Wat is kimchi?

Waarschijnlijk heb je het al vaker voorbij zien komen of zelfs al weleens gegeten. Maar wat is kimchi eigenlijk? Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, meestal kool. In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst. Het wordt – net als bijvoorbeeld zuurkool – gefermenteerd. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën. In het geval van kimchi groeien deze vanzelf door de warme en vochtige omgeving. Je voedsel krijgt door de fermentatie een friszure smaak en kan veel langer bewaard worden. Deze techniek werd al gebruikt door onze voorouders.

Traditioneel wordt de gefermenteerde kool gegeten als bijgerecht naast bijvoorbeeld gekookte rijst of bimbimbap, maar het wordt ook wel gebruikt in stoofschotels, soepen en omeletten. Als je een restje rijst over hebt, dan bak je die makkelijk om met wat kimchi en een eitje. Of probeer het eens op een broodje hamburger, een tosti of door een salade. Het kan allemaal!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt kimchi?

Het heeft wat ons betreft absoluut een unieke smaak. Pittig, zoet en tegelijkertijd een beetje zout; dat is misschien wel de beste omschrijving. Vergis je niet, de meeste kimchi is behoorlijk aan de pittige kant. Daarnaast proef je vaak tonen van gember en knoflook met een friszure smaak. Door het proces van fermenteren krijgt de kimchi een bijzondere lichtzure smaak die we ook kennen in bijvoorbeeld kombucha.

Hoe maak je het?

Kimchi wordt gemaakt van groenten en verschillende kruiden. Je kunt de gefermenteerde kool direct eten nadat je het hebt bereid maar je kunt het ook laten fermenteren. De smaak wordt dan zuurder en sterker. Doordat je kunt spelen met groenten en kruiden, is ieder recept weer anders. Zo kun je een witte of rode variant maken. Probeer de eerste keer een basisrecept voor kimchi en ga daarna los met variëren. Moeilijk? Natuurlijk niet, elke foodie kan dit maken. En dat is zeker de moeite waard!

Waar koop je het?

Naast dat je het zelf kunt maken vind je kimchi haast in elke supermarkt tegenwoordig. Al raden we je aan om naar een toko te gaan, daar vind je vaak kimchi die net iets beter van kwaliteit en smaak is. Je koopt het in kleine blikjes of in glazen potten.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Koop je kimchi in de supermarkt of bij de toko? Dan is het ongeopend haast eeuwig houdbaar. Kijk natuurlijk wel altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na openen is het vaak nog een aantal dagen in de koelkast houdbaar. Maak je het zelf? In de koelkast stopt het fermentatieproces. Goed afgesloten blijft het daar zo’n drie maanden houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk kun je het als bijgerecht eten, zeker als je iets maakt uit de Koreaanse keuken. Daarnaast kun je het eigenlijk overal wel bij serveren. Zelf maken we er het liefste een heerlijke soep mee, doen we het op een tosti of eten we het gewoon als bijgerecht bij het avondeten. Doordat het gezonde bacteriën en vitamines bevat is het een perfecte toevoeging aan haast elke maaltijd.

Recepten met kimchi:

Basisrecept voor kimchi

Met dit handige basisrecept maak je meteen een kilo kimchi. Ideaal als je een voorraad wilt hebben van deze spicy vitaminebom. Heb je het basisrecept onder de knie? Varieer dan eens met verschillende soorten ingrediënten en diverse groenten.

> naar het basisrecept voor kimchi

wat is kimchi

Kimchi-noedels met sesam-spiegelei

Je hebt maar 20 minuten nodig om dit heerlijke gerecht op tafel te zetten, ideaal voor drukke doordeweekse dagen dus!

> naar het recept: kimchi-noedels met sesam-spiegelei

kimchi noodles

Bibimbap met spek en eieren

Bij dit populaire Koreaanse gerecht mag kimchi natuurlijk niet ontbreken. Het combineert erg goed met alle groenten, het gebakken eitje en knapperig spek. Eet smakelijk!

> naar het recept: bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

Angry Asian Man tosti

Dorothy Porker: “Kaas en de klassieke Koreaanse smaakmakers gochujang en kimchi zijn echt een match made in heaven. Dus toen ik dit recept voor een Koreaanse cheese melt van ‘Angry Asian Man’ zag was ik meteen verkocht. Helaas gebruikt het oorspronkelijke recept een kant-en-klare Koreaans-Amerikaanse saus die hier niet te krijgen is, dus heb ik wat moeten improviseren.”

> naar het recept: Angry Asian Man tosti

Angry Asian Man tosti nomnomnom

Lees ook: