Wat is orzo?

Waar spaghetti naadloos verbonden is met de Italiaanse keuken, komt orzo ook veelvuldig in de Griekse, Turkse en zelfs Arabische keuken voorbij. Maar wat is orzo precies? Het is een pastasoort die je ook wel onder de namen riso en kritharaki tegenkomt. De vorm en grootte zijn vergelijkbaar met rijst. Deze veelzijdige koolhydraatbron kun je dan ook zien als het perfecte huwelijk tussen rijst en pasta.

Waar koop je het?

Tegenwoordig hoef je voor orzo niet meer om te fietsen, want bij de meeste supermarkten ligt het in de schappen onder de naam riso. Grijp je daar toch mis? Dan heb je bij de Turkse of Marrokkaanse supermarkt vast en zeker geluk.

Hoe smaakt orzo?

Nu we je vraag ‘Wat is orzo?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe orzo eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere bite en krijgt een nootachtige smaak als je hem even roostert in de koekenpan. Veel foodies zeggen ook dat orzo net iets zoeter is dan andere pastasoorten.

Hoe kan je orzo vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is orzo in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Geen zorgen: je kunt orzo vervangen door kleine pastasoorten of parelcouscous.

Hoe moet je orzo bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als andere gedroogde pastasoorten is orzo erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met orzo? Heel veel! Gebruik hem in pilav, verwerk hem in soepen en salades, maak er risotto van of stop hem met allemaal lekkere ingrediënten in de oven. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met orzo.

1. Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven

Kip met citroen, olijven en orzo uit de oven

2. Orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

3. Pittige varkensgehaktballetjes met tzatziki

lekker door de week varkensegehaktballetjes