Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
bijzondere eetgewoonten Nederlands Haring Hollandse Nieuwe

20x de meest gehate voedingsmiddelen: hoeveel lust jij er niet?

Advertentie

Er is voedsel waar je van houdt, of van gruwelt; er lijkt niets daartussenin te bestaan. Wij hebben de meest gehate voedingsmiddelen voor je op een rijtje gezet. Hoeveel lust jij er niet?

1. Spruitjes

Het kindertrauma van veel mensen: spruitjes bij het avondeten. De groene minikolen staan boven aan de lijst met de meest gehate voedingsmiddelen. Dat komt waarschijnlijk door de bittere smaak die spruitjes van nature hebben. Wist jij dat spruitjes vroeger veel bitterder smaakten? Het ras is in de loop der jaren zodanig gecultiveerd dat spruitjes hun bittere smaak grotendeels zijn verloren. Het is dus de moeite waard om ze weer eens een kans te gaan geven. Ook de bereiding is belangrijk. Gebakken zijn spruitjes veel lekkerder dan gekookt. Probeer bijvoorbeeld deze mini-tarte tatin van spruitjes.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

seizoensgroenten februari

2. Zuurkool

Sommige mensen worden al misselijk bij de geur van gekookte zuurkool, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Behoor je tot de laatste groep? Dan word je vast ook fan van deze ovenschotel met zuurkool en gehakt. Maar rauw, op een broodje worst, smaakt zuurkool ook altijd goed.

gehate levensmiddelen

3. Geitenkaas

Door zijn uitgesproken smaak is geitenkaas geen allemansvriend. Een grote kans dat jij er gek op bent, of er helemaal niet aan moet denken dat je hem ergens voorgeschoteld krijgt. Wij zijn er in ieder geval gek op en gaan er daarom regelmatig mee aan de slag. Deze aspergesalade met gekaramelliseerde geitenkaas is een van onze favorieten.

gehate voedingsmiddelen

4. Blauwe kaas

Of het is zijn typische pittige smaak, of het zit tussen de oren. Hoe dan ook, kaas met blauwe schimmel mag niet ontbreken op de lijst met de meest gehate voedingsmiddelen. Check dus liever van tevoren bij je gasten of ze hem wel lusten, voordat je deze portobello-pizza’s met blauwe kaas en rucola aan ze serveert.

Portobello-‘pizza’ met blauwe kaas en rucola

5. Feta

Feta is een Griekse kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. De uitgesproken, lichtzure smaak en de ietwat korrelige structuur zorgen ervoor dat feta niet bij iedereen geliefd is. Gelukkig kun je dit kaasje simpelweg vervangen door een andere kaas die je wel lekker vindt.

gehate voedingsmiddelen

6. Koriander

Veel mensen vinden koriander naar zeep smaken, over dit wonderlijke fenomeen hebben we eerder geschreven. Niet zo gek dat deze mensen hem liever niet over soepen, noedels, curry’s of salades strooien. Voor wie de smaak van koriander als prettig ervaart, geeft dit kruid een mooie finishing touch aan veel gerechten. Lust je geen koriander, dan kun je hem altijd vervangen door platte peterselie.

wat is koriander

7. Paddenstoelen

Ook paddenstoelen behoren tot de categorie: you love it or you hate it. Veel mensen vinden de glibberige structuur niet prettig, anderen zijn over de smaak niet te spreken. Jammer, want paddenstoelen zijn met hun stevige structuur een uitstekende vleesvervanger. Vind je ze niet lekker, dan kun je ze vervangen door aubergine of jackfruit. Vind je ze juist heerlijk, trakteer jezelf eens op deze paddenstoelenburger van Laura de Grave.

snelle vegetarische recepten Paddenstoelenburger

8. Lever

Vraag een groep mensen naar de meest gehate voedingsmiddelen en de kans is groot dat het wordt ‘lever’ al snel zal vallen. Orgaanvlees vinden veel mensen niet heel appetijtelijk en lever met zijn aparte, ietwat bittere smaak al helemaal niet. Al zijn er natuurlijk mensen die helemaal smullen van gebakken kalfslever met spek en uitjes, een grote groep zal liever passen.

kalfslever met spek

9. Olijven

Over deze ziltige vruchten van de olijvenboom hebben weinig mensen een neutraal oordeel. Is het voor jou yay or nay?

Gemarineerde olijven

10. Haring

De trots van Nederland, de welbekende Hollandse Nieuwe die je vanaf half mei bij iedere visboer kunt kopen. Maar dit vettige en ietwat glibberige visje is lang niet aan iedereen besteed. Jammer, want haring is met zijn hoge gehalte aan omega 3-vetzuren supergezond. Sla je een broodje haring liever over? In noten zoals amandelen en lijnzaadolie zitten ook genoeg gezonde vetten.

bijzondere eetgewoonten Nederlands Haring Hollandse Nieuwe

11. Gember

Samen met knoflook en chilipeper behoort gember tot de belangrijkste smaakmakers in de Aziatische keuken. Maar ook in de thee en zoete gerechten doet deze scherpe wortel het heel goed. Toch weet niet iedereen zijn pittige smaak te waarderen. Je kunt gemberpoeder in zoete baksels vervangen door kaneel, nootmuskaat of piment. In hartige gerechten kun je gemberpoeder vervangen door kurkuma, kardemom of mosterdzaad. Verse gember lijkt het meeste op galangal (laoswortel). Laos wordt dan ook weleens ‘Thaise gember’ genoemd, maar zijn smaak is iets zachter.

gember

12. Rozijnen

Ben jij ook zo iemand die alle rozijntjes uit zijn stuk appeltaart zit te peuteren? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden de gedroogde druiven maar niets. Vervang rozijnen in gebak door stukjes gedroogde dadel of laat ze eenvoudig weg. Ben je juist fan? Maak dan eens onze karnemelkfudge met rozijnen en noten.

Karnemelkfudge met rozijnen en noten

13. Witlof

Ook witlof is zo’n groente die lang niet iedereen lust. Vooral kinderen zijn vanwege zijn bittere smaak niet zo gek op witlof, maar ook veel volwassenen halen er hun neus voor op. Wil je witlof minder bitter maken? Voeg tijdens het bereiden iets zoets toe, laat de gehalveerde stronkjes bijvoorbeeld karamelliseren met wat bruine suiker of honing. Ook het toevoegen van een scheutje melk aan het kookwater zou het bittertje uit witlof deels verwijderen.

Gestoomde Witlof Dip

14. Hüttenkäse

Hüttenkäse, oftewel cottage cheese, is hartstikke gezond, omdat hij veel eiwitten en bijna geen vet bevat. Helaas zorgt zijn korrelige structuur ervoor dat veel mensen ervan gruwelen. Ben je net als Jamie Oliver fan van deze lichte kaas, probeer eens zijn gezonde spinaziepannenkoeken gevuld met hüttenkäse.

spinaziepannenkoeken

15. Augurken

Dit tafelzuur is natuurlijk heel erg populair. Onze redacteur Bas heeft hier zelfs een heel artikel aan gewijd als ode aan deze knapperige smaakmakers. Toch is er een grote groep die koude rillingen krijgt van de zoetzure smaak van augurken.

Augurken

16. Nog meer gehate voedingsmiddelen: Aubergine

Aubergine behoort niet tot de populairste groentesoorten. Dat is deels onterecht en heeft vooral ermee te maken dat aubergine redelijk moeilijk te bereiden is. Heb je weleens rubberige, droge aubergine gegeten of was de groente juist helemaal zompig en volgezogen met vet? Dan is het niet zo gek dat je er geen goede herinneringen aan hebt overgehouden. Een goed gegaarde aubergine heeft zacht vruchtvlees maar is niet te vettig. Dat bereik je bijvoorbeeld door de aubergine in zijn geheel in de oven te roosteren. Probeer dit bijvoorbeeld met ons recept voor geroosterde aubergine met knoflookyoghurt en harissaboter.

Geroosterde aubergines met knoflookyoghurt en harissaboter

17. Bruine bonen

Had je vroeger ook al een flinke klodder appelmoes en/of mayo nodig om je bord met bruine bonen leeg te eten? Dan is het goed mogelijk dat je er nog steeds geen fan van bent. Bruine bonen vinden veel mensen droog, melig en waarschijnlijk ook een beetje saai. Probeer je relatie met bonen te herstellen door er een nieuwe twist aan te geven. Maak bijvoorbeeld de zwartebonen-rijstburgers uit Vegan soulfood. Heerlijk sappige, plantaardige burgers op smaak gebracht met verschillende specerijen. Allesbehalve saai!

Zwartebonenrijstburgers

18. Oesters

Deze glibberige weekdieren met een ziltige smaak zijn niet iedereens favoriet. Voor de een is het de grootste delicatesse, weer een ander moet er niets van weten. En dan heb je nog mensen zoals ik die zelfs nog nooit eentje naar binnen hebben laten glijden. Niet bij gebrek aan gelegenheid trouwens, maar vanwege een mentale blokkade. Wie weet zal ik binnenkort de moed verzamelen en eindelijk een keertje proeven. Tot die tijd zal ik mezelf maar tot de groep rekenen die niet van oesters houdt.

oesters

19. Mosselen

Over het algemeen zijn Nederlanders dol op een pannetje vol mosselen, maar net als andere zeevruchten zijn ook deze weekdieren geen allemansvriend. Je moet ervan houden, zoals Sergio Herman bijvoorbeeld.

Mosselen met ‘nduja

20. Garnalen

We sluiten onze lijst met de meest gehate voedingsmiddelen af met garnalen. Deze schaaldieren zijn net zo controversieel als mosselen of oesters. Kortom, je maakt er niet iedereen blij mee. Ben je er dol op, bekijk dan snel onze lekkerste recepten met garnalen. Geen fan? In pasta’s, curry’s en wokgerechten kun je garnalen meestal vervangen door stukjes kipfilet.

Gegrilde garnalen met geroosterde-kruisbessensalsa

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!