
Als er ook maar één groente is die het label superfood verdient, is het wel boerenkool. Deze bladgroente heeft tal van gezondheidsvoordelen en zit vol goede voedingsstoffen. Zin gekregen in deze groene bladeren? Probeer onze favoriete recepten met boerenkool eens!
Lees verder na de advertentie
Boerenkool recepten
Van oktober tot en met februari is deze kool volop te vinden in de supermarkt en bij de groenteboer. Het is dan ook één van onze favoriete groenten om mee te koken, ontzettend lekker én gezond. Je kunt er namelijk ontzettend veel kanten mee op. Van salade en stamppot tot stoof en door de pasta. Weet jij al hoe je het beste boerenkool kunt koken en bereiden?
Dan kun je zelf aan de slag met onze boerenkool recepten! Tijd om een lijstje te maken met verschillende recepten met boerenkool. Welke ga jij als eerste maken?
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes
Een all time favourite: de boerenkoolstamp. Maar wel met een twist. Wij maken ‘m namelijk met zoete aardappels en een lepeltje tomatenpuree. Klinkt misschien wat gek maar smaakt heel erg goed!

Pasta met burrata en pistache-boerenkoolpesto
Zin in een bord comfortfood? Met deze pasta zit je gegarandeerd goed. De gescheurde burrata eroverheen maakt dit gerecht helemaal compleet.

Boerenkool ovenschotel met prei
We hebben het heus wel geprobeerd, maar het was een onmogelijke taak om iemand te vinden die dit niet lekker vindt. De romige saus, de boerenkool, de knoflook-broodtopping… Iedereen zal te porren zijn voor een tweede – of derde – portie van deze aan perfectie grenzende romige ovenschotel.

Boerenkoolgnocchi met balsamicotomaatjes
Donna Hay maakte voor haar kookboek ‘Everyday Fresh’ heerlijke gerechten, waaronder een aantal recepten met boerenkool. Wij zijn fan van deze fantastische gnocchi! We waarschuwen je alvast, na het maken van dit recept ben jij waarschijnlijk ook fan.

Gevulde pompoen met roomsaus en boerenkool
Op zoek naar de perfecte, vegetarische vervanger voor een klassieke rollade? Probeer dan deze versie met pompoen eens. Je snijdt ‘m aan tafel in plakken en serveert de pompoen met een heerlijke saus. Als dit niet een feestelijkste recept is, weten wij het ook niet meer.

Afrikaanse stoofschotel met zoete aardappel en pindakaas
We gaan lekker stoven en maken deze Afrikaanse stoofschotel met zoete aardappel en pindakaas, die ook nog eens vegan is. Wat zeg je? Pindakaas in een stoofschotel? Jazeker! Dit is ultiem genieten, al helemaal in de winter.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Noedels met boerenkool, mosterd en seitan
Seitan is heel veelzijdig. Maak er een burger van of verwerk het als ‘gehakt’ in deze noedels.

Stoof met chorizo, kikkererwten en boerenkool
Deze stoof is misschien anders dan je gewend bent, maar onwijs lekker. Doordat alles langzaam in de pan wordt gegaard, trekken de smaken goed in en creëer je zo een heerlijke en smaakvolle combinatie.

Gnocchi met romige boerenkool
Janneke Vreugdenhil vertelt over haar recept: “Gnocchi, die heerlijke Italiaanse knoedeltjes van aardappeldeeg, zijn helemaal niet moeilijk om zelf te maken en heerlijk met deze romige saus van boerenkool met veel knoflook en mascarpone. Levert altijd blije gezichten op aan tafel, wat toch niet slecht is voor een kwartiertje werk.”

Boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en piccalilly van Samuel Levie
Speciaal voor de start van het stamppotseizoen heeft Samuel Levie (o.a. schrijver van het boek “Zo Gepiept”) een aantal stamppotrecepten op papier gezet. Wij mochten zijn recept voor boerenkoolstamppot delen.

Boerenkoolsalade met tadkadressing en naancroutons
Deze boerenkoolsalade krijgt een heerlijke Indiase twist dankzij een geurige tadka-dressing en knapperige naancroutons. Niet de standaard boerenkool die je gewend bent, maar minstens net zo lekker!

Gemarineerde cannellinibonen met boerenkool en kabeljauw
Gezond eten moeilijk? Zeker niet! Dit heerlijke recept zit boordevol goede voedingsstoffen en staat binnen 20 minuten op tafel. Timer aan? Gaan!
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd

Börek met feta en boerenkool
Börek is een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken, gemaakt van dunne lagen filodeeg. Dit hartige gebak wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en ligt dan ook regelmatig bij de bakker in de vitrine. Zelfgemaakt is hij minstens zo lekker als die van de bakker, en perfect om te delen!

Pasta met mosterd, boerenkool en worst
It’s pasta time! We gaan voor een lekkere, winterse versie met mosterd, boerenkool en ook worst. Dit is niet voor niets één van onze favoriete recepten met boerenkool. Snel, lekker én gezond!

Boerenkoolstamppot met kipballen
Voor de duurste stamppot ter wereld maakten Samuel Levie en Timo de Beurs een rookworst met kreeft en kip. Een soort boudin blanc. Maar als je nou zelf thuis aan de slag wil gaan en dat met een gewoon budget wil doen, maak dan deze variant: lekkere boerenkoolstamppot met kipballen.

Kurkuma-eieren met boerenkoolsalade
Behalve het mooie kleurtje voegt kurkuma ook heel veel smaak toe aan je gerechten. In dit recept staat dit kleurige specerij in de spotlights.

Frisse tabouleh met boerenkool en bloedsinaasappel
Geniet van een verrassende twist op de klassieke tabouleh! Deze frisse variant combineert voedzame boerenkool met sappige bloedsinaasappel. Een lichte, smaakvolle salade die perfect is als bijgerecht, voorgerecht of als gezonde lunch.

Boerenkool met rozijnen en pijnboompitten
In twintig minuten een heerlijk gerecht op tafel? Maak dan eens deze boerenkool met rozijnen. Ideaal als frisse salade of ook als smakelijk bijgerecht.

Pasta met mosterd, boerenkool en worst
It’s pasta time! We gaan voor een lekkere, winterse versie met mosterd, boerenkool en ook worst. Dit is niet voor niets één van onze favoriete recepten met boerenkool. Snel, lekker én gezond!
Ingrediënten
- 100 g boerenkool (nerven verwijders en de bladeren gehakt)
- 175 g rigatoni
- olijfolie
- 4 kruidige varkensworstjes (vel verwijderd en het vlees in stukjes)
- 2 teentjes knoflook gesnipperd (gesnipperd)
- chilivlokken
- 1 el dijonmosterd
- 100 ml kippenbouillon
- 75 ml slagroom
- 30 g parmezaan fijn (fijn geraspt)
Bereiding
Doe de boerenkool in een kom en schenk er kokend water overheen. Laat tot gebruik staan. Bereid de rigatoni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 2 tl olijfolie in een koekenpan en bak er het worstvlees in. Druk grote stukjes worst met een spatel wat kleiner. Bak tot de worst gaar, bruin en knapperig is.
Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg de chilivlokken en de mosterd toe en roer door.
Giet de boerenkool af en voeg hem toe aan de worst. Voeg de bouillon toe en kook ca. 1 minuut. Roer de slagroom erdoorheen en breng net aan de kook.
Giet de pasta af en bewaar een klein kopje kookwater. Voeg de pasta en de parmezaan toe aan het worstmengsel. Roer door en roer eventueel het kookwater erdoorheen om een smeuïge saus te maken. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foodstyling: Sal Henley Foto’s: Mike English Styling: Davina Perkins
Onze tips

Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips

Zelf maken: gezonde boerenkoolchips

Dit is waarom je boerenkool áltijd moet masseren

Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden

Deze recepten zorgen voor een onvergetelijke start van je kerstdiner

Dit is hoe jij stressvrij je boodschappen doet tijdens de feestdagen (en budgetproof)

Vergeet de standaard toetjes: deze kerstdesserts maak je met matcha

Deze recepten met pistache zijn perfect voor de feestdagen!

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



