En zeg nu zelf: iedereen zit toch te wachten op een gerecht met crispy chili oil?

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Een feestelijke én vegetarische soep, dat is deze kerst soep met truffel en porcini bij uitstek allebei. En met wat blaadjes salie en een drizzle olijfolie maak je hem echt af.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, we maken aardpeer hip met hazelnoten, witlof en zure appeltjes! Heerlijk om het kerstdiner mee te beginnen.

Naar het recept
Tartaar van zoete aardappel

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette

Echt een super lekkere combinatie tussen zoet en zout. De vinaigrette maakt deze tartaar helemaal af. Geloof ons: je gasten zullen versteld staan van je kookkunsten wanneer je dit gerecht op tafel zet.

Naar het recept
pompoensoepje

Pompoensoep met room en speculaaskruiden

Deze zachte pompoensoep vooraf maak je feestelijk af met een beetje maanzaad. Dankzij de speculaaskruiden, knoflook en cayennepeper geef je deze soep nét een ander tintje dan normaal.

Naar het recept
Broccolitartaar

Broccolitartaar

Dit is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar. Door de frisse munt en granaatappel is dit wat ons betreft het perfecte voorgerecht voor kerst.

Naar het recept
Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Bietencarpaccio met gepofte knoflook, tuinkers en kaascroutons

Carpaccio van rund is een klassiek voorgerecht, maar deze vegetarische variant is minstens net zo lekker: bietencarpaccio met tuinkers en kaascroutons!

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Tartaar van geroosterde biet

Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata

Altijd leuk om een kleine uitdaging aan te gaan met de feestdagen. Dit gerecht heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar zorgt dankzij de heerlijke smakencombinatie ook voor een ietwat bijzonderder gerecht voor je gasten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 550 g geroosterde rode biet* (bijv. Barbabietole Arrosto van Lindenhoff)
  • 1 el extra olijfolie (+ extra)
  • 2 el balsamico
  • 2 lente-uitjes (in fijne ringen)
  • 1 el pittige mosterd
  • zeezout en versgemalen peper
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 4 el appelkappertjes
  • 1 handje pittige sla (mosterdsla of rucola)
  • 1 bol burrata
  • 200 g stokbrood (voor erbij)

Benodigdheden

  • aluminiumfolie

Bereiding

  1. Schil de bieten en snijd ze in zeer kleine blokjes (brunoise). Draag eventueel handschoenen om het verkleuren van je handen of nagels te voorkomen. Meng de bieten in een kom met 1 el olijfolie, de balsamico, de lente-ui en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper en zet de bietentartaar tot gebruik in de koelkast.

  2. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan. Dep de appelkappertjes droog met keukenpapier en frituur ze 1 minuut in de hete olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

  3. Schep de bietentartaar op een bord en leg de gefrituurde appelkappertjes erbij. Garneer met de sla en schep er wat burrata bovenop. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met wat extra olijfolie. Geef er de overige burrata in een schaaltje en plakjes knapperig stokbrood bij.

*Zelf verse rode bietjes roosteren? Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verpak de ongeschilde bieten elk in een stuk aluminiumfolie. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak de bieten in het midden van de oven in ca. 1 uur zacht en gaar. Haal de bieten voorzichtig uit het folie en laat afkoelen.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!