
Gek op Italiaanse pasta? Dan staat er naast macaroni en spaghetti vast ook wel eens tagliatelle bij jou op tafel. Maar heb je deze heerlijke tagliatelle recepten al wel eens geprobeerd?
Lees verder na de advertentie
Tagliatelle is een Italiaanse pasta die heel geschikt is om met een stevige pastasaus te serveren. Denk aan pasta recepten met rijke vleessauzen, zoals bolognese of ragù, of goedgevulde sauzen met schelpdieren of groenten. Dit komt doordat de saus goed aan de dikkere deegslierten blijft kleven.
Foodies Italië
- Maak zelf pizza
- Klassieke gerechten uit Piemonte
- Zomerse salades en zoete toetjes

Zelf tagliatelle maken
Wil je zelf pasta maken? Goed idee! Zelfgemaakt is namelijk altijd het lekkerste én je kunt variëren met smaakmakers naar keuze. Gebruik in elk geval altijd pastabloem van goede kwaliteit en goede eieren. Hoe rijker de kleur van de eidooier, hoe helderder geel het deeg wordt.

De beste tips om zelf pasta te maken
Verse tagliatelle recepten
Heb je de basis onder de knie? Dan kun je aan de slag met deze heerlijke recepten met tagliatelle! Voor een handig overzicht hebben we de recepten opgedeeld in zelfgemaakte tagliatelle en de gedroogde variant uit de supermarkt.
Zelfgemaakte tagliatelle recepten

Huisgemaakte truffeltagliatelle met in truffelboter gesmoorde spinazie en pecorino
Zelf tagliatelle maken? Dit fijne recept laat zien hoe verrassend eenvoudig dat is. De truffelboter geeft extra smaak, maar kun je natuurlijk altijd weglaten voor een neutralere pasta.

Wilde tagliatelle van brandnetel ‘aglio e olio’ met zuring en klaver
Yvette van Boven voegt graag kruiden aan haar pasta toe: “Het peperige van klaver en het zurige van zuring werkt lekker in deze heel eenvoudige pasta, die ook al peperig is.”

Rodebiettagliatelle met kalettes en room
De prachtige rode kleur dankt deze pasta aan de toevoeging van rode bieten. Lekker met kalettes en room.

Tagliolini met morilles
Tagliolini is een lintpasta vergelijkbaar met tagliatelle. Je maakt het van eidooiers, wat resulteert in een simpele pasta met een hele diepe smaak.

Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten uit Savio
Het leuke van de pasta zelf maken, is dat je er je eigen draai aan kan geven. De Italiaanse nonna’s uit het kustplaatsje Savio namen dat wel heel letterlijk…
Wekelijks heerlijke pasta recepten ontvangen?
Gedroogde tagliatelle recepten
Heb je gedroogde pasta uit de winkel gekocht? Dan zijn dit de ideale tagliatelle recepten voor jou:

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola
Een bordje verwarmend comfortfood is alles wat we willen tijdens deze regenachtige herfstdagen. Deze is er eentje die aan alle voorwaarden voldoet!

Tagliatelle met flespompoen en cannellinibonen
Je kunt natuurlijk ook gedroogde tagliatelle kopen. In dit recept maak je er een heerlijke maaltijd mee; met flespompoen en cannellinibonen.

Tagliatelle met gebakken camembert
Dat kaas een eerste levensbehoefte is, bewijst deze pasta met camembert. De romige, aardse smaak van de kaas past goed bij de zoutige prosciutto.

Tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot
Dat tagliatelle en pompoen goed samengaan, bewijst ook dit heerlijke recept met kastanje, salie en hazelnoot. Heerlijk herfstig, al smaakt ‘ie het hele jaar door goed.

Tagliatelle met garnalen en peultjes
Dat de pastasoort goed past bij recepten met zeevruchten, bewijst dit fijne gerecht. De peultjes voegen een zoete toets toe.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Tagliatelle met groene asperges en courgette
Dit tagliatelle recept is van onze foodies friend Nienke, ze maakte de tagliatelle met groene asperges en courgette

Snelle tagliatelle stroganoff met worst
Stroganoff is misschien niet gelijk de rijke vleessaus die je bij Italiaanse gerechten verwacht, maar het gaat verassend goed samen. Probeer maar!

Eenpanspasta met courgette en spek
Deze pasta maak je in één pan en eenpansgerechten hebben vele voordelen: snel, makkelijk én het scheelt afwas.
Wekelijks heerlijke pasta recepten ontvangen?

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola
Een bordje verwarmend comfortfood is alles wat we willen tijdens deze regenachtige herfstdagen. Deze is er eentje die aan alle voorwaarden voldoet!
Ingrediënten
Bereiding
Schep voor de pasta 260 g bloem op een schoon werkblad, maak een kuiltje in het midden en doe de eieren en de eidooiers erin. Klop de eieren met een vork en neem langzaam de bloem vanaf de randen mee terwijl je dit doet. Gebruik, wanneer het deeg samenkomt, je handen om het deeg te kneden. Duw het deeg van je af met je handpalm en gebruik je andere hand om het deeg een kwartslag te draaien na elke keer kneden.
Bestrooi het deeg met wat extra bloem wanneer het te vochtig is. Is het deeg juist te droog en te kruimelig? Maak je handen nat onder de kraan en kneed het deeg even door. Na 10 minuten zou het deeg soepel en elastisch moeten zijn. Vorm het deeg tot een platte schijf, dek af met een omgekeerde kom en laat minimaal 30 minuten rusten terwijl je de saus maakt.
Verhit voor de saus de olijfolie in een hapjespan en fruit er de knoflook ca. 30 seconden in, tot hij begint te geuren. Voeg de rode peper toe en fruit 5 minuten verder op laag vuur. Voeg de ansjovis met aanhangende olie toe aan de pan en bak verder tot de ansjovis is gesmolten tot een saus. Voeg 50 ml water dat net van de kook af is toe en roer alles door elkaar. Houd de saus apart.
Neem ¼ van het pastadeeg (laat de rest afgedekt staan tot gebruik) en haal het deeg twee keer door elke stand van de pastamachine, beginnend met de breedste stand. Het twee keer rollen van het deeg zorgt voor een fijnere, soepelere structuur. Snijd het deeg in plakken van ca. 25 cm lang, of welke lengte je zelf fijn vindt. Herhaal dit met de overige 3 delen deeg.
Bestrooi een bakplaat met een flinke laag semolina. Zet het opzetstuk voor tagliatelle op de pastamachine.Haal de lappen deeg één voor één door de machine om er tagliatelle van te snijden. Wikkel de gesneden pasta om je vingers tot losse nestjes en leg ze op de bakplaat. Snijd je de pasta langer dan een uur voor het koken? Dek de bakplaat dan af om uitdrogen te voorkomen.
Breng een grote pan met water en een flinke snuf zout aan de kook en doe de tagliatellenestjes erin. Kook 1-1½ minuut (of volgens de aanwijzingen op de verpakking als je kant-en-klare pasta gebruikt). Zet tegelijkertijd de saus terug op het vuur en verhit tot hij begint te pruttelen. Giet de pasta af maar vang daarbij wat van het kookvocht op. Schep de pasta in de saus en meng door elkaar. Voeg de rucola toe en laat slinken. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de pasta toe om de saus smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en wat citroensap. Serveer met geraspte parmezaan en wat extra versgemalen zwarte peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Simon Love, Jay Patel & Mateo Zielonka Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Wei Tang Foodstyling: Esther Clark
Onze tips

Dit is de échte pasta carbonara

Dit doe je fout bij het koken van pasta

3x comfortfood pasta: de lekkerste recepten

Dit maak je met de restjes van je blik tomatenpuree

Foodies testen: deze producten raden wij aan

9x de lekkerste gourmet recepten

Gourmettips voor een gezellige avond

Gourmet bijgerechten: deze recepten zijn altijd een succes

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




