Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat is ricotta

Wat is ricotta en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Parmezaan, mozzarella en brie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over de Italiaanse kaas ricotta. Want wat is ricotta en wat maak je ermee?

Wat is ricotta?

Als er één kaas is die je no waste kunt noemen, is het wel ricotta. Maar wat is ricotta precies? Letterlijk betekent het namelijk “opnieuw gekookt”. Deze kaas wordt dan ook gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij: de wei. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na toevoeging van zuur samen tot een romige en korrelige massa, de ricotta. Vooral de Italianen hebben dit lekkers in hun hart gesloten en bedachten er allemaal heerlijke gerechten mee. Je kunt het zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je de zachte Italiaanse kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen.

Kun je ook zelf ricotta maken?

Jazeker! We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ricotta kunt maken. Let op: dit is wel op basis van volle melk en niet op basis van wei. Hier kun je zelf namelijk niet makkelijk aan komen.

Hoe smaakt ricotta?

Nu we je vraag ‘wat is ricotta?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Het gros van deze kaas die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt. Deze is wat rinser van smaak en daardoor misschien minder geschikt voor zoete gerechten. Geheime tip van Foodies: zoek bij een delicatessenzaak naar buffelricotta. Heerlijk vol en romig van smaak, eigenlijk al lekker genoeg om zo uit het kuipje te lepelen.

Hoe kan je ricotta vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is het in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product dan zelf maken of, afhankelijk van het recept, vervangen door cottage cheese of kwark.

Hoe moet je ricotta bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het in de koelkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na opening is de kaas beperkt houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? We vertelden het al even, maar deze kaas kun je zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Siciliaanse cannoli, krokante rolletjes met zoete ricotta, of zo’n heerlijke torta della nonna, van een ricottabeslagje met een laagje pijnboompitten. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer deze recepten dan eens.

Recepten met ricotta:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik snel de keuken in.

Filorolletjes

Filorolletjes met ricotta en pistache

De smaak van pistache gaat erg goed samen met deze Italiaanse kaas, probeer maar eens uit. Zoet, hartig en knapperig in één recept.

Naar het recept
Open lasagne met cantharellen en ricotta

Open lasagne met cantharellen en ricotta

Heb je al weleens open lasagne gemaakt? Het is onze nieuwe favoriet, zonder twijfel. Zeker dit recept met heerlijke cantharellen!

Naar het recept
Noten-ricottacake

Noten-ricottacake

Zoete baksels met kaas? Jazeker! Deze cake met noten is onweerstaanbaar lekker, en ook nog eens erg romig door het gebruik van onze favoriete Italiaanse roomkaas.

Naar het recept
wintergerechten gevulde paddenstoelen

Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie

Ben je op zoek naar een snelle en gezonde maaltijd? Zoek niet verder en maak eens deze gevulde paddenstoelen. De basilicumolie tilt dit gerecht naar een hoger niveau!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!