Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Bas op de Raohe St. Night Market in Taipei

Dit zijn de landen waar streetfood absoluut een must is

Profielfoto van
BasBas Erkens

Streetfood is dé manier om een land echt te proeven. Op straat, tussen de locals, vind je vaak de meest authentieke smaken en gerechten. Van knapperige snacks tot geurige soepen en dampende gerechten – streetfood is fantastisch. Dit zijn de landen waar streetfood wat ons betreft een echte must is.

Lees verder na de advertentie

Landen met het beste streetfood

Het lekkerste streetfood is vaak puur, verrassend simpel en bereid met lokale producten. Natuurlijk kom je overal tourist traps tegen, maar het beste eten vind je vaak op plekken waar rijen met locals staan te wachten. Zij weten immers waar nét dat ene heerlijke gerecht kunt halen. Benieuwd naar welke landen met streetfood je niet wilt missen? Hieronder vind je mijn favorieten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Thailand

Thailand staat wereldwijd bekend als hét paradijs voor liefhebbers van streetfood. Vooral Bangkok staat bekend als dé stad waar je geweldig streetfood vindt, op haast elke straathoek wordt wel eten verkocht. Al kom ik er ook graag voor alle goede restaurants. Overal vind je kraampjes met de lekkerste pad thai, saté, mango sticky rice en kruidige noedelsoepen.

Van drukke markten tot smalle steegjes - overal komen de geuren van knoflook, chili en verse kruiden je tegemoet. Sterker nog, streetfood is in Thailand een belangrijk onderdeel van de cultuur. Bij de vele eettentjes zie je dan ook voornamelijk locals genieten van al het eten.

Naast typische gerechten zoals pad thai en mango sticky rice, raad ik je vooral aan om juist de gerechten te proeven die je niet kent. Zowel op straat als op (drijvende) markten kom je de mooiste smaken tegen, alleen al de variatie in gegrilde spiesjes is indrukwekkend. Kortom, streetfood in Thailand staat gelijk aan heerlijke eten, boordevol smaak en tussen de locals.

Hotspots Bangkok

Lees verder na de advertentie

Baan E-sarn Muangyos in Bangkok

Pro tip: bij het restaurant Baan E-sarn Muangyos staat de menukaart vol met typische Thaise gerechten, de één nog lekkerder dan de ander. Je eet dan wel niet letterlijk op straat, de gerechten zijn authentiek en smaakvol. Van soep en verse groentes tot aan vis en vlees - alles hier is zó ongelooflijk lekker.

Lees verder na de advertentie

Taiwan

Voor mij persoonlijk wat Taiwan de ontdekking van het jaar, wat is het een ongelooflijk prachtig land in Azië. En dat komt niet alleen door de natuur, zeker ook door de gastvrije locals en al het fantastische eten. De Taiwanese keuken is erg rijk qua smaak, met veel invloeden vanuit China en Japan.

De basis voor bijna alle gerechten is hetzelfde - knoflook en gember. Van de lekkerste noedels met rund tot perfecte rijst met gestoofd varken, de gerechten zitten boordevol lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Daarnaast groeien er in Taiwan diverse groenten, die je nergens anders tegenkomt. Ken je iets niet? Proef het vooral!

Lees verder na de advertentie

Taipei en Tainan

In de hoofdstad Taipei vind je een aantal nachtmarkten, waar je struikelt over de locals die genieten van streetfood. Dé ideale plek om alle verschillende geuren en smaken van Taiwan te ontdekken. Op de Raohe Night Market at ik bijvoorbeeld kippenklauwtjes, stinky tofu en oesteromelet. Stuk voor stuk om je vingers bij af te likken.

In het zuiden van Taiwan ligt de stad Tainan (met de bullet train ben je er in anderhalf uur), dé stad voor foodies. Ik was al onder de indruk van Taipei, maar Tainan staat nog meer in het teken van eten. De hele stad ruikt naar eten, en er is geen straatje te vinden zonder kraampjes of restaurants. Probeer vooral de milkfish in Tainan, al is de rice cake met garnalen en varken ook geniaal.

Lees verder na de advertentie

Vietnam

In Vietnam is streetfood bijna een manier van leven. Zowel in grote steden als Hanoi als ver daarbuiten kom je het lekkerste eten tegen. Op elke straathoek vind je kleine plastic stoeltjes en lage tafeltjes, waar locals samenkomen voor een kom dampende phở of een knapperige bánh mì.

Alles het eten is vers, licht en zit vol met smaak. Van geurige soepen tot aan springrolls en loempia’s met de verse kruiden en de beste (pittige) dips. In Vietnam draait het voornamelijk om eenvoud, terwijl elke hap naar meer smaakt.

Gerechten die je wat mij betreft niet wilt missen? Zet goi cuon (springrolls), bún cha (gegrild varkensvlees met noedels) en bánh xèo maar op je lijstje. Alles wordt snel, vers en met aandacht bereid. De balans van smaken - hartig, zuur, zoet en pittig - is indrukwekkend...

Mensen aan het eten op een nachtmarkt in Hanoi, Vietnam

Lees verder na de advertentie

Japan

Nu staat Japan sowieso al bekend als hét culinaire land bij uitstek, en dat heeft zeker te maken met al het streetfood. Natuurlijk vind je overal restaurants met de beste Japanse gerechten, wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke sushi en sashimi, bereid met kakelverse vis?

Maar ook op straat kun je ongelooflijk goed eten vinden, vooral tijdens diverse festivals in steden zoals Tokio en Osaka. Kraampjes vol eten serveren bijvoorbeeld takoyaki (balletjes met octopus), yakitori van de grill en zoete taiyaki in de vorm van een vis. En wat dacht je van mijn favoriet, knapperige okonomiyaki?

Ook de vele markten zijn het bezoeken meer dan waard, wat dacht je bijvoorbeeld van de Toyosu vismarkt in Tokio? Al het eten ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit, zelfs op straat. Typisch Japans, maar tegelijkertijd proef je ook de speelsheid en sfeer van de Japanse cultuur.

Markt met streetfood in Japan

India

Bij India denk je waarschijnlijk direct aan kleurrijk eten met de lekkerste kruiden en specerijen. Alleen al van de geur van de meeste Indiase gerechten word ik meteen vrolijk. Ook het streetfood in India zit vol met smaak en prikkelende geuren.

In elke stad en op elke straathoek vind je kraampjes waar het eten vers voor je neus wordt bereid. Chaat is de verzamelnaam voor een hele reeks aan streetfood, denk bijvoorbeeld aan knapperige gevulde puri's, overgoten met yoghurt, chutney en wat chili. Bij elke hap proef je haast alle smaken in een perfecte balans. Zowel zoet, zuur, pittig en zout tegelijk.

Naast chaat zijn er iconische gerechten die je overal in India tegenkomt. Samosa's gevuld met kruidige aardappel en erwten, en knapperige pakora's die worden gefrituurd in gloeiendhete olie. Of een dosa met masala - ook heerlijk! En dan heb ik nog niets gezegd over de vers gebrouwen chai, of de dahl die je overal tegenkomt.

Wat het streetfood in India uniek maakt, is wat mij betreft de enorme diversiteit. Elke regio, elke stad en vaak zelfs elke familie heeft zijn eigen varianten en geheime recepten. Zo vind je in de ene regio ongelooflijk veel visgerechten, terwijl de andere regio weer bekendstaat om de beste groentegerechten.

Verenigde Staten

Misschien is dit niet een van de eerste landen waar je aan denkt bij de term streetfood, toch behoort dit tot een van mijn favorieten. En dan met name eigenlijk de stad New York. Dit is absoluut een wereldstad, zeker als het op eten aankomt. Van een fancy lunch bovenin een wolkenkrabber in Manhattan, tot aan de beste taco’s in Queens en de lekkerste pastrami sandwich in Brooklyn.

Nu zijn er genoeg goede restaurants te vinden, maar ik raad je eigenlijk vooral aan om in de wijken rondom Manhattan op pad te gaan voor streetfood. Zo heb ik misschien wel de lekkerste taco's gegeten in Queens, bij de foodtruck Birria-Landia. En wat dacht je van de dikste pastrami sandwiches in Brooklyn?

Foodhallen in New York

Dan heb je nog een aantal foodhallen waar je je hart kunt ophalen als foodie. Mijn favoriet is denk ik Urban Hawker. Dit is namelijk de enige foodhall in New York die geïnspireerd is op de foodscene in Singapore en Zuidoost-Azië. Zodra je binnenstapt komt de geur van versbereid eten je kant op.

Zo at ik hier de heerlijke gadogado bij Jakarta Munch, verse sushi bij Sushi & Bento by Mr. Lim en fried rice bij Mr. Fried Rice. Ook de garnalen bij Prawnaholic Collections wil je niet missen, net als de cocktails aan de grote bar achterin.

Urban Hawker New York

Barbados

Wie de échte keuken van een land wil ontdekken, koopt het eten het liefst op straat. Zo is het ook op Barbados, een Caribisch eiland waar je als foodie absoluut aan je trekken komt. Eerder deelde ik al mijn favoriete restaurants op Barbados én een uitgebreid reisverhaal. Maar er is veel meer.

De keuken van Barbados wordt ook wel de Bajan-keuken genoemd, vernoemd naar hoe de inwoners van Barbados zichzelf noemen. Deze keuken staat bekend om diversiteit, variëteit, duurzaamheid én versheid. Denk bijvoorbeeld aan een mix van Afrikaanse, Caribische en Britse smaken.

Markten en foodtrucks op Barbados

Bezoek bijvoorbeeld vismarkten zoals Speightstown Fish Market, Millie Ifill Fish Market, Bridgetown Fish Market, Conset Bay Fish Market en Oistins Fish Market. Bij deze laatste vismarkt vind je ook Oistins Fish Fry, open van donderdag tot en met zaterdag, maar het populairst op vrijdag.

Houd je van foodtrucks? Dan mag je The Worthing Square Food Court niet overslaan. Hier vind je meer dan twintig foodtrucks bij elkaar, stuk voor stuk met de lekkerste gerechten.

Sla ook vooral het gerecht Pudding and Souse niet over. Dit is een traditionele lunch voor veel locals op het eiland. De Souse bestaat voornamelijk uit ingelegd varkensvlees en de Pudding is gestoomde zoete aardappel. Meer weten over streetfood op Barbados? Check snel dit artikel vol met tips.

Mexico

Nergens ter wereld is het straatbeeld zó levendig en kleurrijk als in Mexico, waar streetfood veel meer is dan alleen eten. Het is in Mexico absoluut een essentieel onderdeel van de eetcultuur.

Het meeste streetfood in Mexico kom je tegen onder de verzamelnaam antojitos, wat letterlijk "kleine trek" betekent. Overal op straat kom je taquería's en kraampjes tegen, waar tortilla's op hete platen worden gevuld met sappig vlees, frisse salsa's en verse koriander. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taco al pastor, met gemarineerd varkensvlees en een schijfje ananas?

Naast taco's zijn er talloze andere klassiekers die je niet wilt overslaan. Geniet van verse tamales, dit zijn gestoomde pakketjes van maïsdeeg gevuld met vlees of kaas. En elotes, geroosterde maïskolven rijkelijk besmeerd met mayonaise, kaas en chili. Quesadillas kom je ook overal tegen, die vaak ter plekke op een hete plaat worden dichtgevouwen.

Maar mijn belangrijkste tip voor als je op pad gaat in Mexico? Kijk goed wat de locals bestellen, en bestel precies hetzelfde. Oh, en bestel vooral chile en nogada als je dit gerecht ergens tegenkomt!

tafel met mexicaanse streetfood

Peru

In Peru is streetfood een spiegel van de rijke culinaire mix van inheemse, Spaanse en Aziatische invloeden. Vooral in Lima, vaak de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd, wemelt het van de stalletjes en markten waar je de échte smaken van het land proeft.

Proef vooral anticuchos, dit zijn gemarineerde rundvleesspiesjes die boven houtskool worden geroosterd, en geserveerd worden met pittige sauzen en aardappel. Vraag altijd welk vlees ze gebruiken, soms is dit bijvoorbeeld runderhart. Laat dat je overigens niet afschrikken, want dit is misschien wel mijn favoriet.

Ook papa rellena is heerlijk, dit zijn gefrituurde aardappels gevuld met gehakt en kruiden. Ook vind je op elke straathoek de lekkerste empanadas, of wat dacht je van churros gevuld met dulce de leche? En vergeet authentieke ceviche niet. Bestel er een goede pisco sour bij en je maaltijd is compleet...

Wat streetfood in Peru zo bijzonder maakt, is dat elke regio zijn eigen trots heeft. Door verschillende gerechten te proeven leer je ongelooflijk veel over de smaken en culturen van Peru.

Wat is ceviche

Kenia

In Nairobi, de hoofdstad van Kenia, is streetfood onmisbaar in het dagelijks leven. De stad komt tot leven zodra het donker wordt en de kraampjes langs de straten op volle toeren draaien.

Een van de bekendste gerechten is mutura, een soort Keniaanse worst gevuld met vlees en kruiden, die je eet zodra ze van de grill komen. Ook kom je verschillende samosa's tegen in Kenia, knapperige deeghapjes met pittige vulling van vlees of groenten. Ideaal als snelle (en lekkere) snack.

Sla ook zeker mandazi niet over, dit zijn luchtige, zoete balletjes, waar vaak verse thee bij wordt gedronken. Geroosterde maïs kom je ook veel tegen, net als nyama choma, gegrild vlees dat je bij kraampjes op straat koopt. Streetfood draait in Kenia niet alleen om smaak, het sociale deel is minstens net zo belangrijk. 's Avonds komen de locals samen bij verschillende eettentjes, om onder het genot van goed eten de dag door te nemen.

Turkije

Ook Turkije is een land dat niet te vatten is in één keuken. Elke regio heeft eigen specialiteiten, gerechten en smaken. De voornaamste gemene deler is eigenlijk dat al het streetfood in Turkije ongelooflijk goed smaakt, en overal met veel liefde wordt bereid.

Misschien is Istanbul wel een van mijn favoriete culinaire steden, hier is al het streetfood verweven met het stadsleven. Van de drukke wijken rond de Grote Bazaar tot de sfeervolle kades langs de Bosporus. Op straat kom je veel kumpir tegen, een soort gevulde aardappelen. Maar ook verse simit - broodjes met sesamzaad - zijn heerlijk, zeker als je ze dipt in wat labneh met za'atar.

Ook de geur van echte döner kebab en dürüm vult je neus als je over straat loopt. Overal zie je sappig vlees, dat langzaam aan een spit draait en in vers brood wordt geserveerd met frisse groenten en saus. Niet te vergelijken met het broodje kebab in Nederland, tenzij je bijvoorbeeld naar Harbii in Rotterdam gaat.

Misschien is het dan wel geen streetfood, maar sla vooral ook een uitgebreid Turks ontbijt niet over. Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur.

Italië

Last but not least, ook in Italië geniet je van het beste streetfood. Denk alleen maar eens aan al die fantastische pasta's en pizza's, waarbij elke stad of regio eigen varianten heeft. Al raad ik je aan om voor de beste pizza's naar Napels af te reizen, een rauwe havenstad waar je overal eten tegenkomt. Hier eet je ook de lekkerste gefrituurde zeevruchten, vaak in een papieren puntzak en vers uit de zee.

Maar ook Bologna - ook wel de buik van Italië genoemd - is een ideale stad voor foodies. Dit is onder andere de stad van de ragù alla bolognese, die waarschijnlijk heel anders is dan de pasta bolo die je thuis maakt. Je kunt zelfs een workshop volgen om alles te leren over deze geweldige pasta.

De Italiaanse keuken draait om eenvoud en kwaliteit. Pure en lokale ingrediënten, zonder al teveel poespas. Ook in Rome kom je overal streetfood tegen, gemaakt met de beste producten. Probeer bijvoorbeeld eens supplì, gefrituurde rijstballetjes gevuld met ragù en gesmolten mozzarella.

Italiaans streetfood is misschien minder uitbundig dan in Azië of Zuid-Amerika, maar dat maakt het niet minder lekker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.