Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing op een bord met bestek ernaast

Feestelijke voorgerechten: 15x recepten

Om welke feestdag in het jaar het ook gaat, de leuke dingen mogen gevierd worden! Het liefst met een lekker diner natuurlijk. Maar met welk gerecht kun je nu het beste beginnen? Van chique soep en luxe tartaar tot klassieke carpaccio en pasteitjes, wij delen onze favoriete feestelijke voorgerechten.

Lees verder na de advertentie

Of het nu je verjaardag, Pasen of Kerst is, met deze feestelijke recepten wordt het feest in de keuken én aan tafel! Dus ben jij nog op zoek naar hét perfecte voorgerecht om je gasten mee te verrassen? Dan hebben wij het antwoord voor je, want met onze feestelijke voorgerechten maak je gegarandeerd indruk!

Feestelijke voorgerechten

Lees verder na de advertentie

Of je nu gaat voor vlees, vis of vega, met deze feestelijke kerst voorgerechten heb je gegarandeerd succes:

Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing

Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing

Deze carpaccio is iets anders dan je gewend bent, maar minstens net zo lekker. De eendenborstfilet is super mals, waardoor dit voorgerecht niet te zwaar valt. Een perfecte start van het diner!

Naar het recept
Klassieke uiensoep met madeira

Klassieke Franse uiensoep met madeira

Serveer je graag gerechten uit de klassieke Franse keuken? Dan wordt deze klassieke uiensoep met madeira een nieuwe favoriet. Zeker als je er ook nog eens stokbrood met gruyère bij serveert is deze soep gegarandeerd een succes.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

Goede ingrediënten zijn de helft van het werk. Neem nou coquilles en kaviaar; daar kan je toch niet anders dan indruk mee maken?

Naar het recept
Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Start je maaltijd met een heerlijk polentakoekje met smaakvolle hummus en ook nog eens geroosterde tomaatjes. Je maakt de polenta zelf met maismeel, let er dus goed op dat je niet de kant-en-klare variant koopt.

Naar het recept
recepten met tonijn: vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Omdat het voorgerecht in een handomdraai op tafel staat, is het de perfecte start van het diner. Maar let op: dit feestelijke voorgerecht staat of valt met een perfecte tonijnsaus. Onze truc? Rasp er eens wat citroenschil door!

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Gepofte bietjes met Gorgonzola en kersen-sjalottendressing

Gepofte bietjes met gorgonzola en kersen-sjalottendressing

De zoete smaak van de dressing biedt een mooie evenwicht tegen de sterke gorgonzola. Probeer maar eens, dit hele gerecht is in balans.

Naar het recept

Meer inspiratie voor voorgerechten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Carpaccio van coquilles met passievrucht

Carpaccio van coquilles met passievrucht

Wil je écht iets feestelijks op tafel zetten? Trap het menu dan af met deze chique carpaccio. Met dit recept zet je in een handomdraai een sterrenwaardig voorgerechtje op tafel.

Naar het recept
Carpaccio

Carpaccio

Liever klassiek? Deze carpaccio is zoals je ‘m kent en bij iedereen favoriet.

Naar het recept
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Hoe maak je een soep feestelijk? Door truffel toe te voegen natuurlijk. Dit ingrediënt maak elk gerecht chique.

Naar het recept
paddenstoelen cocottes

Paddenstoelencocottes

Met deze paddenstoelencocottes serveer jij de welbekende paddenstoelenragout net wat chiquer. Want dit voorgerecht ziet er toch elegant uit? Iedereen krijgt zijn eigen schaaltje, oftewel cocotte.

Naar het recept
pompoensoepje

Pompoensoep met room en speculaaskruiden

Voor een feestelijk voorgerecht serveer je de soep in mooi glazen. Meer inspiratie? Kijk eens tussen deze kerstsoep recepten, die je ook goed als voorgerecht kunt serveren.

Naar het recept
Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Dit gerecht is altijd goed. Met een goed stuk biefstuk maak je de lekkerste steak tartare zelf. Deze mini’s zijn maken de feestdagen éxtra magisch.

Naar het recept
rodebietentartaar

Rodebietentartaar van Healthy Wanderlust

Voor wie niet zit te wachten op rauw vlees is deze variant perfect. Deze rodebietentartaar met quinoa is helemaal van nu en geschikt voor vega’s (en vegans als je de cashewcrème achterwege laat). Of gebruik vegan kookroom!

Naar het recept
Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar

Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar

Een makkelijk voorgerecht met een luxe tintje? Say no more. Deze toast met makreel is zo gemaakt en toch onwijs smaakvol. Je hoeft alleen de makreel een dag van tevoren te marineren!

Naar het recept
Zalm in Negronimarinade

Zalm in Negronimarinade

Door de zalm te marineren krijgt ‘ie niet alleen meer smaak maar ook een prachtige kleur. Lekker op een blini!

Naar het recept
Vol-au-vents met champagne en gamba’s

Vol-au-vents met champagne en gamba’s

Champagne is niet alleen om mee te proosten, maar ook om in je feestelijke voorgerecht te verwerken. Dit recept laat je zien hoe.

Naar het recept
Hartige tompouce met blauwe-kaascrème

Hartige tompouce met blauwe-kaascrème

Hanne: “Geen roze glazuur, geen vanillepudding, geen HEMA, maar dunne crackertjes, een crème van blauwe kaas en zoete vijgen. Een superlekkere combinatie en heel makkelijk om te maken. Is blauwe kaas niet jouw favoriet? Met geitenkaas of een andere zachte kaas lukt het ook!”

Naar het recept
Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata

Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.

Naar het recept
Lees ook:
Vol-au-vents met pastinaakragout en zwarte knoflook

Voorgerechten

Foodies favoriet
Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing

Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing

Deze carpaccio is iets anders dan je gewend bent, maar minstens net zo lekker. De eendenborstfilet is super mals, waardoor dit voorgerecht niet te zwaar valt. Een perfecte start van het diner!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets (of 1 grote, ca. 300 g in totaal)
  • zout
  • 1 klein rood chilipepertje (in dunne ringetjes)
  • 20 g amandelschaafsel (geroosterd)
  • shiso cress (bij de groenteboer of online, om te garneren)
  • fleur de sel
  • grof gemalen zwarte peper

Voor de dressing

  • 1 tl korianderzaad
  • 1 sjalotje (fijngesnipperd)
  • 1 el amandelpasta
  • 2 el wittewijnazijn
  • 2 tl amandelolie
  • 2 el zonnebloemolie
  • zout en peper
  • 4 gedroogde abrikozen (in blokjes)

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • rookoven of bbq (om te roken)
  • vleesthermometer
  • vijzel

Bereiding

  1. Weeg per 100 g eendenborst 1,2 g zout af. Wrijf de eend rondom in met het zout en pak strak in in vershoudfolie. Leg minimaal 12 uur in de koelkast.

  2. Bereid een rookoventje of barbecue voor om te roken. Pak de eend uit, dep goed droog met keukenpapier en rook de eend ca. 10 minuten in de rookoven. Verwarm de oven voor (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C). Gaar de eend verder in de oven tot een kerntemperatuur van ca. 50 gra den. Neem uit de oven en laat afkoelen. Verpak weer strak in vershoudfolie en laat helemaal afkoelen in de koelkast.

  3. Rooster voor de dressing het korianderzaad in een droge pan tot het goed begint te geuren. Kneus de korianderzaadjes in een vijzel grof. Meng de sjalot met de amandelpasta, het korianderzaad en de wittewijnazijn. Klop de amandelolie en de zonnebloemolie erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Roer de abrikozenblokjes erdoorheen.

  4. Snijd de eend met een zeer scherp mes in dunne plakjes en verdeel over borden. Bestrijk met de amandeldressing en maak af met de dunne ringetjes chilipeper, het amandelschaafsel, shiso cress, fleur de sel en grof gemalen zwarte peper.

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Willem van Santen en Anne Mebelder

Lees meer over feestelijke voorgerechten voor kerst:

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!