Advertentie
Seizoensgroenten voor oktober: savooiekool
Verkrijgbaarheid: Savooiekool is met recht een van de seizoensgroenten van oktober. Dan is ‘ie namelijk volop verkrijgbaar! Al is de kool tot maart in Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Savooiekool zit bomvol vitamine C, K, foliumzuur en andere vitaminen en mineralen. Hartstikke gezond dus!
Welk deel is eetbaar? Voor je er iets lekkers mee gaat maken, is het belangrijk om de buitenste bladeren en de stronk te verwijderen. Daarna kun je de overige bladeren van de kool halen en ze snijden. Was de gesneden groente even voor je verder gaat en je bent ready to cook!
Smaak: Deze groene vitaminebom is een stevige groente met een typische koolsmaak.
Hoe gebruiken? Je kunt hem roerbakken, koken, verwerken in stamppotten, salades, stoofpotten of ze oprollen met een smaakvolle vulling erin. Savooiekool doet het wat ons betreft vooral goed in stoofgerechten uit één pan.
Hoe bewaren? Bekijk voor aankoop even goed of de kool stevig is en het blad mooi groen is. Bruine bladranden duiden erop dat de groente oud is. Zonde van je lekkere gerecht! Heb je een mooie te pakken? Je kunt het bewaren in de koelkast. Hier blijft de groente maximaal een week goed.
> naar het recept: gestoofde savooiekool met kidneybonen en spek
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Andijvie
Verkrijgbaarheid: Van eigen bodem eet je deze groene groente van maart tot december.
Voedingswaarden: De groente bevat vitamine A, C & K en is rijk aan mineralen als calcium, ijzer en kalium.
Welk deel is eetbaar? De groente is in zijn geheel eetbaar. Wel is het aan te raden om de buitenste bladeren de verwijderen en de stronk af te snijden.
Smaak: De smaak laat zich het best omschrijven als fris en ietwat pittig en bitter.
Hoe gebruiken? We kennen allemaal andijvie stamppot wel maar de groente is in veel meer gerechten te verwerken. Je kan ‘m zowel rauw als gekookt eten.
Hoe bewaren? Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, kan de groente snel verleppen. Daarom kun je ‘m het beste zo snel mogelijk opeten. Wil je ‘m bewaren? Dan kan je de groente het beste in een plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Zo blijft ‘ie enkele dagen goed. Ook kun je de groente invriezen wanneer je ‘m geblancheerd hebt. In de vriezer blijft geblancheerde andijvie tot één jaar houdbaar.
> naar het recept: gegratineerde andijvie met parmezaan, tijm en knapperig broodkruim
Paprika
Verkrijgbaarheid: Het welbekende stoplicht is van maart tot oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden: De groentes hebben een hartstikke hoog gehalte aan vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Vaak worden het steeltje en de zaadlijsten voor consumptie verwijderd.
Smaak: De kleur van de paprika heeft invloed op de smaak. Zo zijn de rode het meest zoet van smaak en de groene ietwat bitter. Het is net waar je van houdt!
Hoe gebruiken? Paprika’s zijn hartstikke veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of (roer)bakken, stoven, koken, grillen, stomen. Lekker: vul ze met rijst of couscous en bak ze in de oven.
Hoe bewaren? Het beste bewaar je paprika’s op een koele plek buiten de koelkast. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, stop je het rijpingsproces. En dat komt helaas de smaak niet ten goede.
> naar het recept: kip met chorizo, paprika en saffraanpuree
Pastinaak
Verkrijgbaarheid: Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten herfstgroente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Stop hem dus snel in je mandje. Vanaf oktober komt hij van eigen bodem en is het dus het ideale moment om ermee aan de slag te gaan.
Voedingswaarden: De wortel bevat een indrukwekkende reeks aan vitamines waaronder B, C, E en K.
Welk deel is eetbaar? Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.
Smaak: Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.
Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.
Hoe bewaren? Ze voelen zich helemaal thuis in de groentela van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.
> naar het recept: Italiaanse stoof uit één pan
Knolselderij
Verkrijgbaarheid: De knol met een aardse smaak ligt vanaf eind van de zomer in de winkels. Dit is daarmee ook een van de seizoensgroenten voor oktober.
Voedingswaarden: Knolselderij is rijk aan vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium.
Welk deel is eetbaar? Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt.
Smaak: Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.
Hoe gebruiken? Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Knolselderij past perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.
Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blanceren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.
> naar het recept: gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta
Appel
Verkrijgbaarheid: Nederlandse appels zijn van september tot juni verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Appels bevatten veel vezels en kalium.
Welk deel is eetbaar? Wat veel mensen niet weten, is dat een appel in zijn geheel eetbaar is. Ja, dus ook het klokhuis! Al is ook het binnenste gedeelte van de appel eetbaar, wij snappen goed als je het verwijdert. Deze is wat hard en stug en daardoor niet echt lekker.
Smaak: Zo veel soorten appels er zijn, zo veel verschillende smaken zijn er. Van zoet tot zuur, ontdek jouw eigen favoriet.
Hoe gebruiken? Een appel eet je zo uit de hand als tussendoortje of verwerk je in een heerlijk zoet of hartig gerecht. Van een klassieke appeltaart tot appelstroop.
Hoe bewaren? Bewaar ze op een donkere en koele plaats, daar blijven ze zo’n twee weken goed. Liever langer? Leg ze dan in de koelkast. Daar kan je appels tot wel een maand bewaren.
> naar het recept: suikerbroodwentelteefjes met gebakken appel
Paksoi
Verkrijgbaarheid: Hoewel hij jaarrond beschikbaar is, is hij juist nu op z’n best, dus verdient hij een dezer dagen zeker een plekje op je bord.
Voedingswaarden: De groente zit bomvol goede voedingstoffen.
Welk deel is eetbaar? Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep. Tip: was de groente even voor je begint met snijden, dat werkt het beste.
Smaak: Een paksoi is een knapperige groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf.
Hoe gebruiken? aksoi is heel universeel te gebruiken en je kunt hem dus verwerken in zowel Aziatische noedels als in Hollandse stamppotten. Gaar hem vooral niet te lang, zo verliest hij niet alleen zijn lekkere bite en scherpe smaak, maar ook de vitamines. Twee minuutjes meekoken of roerbakken is meer dan voldoende.
Hoe bewaren? Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.
> naar het recept: wontonsoep met paksoi
Koolrabi
Verkrijgbaarheid: Deze groene groente is van mei tot en met oktober in het seizoen.
Voedingswaarden: De knol zit vol calcium, kalium, magnesium en vitamine C. Ook de bladeren zijn rijk aan voedingstoffen waaronder vitamine A.
Welk deel is eetbaar? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.
Smaak: Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.
Hoe gebruiken? Je kunt het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.
> naar het recept: witlof met koolrabi en kaassaus
Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in september
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.