Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

15x onweerstaanbare Griekse gerechten

Wil je het vakantiegevoel in huis halen? Met deze typisch Griekse gerechten lukt dat zeker, weer of geen weer. De helderblauwe zee moet je er zelf maar even bij denken, wij zorgen voor de recepten!

Lees verder na de advertentie

Griekse gerechten

Om de lekkerste Griekse gerechten te proeven, hoef je echt niet het vliegtuig te pakken. Met deze recepten haal jij de Griekse keuken in huis. En gelukkig zijn dat meer dan genoeg recepten om uit te kiezen! Van lichte mezze (hapjes) tot stevige ovenschotels en rijke desserts, deze keuken heeft het allemaal. Alleen al bij het zien van de foto’s wanen wij ons zowat op archipel. Dus hup, zet de Griekse muziek maar aan en de frisse smaken in huis!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Griekse recepten:

stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Stifado is een smaakvolle Griekse stoofschotel waarbij het vlees langzaam wordt gegaard in wijn en kruiden voor een rijke smaak.

Naar het recept
griekse pita met kip

Pita kip gyros

Soms kun je daar opeens zin in hebben: een flinke pita met gyros. Maar wist je dat deze snack oorspronkelijk uit Griekenland komt? We beginnen vroeg met koken en knopen ‘m dicht, want vol zal hij worden!

Naar het recept
Griekse salade

Griekse salade

We kunnen niet anders dan dit lijstje met Griekse gerechten aftrappen met een echte klassieker. Met tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijven maak je in een handomdraai een traditionele salade.

Naar het recept
Griekse kip

Griekse kip

Haal Griekenland in huis met dit heerlijke kiprecept. Dankzij de frisse smaken, saus en kruiden, kun je met je smullend genieten van de Griekse keuken.

Naar het recept
Kataifimet met pistache en walnoten

Kataifi met pistache en walnoten

Kataifi is Grieks voor gesponnen deeg. De draadjesachtige structuur van dit gebakje is dan ook typisch Grieks. De aan baklava verwante lekkernij is mierzoet, maar oh zo lekker. Wij maken ‘m met walnoten en pistache; de perfecte mix van zoet, knapperig en lekker boterig.

Naar het recept
baklava

Baklava met pistache en oranjebloesem

Deze variant van baklava is rijkelijk gevuld met zowel pistachenoten, walnoten en een scheutje oranjebloesemwater. De smaak valt niet anders te omschrijven dan gewoon ontzettend lekker

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta

Griekse stoofschotel met garnalen en orzo

De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken waardoor we het niet yiouvetsi noemen maar het algemenere Griekse stoofschotel.

Naar het recept
Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kipsouvlaki met salade, hummus en pita

Kip, salade, hummus en pita. Een heerlijke combinatie. Is het nog lekker weer? Zwengel de barbecue aan en grill de kippendij in de buitenlucht! Op een prikker natuurlijk, want souvlaki is Grieks voor spiesje.

Naar het recept
Griekse schotel met lamsgehaktballetjes, feta en tomaat

Griekse schotel met lamsgehaktballetjes, feta en tomaat

Zin in comfortfood? Deze braadslede vol geluk is precies wat je nodig hebt.

Naar het recept
garnalen

Garnalen ‘Spetsiota’

Spetsiota verwijst naar het Griekse eiland Spetses, waar ze om hun seafood bekend staan. Eerlijk is eerlijk, deze garnalen smaken het beste met je voetjes in het zand en de zon op je bolletje. Maar laat je vooral niet tegenhouden om het recept ook thuis eens te proberen want met dit voorgerecht haal je een beetje vakantie in huis. Serveer het met stokbrood en citroenpartjes.

Naar het recept
Cover voor

Gevulde wijnbladeren met bulgur en rozijnen

Om van dolmades te genieten, hoef je echt niet het vliegtuig naar Griekenland te pakken. De wijnbladeren koop je bij een Turkse winkel. Verse wijnbladeren zijn het allerlekkerst maar mocht je deze niet kunnen vinden dan kan je ook wijnbladeren uit pot of blik gebruiken. Meestal worden de wijnbladeren met rijst gevuld maar wij gaan dit keer voor een vulling met bulgur.

Naar het recept
Mijn Vega moussaka

Vega moussaka uit Jamie Olivers VEG

Weer een heerlijk recept uit Jamie Olivers Veg: vega moussaka. Probeer ’t ook eens met geraspte halloumi ipv feta en varieer met verschillende groenten.

Naar het recept
garnalen

Garnalen ‘Spetsiota’

Spetsiota verwijst naar het Griekse eiland Spetses, waar ze om hun seafood bekend staan. Eerlijk is eerlijk, deze garnalen smaken het beste met je voetjes in het zand en de zon op je bolletje. Maar laat je vooral niet tegenhouden om het recept ook thuis eens te proberen want zo haal je een beetje vakantie in huis. Serveer het met stokbrood en citroen.

Naar het recept
moussaka

Moussaka

Deze traditionele Griekse ovenschotel bestaat uit laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus. De moussaka is afgetopt met een flinke laag smeuïge kaas. Het water begint ons al in de mond te lopen… Door de aubergines te bestrooien met zout verdwijnt de bittere smaak en het overtollige vocht uit de groente.

Naar het recept
Calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

In de archipel van het Middellandse Zeegebied maken ze seafood als de beste klaar. Calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde inktvis bestaat. Lekker met een snuf rode peper en koriander.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies FAVORIET
stifado

Stifado (Grieks stoofvlees)

Stifado is een smaakvolle Griekse stoofschotel waarbij het vlees langzaam wordt gegaard in wijn en kruiden voor een rijke smaak.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1,5 kg rundersukadelappen (in blokjes)
  • 250 ml rode wijn
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 teentjes knoflook (in plakjes)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl pimentpoeder
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 3 el plantaardige olie
  • 500 g sjalotjes (gepeld)
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 1/2 el fijne kristalsuiker
  • zout en peper
  • gekookte pappardelle (om te serveren)

Bereiding

  1. Doe het vlees in een grote plastic kom en voeg de wijn, de azijn, de kaneelstokjes, de knoflook, het laurierblaadje, de oregano, de piment, de kruidnagel en de nootmuskaat toe. Laat zo lang mogelijk marineren, maximaal 12 uur.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Giet het vlees af en houd de marinade apart.

  3. Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en voeg 1 el olie toe. Bak de sjalot 4-5 minuten, tot ze net goudbruin zijn. Neem met een schuimspaan uit de pan.

  4. Gebruik de rest van de olie om het vlees in porties bruin te bakken. Doe de sjalot, het vlees, de marinade, de tomatenpuree en de tomatenblokjes in de pan.

  5. Vul het blik van de tomaten met water en voeg dit ook toe. Voeg de suiker toe en breng zachtjes aan de kook.

  6. Bak ca. 2 uur in de oven en roer halverwege door. Neem uit de oven, gooi de kaneelstokjes en het laurierblad uit de pan, breng op smaak met zout en peper en serveer met de pappardelle.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Nadine Brown Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!