Kerstmenu van Mari Maris

Mari Maris is de ongekroonde koningin van de groenten wat ons betreft. Blader maar eens door haar kookboek “Groenten” heen en je begrijpt meteen wat we bedoelen. Wist je overigens dat je het boek tot aan kerst met 20% korting kunt kopen? Voor kerst klopten we dan ook bij haar aan met het verzoek om haar ultieme kerstmenu samen te stellen. Dat is gelukt, én hoe!

Groenten

Bestel het boek:

Groenten
€46,99

Over Groenten

De titel zegt het al, “Groenten” is hét boek voor iedereen die weleens groenten eet. Met ruim 800 nieuwe recepten is er geen boek zo compleet en gevarieerd; 500 goedgevulde pagina’s vol inspiratie en variatie. Tweeënhalve kilo recepten, unieke groenteportretten en gerecht- en sfeerfotografie. Het boek kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor Het Gouden Kookboek.

Het boek zingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van dagelijkse en minder alledaagse groenten. Overzichtelijke hoofdstukken met ruim vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen in verrassende en veelzijdige groenterecepten, van exotisch of klassiek Mediterraan tot Pools of Indiaas. Daarbij eindeloze variaties, serveersuggesties, houdbaarheid en verrassende restverwerkingsideeën. Daarmee is het boek helemaal van deze tijd.

Kortom, “Groenten” is hét boek voor iedereen die weleens groenten eet.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bietencornetjes als amuse

Het kerstmenu van Mari Maris start met een heerlijke amuse gemaakt van bietjes. Volgens Mari zijn de bietencornetjes zo’n twee tot drie dagen houdbaar, dus je kunt ze gemakkelijk van tevoren alvast maken. Mari vertelt: “Wat u overhoudt aan vulling kan tweede kerstdag mooi op toastjes bij de borrel, of rol het in een strak gerolde crêpe of wrap, laat die in elk geval een uurtje koelen en snijd dan in dikke plakken om als hapje te serveren.”

> naar het recept: bietencornetjes

Bietencornetjes

Voorgerecht: aardpeer-pecansalade

Deze salade serveert Mari Maris als voorgerecht tijdens het kersdiner. “Deze aardpeer-pecansalade is heerlijk als voorgerecht, eventueel in een ander menu met een kommetje romige soep erbij, maar ook bij koolgerechten, knolselderij, kikkererwten, pastinaak of schorseneer”, aldus Mari.

> naar het recept: aardpeer-pecansalade

Aardpeer-pecansalade

Ode aan Bocuse als tussengerecht

Mari vertelt over deze ode aan chef Bocuse als tussengerecht: “Jaarlijks torende de stapel Michelingidsen waarin zijn sterrenrestaurant werd vermeld verder boven de chef met zijn hoge toque uit, wat mij betreft had hij erepresident van Frankrijk moeten worden. Gemiste kans. De chef is niet meer. Maar hij liet ons, onder andere, een soep na die nog steeds busladingen toeristen trekt, allemaal op bedevaart voor een bouillonnetje. Onze variant heeft íéts andere ingrediënten dan zijn truffelcreatie, maar het blijft een geurige sensatie gevangen onder een krokante deegdeksel.”

> naar het recept: klassieke paddenstoelenbouillon

Klassieke paddenstoelenbouillon

Hoofdgerecht van het kerstmenu van Mari Maris

Het hoofdgerecht bestaat uit meerdere componenten, maar laat dat je niet afschrikken. Wat ons betreft zijn de gevulde uien met kaas het hoogtepunt, samen met de schorseneren en de gevulde aardappeltjes zet je zo een prachtig hoofdgerecht op tafel deze kerst.

> naar het recept: oignon aux fromage

Oignon aux fromage

De schorseneren krijgen een heerlijk krokant korstje door ze met grof broodkruim de bakken in een laagje olie. Door de parmezaan smaken ze nóg lekkerder.

> naar het recept: ‘piccata’ schorseneren

‘Piccata’ schorseneren

Gevulde aardappels kom je in alle soorten en maten tegen, maar deze zijn misschien wel het lekkerste. De vulling bestaat uit ricotta en provolone, de oven doet ook nog eens het meeste werk voor je.

> naar het recept: gevulde aardappeltjes

Gevulde aardappeltjes

Salade van gemarineerde spruitjes als bijgerecht

Als bijgerecht kies Mari Maris bij haar kerstmenu voor een hele fijne salade met gemarineerde spruitjes. Deze gaan rauw in de salade, nadat je ze minimaal een uur hebt laten marineren met knoflook, gember, tijm, citroensap en azijn.

> naar het recept: salade van gemarineerde spruitjes

Salade van gemarineerde spruitjes

Pompoenparfait als het perfecte kerstdessert

Mari Maris vertelt over de pompoenparfait: “Namen? Het is wel ijs, maar niet draaiend gevroren, wel zoiets als semifreddo, maar dan semi. Volgens de definitie ook niet per se parfait, maar dat klinkt zo perfect lekker dat ik het toch maar zeg… Ik hoor het wel als de culipolitie komt. Het recept geeft meer dan vier porties, maar dat vergeeft u me vast als u het proeft. Voor u begint druk ik u voor de zekerheid op het hart dat klóppen het toverwoord is – en dat dat niet hetzelfde is als roeren. Met kloppen vangt u luchtigheid, die moet er dan wel met ferme hand in geslagen worden.”

> naar het recept: pompoenparfait

Kerstmenu van Mari Maris: pompoenparfait

Lees ook: